1

1699 yılında imzalanan "karlofça antlaşması" ile osmanlı imparatorluğu'nun gerileme dönemi başlamıştır.

0

gerileme döneminin sadece karlofça antlaşması ile bittiğini bahsedecek olursak eksik kalır. çünkü karlofça antlaşması'na kadar gelinceye kadar buna yol açan sebepleri bilmek gerekir. temel olarak osmanlı devleti'nin duraklama yaşamasının ilk sebebi ülkenin en geniş sınırlara ulaşması ve merkezi otorite de bozulmaların başlamış olmasıdır.duraklama dönemindeki merkezi otoritenin bozulmaları ilk başlarda çok ciddi boyutta olmamıştır çünkü devletin iradesi ve gücü yerindedir sadece genişleyip ilerleme ve zenginliğin artması konusunda sorunlar yaşanmaktadır. karlofça antlaşması'na götüren en temel sebep ise ordu'da başlayan bozulmalar ve padişahların savaşlara katılmamasıda etki eder. çünkü ordu'da özellikleri yeniçeri ocağı'nın talim yapmaması ordu'nun teknolojik gelişmelere uygun olarak donanımlarla desteklenmemesi ve tımarlı sipahilerin de başlayan bozulmalar sebebiyle ordunun irade konusunda sıkıntıları başlamıştır. ayrıca padişahların ordu ile beraber sefere ordunun başında çıkmaması da ordu'da oluşan irade bozukluğuna etki eden sebeplerdendir.tüm bunların sonucunda 1699 yılında imzalanan karlofça antlaşması ile devlet ciddi anlamda ilk toprak kaybını yaşamıştır ve sonrasında gerileme döneminin başından itibaren kaybedilen toprakları geri alma düşüncesi temel politika olmaya başladı.

0

osmanlı dönemine gerileme dönemi, karlofça anlaşması (1699) ile başlamıştır.

0

osmanlı devleti'nin 2. viyana kuşatmasından sonra aldığı bozgunlar uzun süren yaptığı savaşlar sonunda 2. mustafa döneminde imzalanan 1699 yılı karlofça antlaşması sonucu önemli miktarda ve ilk kez toprak kaybederek gerileme dönemi başlamıştır.

0

1699 karlofça antlaşmasi ile gerileme dönemi başlamistir.

0

gerileme dönemi kanuni sultan süleyman döneminden sonra başlamıştır.kanuni birçok yer fetetsede ganimetler hazinenin giderlerine yeterli olmamıştır.kanuni öldükten sonra da deneyimsiz kişilerin tahta geçmesi , halkın devlete olan inancını n zayıflaması oteritenin sağlamaması ve yönetim eksikliği gerileme döneminin başlamasına sebebi olmuştur.