0

aslinda para biriktirmek adina yapilan bircok yol var. mesela öncelikle parani biriktirebilecegin bir kavanoz ya da kutu bulmalisin. disaridan bir yerden kumbarada alabilirsin. sikinti yok. ama kavanoz filan yaparsan kumbarayi alacagin parayi kavanoza koyabilirdin hemen. kumbara aldim diyerekten. daha sonra mumkun oldugunca masraflarini azaltman gerekecek. nasil diyebilirsin. mesela kas biyik icin kuafore gitmek yerine bu is icin elinden gelen bir arkadasin varsa ona yaptir. en azindan sac boyamasidir, agdasidir, kas biyigidir bunlaein parasini kutuna koyabilirsin. sonra market indirimlerini takip et. diger markette 1 tl fark varsa oradan al. yani aylik mutfak alisverisin diyelim ki 850 liraya fenk geliyorsa boyle ufak tefek indirimlerle 800 tl ye iner. yani bu 50 tl yi niye kumbarana koymayasin ki. onun disinda isyerin evine yakinsa toplu tasima ya da aracinla gitme. yuruyerek git. soguk havalsrda tercih edebilirsin belki ama yakinsa niye benzin parasi ya da yol parasi veresin ki. bu gibi ufak tefek seylerle masraflarini azaltip kumbarana para atma imkanin daha fazla olur, daha cabuk para biriktirirsin. mesela firin cok elektrik harcar. bize normal zamanda 50-60 tl arasi gelen elektrik faturasinda, bir ara baya firin kullandigimiz ay icerisinde gelen fatura birden 93 tl ye cikti. yani firini mumkun oldugunca az kullanmaya calis. ayni sekilde kettle'da cok elektrik harciyor. yani bunlaein kullanimini azaltarak elwktrik faturasinin dusmesini saglayabilirsin. ve elektrigin en uygun oldugu zaman aksam 10 dan sabah 6 ya kadsr olan bolum. yani camasir makinesi, bulasik makinesi calistiracaksan veya utu yapacaksan bu zamanlarda calistirarak veya utu yaparak elektrik faturanin dusuk gelmesini saglayabilirsin. yani bu tarz seyler para biriktirmene cok yardimci oluyor. daha az para harcayacagin icin daha fazla para birikyirme imkani saglar bunlar. kim ugrasacak bunlarla diyrbilirsin ama okudugum birikim forumlarinda bunlari dibine kadar uygulayip baya birikim yapan kisi gordum. yani zaten kendileri normalde de maaslaeindan aylik olarak bir gram ya da bir ceyrek alip basli basinq birikim yapiyorlardi. ve bunlari uygulayip kumbarada biriktiriyorlardi buralardan dusurdukleri paralari. onlari da altin dolar filan yapiyorlardi. belli bir sure sonra o kisinin ev aldigini okudum acikcasi. yabi eski acilmis bir forum basligiydi. forum basligini acsn kisi idi o evi alan. birde kesinlikle ihtiyacin disinda birsey almaman lazim. alisveris tutkun varsa magazalara gitmemeye calis. sezon sonu indirimlerini takip et eger bir ihtiyacin filan varsa. ve mutlaka biriktirdigin parayi altin ve dovize cevir. altin aldigin gibi dolar ve euro filan da al. ekonomistler asla birine yatirim yapmayin paranizi diyor. zarar ederseniz en azindan fazla bir zarara ugramazsiniz diyorlar. biri artarken biri dusuyorsa artan dusen seyin zararini kapatabilmr ozelligi var diyorlar.

0

para biriktirmenin en güzel yolu döviz veya altın almak. ya kâr edersin ve daha kolay para biriktirirsin, ya da zarar edersin ve zarar etmemek için altınları veya dövizleri tekrar tl yapmazsın dolaylı olarak da harcayamazsın

0

gereksiz ve kalitesiz kıyafet alışverişini kesmek ve indirimleri araştırmak, indirimde de sadece ihtiyacını almak bunların başında gelir.