0

az veren candan çok veren maldan atasözünün anlatmak istediği olay birisi de az bir şey verdiği zaman gönlünden kopup vermiştir ve bu kişinin belki de durum yoktur ama size vermek istediği için vermiştir ancak size çok bir şey veren kişi bunu zengin olduğu için vermiştir çünkü fakir insanların size çok bir şey verme durumu yoktur ve bu kişi zaten malı çok olduğu için bunu size önemsemeyerek vermiştir anlatılmak istenen olay budur.

0

bir sadaka vermeyi ta da bir yardım toplama işini eli alalım. bir kimse belki çok istediği halde istediği miktar çok veremiyor, diğeri zengin bol bol bağış yapabiliyor. fakat belki bir çıkar dahi gözetiyor. bu gibi durumlarda bu deyim kullanılır. "az veriyoruz ama kusurumuza bakmayın gönül daha fazla isterdi" anlamındadır.

0

bu cümlenin anlattığı şey şudur. her şeyin ortayolu iyidir. çok verirsen kısa sürede elindekinden sahip olduklarından olursun. az verirsen tamahın artar, sana isyan ederler.

0

mesela bir idda oynadınız diyelim az oynayınca az para alıcaksınız çok oynarsanız çok alıcaksınız ama kaybederseniz büyük bir kayıp yaşıyacaksınız kazanınca az da olsa alıcaksınız çok oynadığınızda ise kaybedince dünyalar başınıza yıkılacak kısacası bir şeyin fazlasını istemeyin