0

bu tatlı tekirdağ'a özel rumeli göçmenlerinden gelme bir tatlıdır. çok güzeldir. kemalpaşa tatlısına benziyor. tuzsuz taze peynirle yapılmaktadır. öncelikle hamuruna 1 kg tuzsuz peynir 8 yumurta 250 g un 250 g ırmik 2 çay kaşığı karbonat 1 vanilya çok az tuz.. şerbeti için de 1 litreden biraz fazla su 1 kg şeker birazcık limon suyu.. üzeri için de tahin. yapılışına geçelim şimdi de.. oldukça kolay herkes yapabilir merak etmeyin çok zor değil. şahsen ben çok küçük yaşlarda başlamıştım pasta börek tatlı yapmaya ben çocuk yaşta yapabildiysem sizlerin de yapabileceğine hiç şüphem yok.. yapımı: tuzsuz taze peynirlerimiz robottan geçilir ve ezilir. 8 yumurtanın 2'sinin akı ayrılır kalan tüm yumurtalar peynirin içine eklenir ve sonrasında un irmik karbonat vanilya ve tuz ilave edilir. bütün karışım güzelce yoğurulur ve kulak memesi kıvamına getirilir püf noktası sert bir hamur elde etmememiz lazım mümkün olduğunca yumuşacık.. sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlak şekil verilir. hamur toplarımız yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir mümkünse yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziniz. daha sonra ısımız 180 derece olacak şekilde önceden ısıtılmış fırında 45 dk kadar pişiriyoruz. fırından çıkınca soğumaya bırakalım ve bekletelim.. soğuduktan sonra tatlıların altını kürdan ile delikler açalım bu sayede şerbeti daha güzel çekecektir. şerbet hazırlanır ve kaynayınca tatlılar içine atılır. şerbeti çekene kadar yaklaşık 20-25 dk ara sıra çevrilerek ve kepçe ile bastırılarak kaynatılır. kevgir ile çıkarılıp soğumaya alınır servis tabağına ve üzerine tahin dökülerek süslenir. işte bu kadar çok güzel bir tatlı şimdi gelelim püf noktalarına.. hamurumuz sert olmamalıdır. hamurumuz yanmamalıdır. şerbetimiz kaynamış olmalı kurabiyeler soğuk halde iken kaynayan şerbetin içine atılmalıdır. mutlaka pişen kurabıyelerin altını kürdan ya da çatal ile deliniz yoksa şerbeti güzel çekmez sert olur. son olarak da tahin yerine kaymak ve dondurma kullanabilirsiniz. hindistan cevizi ya da diğer kuruyemişlerle de en son süsleyebilirsiniz. harika enfes bir tatlı mutlaka denemelisiniz. şimdiden afiyet olsun canlarım. kolay gelsin...

0

kadı tatlısı olarak da bilenen hayrabolu tatlısı, rumeli göçmenlerinin hayrabolu'ya kazandırdığı leziz bir tatlıdır. peynirle hazırlanan bu tatlıyı denemek isterseniz, enfes hayrabolu tatlısının tüm detaylarını dikkatli bir şekilde okumanızı öneririz. tatlıyı hazırlarken her aşamayı dikkatli bir şekilde okuyup ona göre yapmanızı öneririz. tarifine gelecek olursak şu şekildedir.
tuzsuz peyniri mutfak robotundan geçiriniz. robotunuz yok ise çatalla tamamen ezin.
peynirleri derin bir karıştırma kabına alınız. 6 yumurtayı ve 2 yumurta sarısını peynirin içine ekleyiniz.
un, irmik, vanilya, karbonat ve tuzu'da peynirli yumurta karışımına ilave edin.
kaptaki karışımı, kulak memesi kıvamına gelinceye kadar güzelce yoğurun.
hamurunuz hazır. elinizle veya dondurma kepçesiyle hamuru şekillendirebilirsiniz. eğer dondurma kepçesi kullanacaksanız , hamurun yapışmasını önlemek için ara sıra kepçeyi yağlamayı unutmamanızı öneririz. hamur toplarını yağladığınız fırın tepsisine dizin.
önceden 180 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. hayrabolu tatlınızı fırından çıkardıktan sonra soğuması için bekletin.
bu sırada tatlıların şerbetini güzelce çekmesi için kürdan ve çatallarla delin. şerbetini hazırlayın. su ve toz şekeri bir tencerede kaynatıp limon suyunu da ilave edin .
şerbet güzelce kaynayınca tatlıları yavaş yavaş içine atın.
tatlılar şerbetini çekene kadar , yaklaşık 20 dakika ara sıra çevirip kepçeyle bastırarak tencereyi kaynatmaya devam edin. delikli bir kepçe yardımıyla top şeklindeki tatlılarınızı çıkarıp soğumaya bırakın. daha sonra üzerlerine tahin, dondurma, hindistan ceviziyle süsleyip dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. afiyet olsunn.

0

1.hamuru için= 1 kilo tuzsuz taze peynir 8 yumurta 250 gram un 250 gram irmik 2 çay kaşığı karbonat 1 paket banilya 1çimdik tuz
2. şerbeti için =1250 ml su 1 kilo toz şeker 1 2 damla limon suyu
3 üzeri için = tahin veya kaymak,dondurma ceviz

0

1 kilo tuzsuz taze peynir 8 yumurta 250 gr un 250 gr irmik 2 çay kaşığı karbonat

0

yapılması çok meşakatlidir. hazırını alarak hem zamandan hem de maliyetinden kar elde edersiniz.
haa, ben hazır sevmem derseniz size kolay geldin.

0

bu sorunun cevabını açıkçası bilmiyorum. ama şunu diyebilirim ki ; olsada yesek :)

0

malzemeler;
400 gram tuzsuz beyaz peynir
2 adet yumurta
2 adet yumurta sarısı
2 su bardağı un
2 bardak irmik 2 çay kaşığı karbonat 1 paket vanilya 1 çimdik tuz şerbeti için 1250 mililitre su 1 kilo toz şeker 1 2 damla limon suyu üzeri için tahin veya kaymak dondurma hindistan cevizi yapılışı tuzsuz taze peynir robottan geçirilir veya çatalla iyice ezilir yumurtanın ikisinin ayrılıp diğer yumurtaların tamamını peynirin içine eklenir un irmik karbonat vanilya ve bir çimdik tuz da ilave edilir kulak memesi kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurulur hamura elle yuvarlayarak veya dondurma kepçesi ile şekil verilir dondurma kepçesi kullanılıyorsa yapışmaması için arasıra yağlamak gerekir hamur topları fırınlanmış fırın tepsisine dizilir önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirilir fırından çıkarılıp soğuması için bekletilir bekletilir soğuduktan sonra tatlıların 6 şurubu cekmesi için kürdan veya çatalla delinir şerbet hazırlanır ve kaynayıncaya kadar içine atılır şerbeti çekene kadar yaklaşık 20-25 dakika ara sıra çevrilerek ve kepçe ile bastırarak kaynatılır kepçe ile çıkartılıp soğuduktan sonra üzeri tahinli süslenerek servis yapılır

0

tatlı aynı kemalpaşa ama üzerine tahin dökülüyor sadece. bir de illeri farklı (bu tekirdağ, öbürü bursa)

0

hamuru icin 1 kilo tuzsuz taze peynie 8 yumurta 250 gram un 250 gram irmik 2 cay bardagi karbont 1 paket vanilya 1 çimdik tuz şerbeti icin 1250 ml su 1 kilo toz seker 1 2 damla limon suyu üzeri icin tahin veya kaymak dondurma hindistan cevizi

0

haydarbolu tatlısı:haydarbolu tatlısı tekirdağ'a özgü, rumeli göçmenlerinin trakya mutfağına kazandırdıkları muhteşem bir lezzettir. tuzsuz tane peynirle yapılan ve tahinin sos olarak kullanıldığı bu özel tatlı kemalpaşa tatlısına benzer, farkı daha çok yumurta kullanılması ve daha büyük okkalı olmasıdır.
malzemeler:
hamuru için:
1 kilo tuzsuz taze peynir
8 yumurta (2 yumurtanın akı kullanılmıyor) yani 6 yumurta akı kullanacaksınız
250 gram un
250 gram irmik
2 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 çimdik tuz
şerbeti için:
1250 ml su
1 kilo toz şeker
1-2 damla limon suyu
üzeri için:
tahin veya kaymak, dondurma, hindistan cevizi
yapılışı için:
1. tuzsuz taze peynir robottan geçirilir veya çatalla iyice ezilir,
2. 8 yumurtanın 2'sinin akı ayrılıp diğer yumurtaların tamamı peynirin içine eklenir,
3. un, irmik, karbonat, vanilya ve bir çimdik tuz da ilave edilir,
4. kulak memesi kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurulur,
5. hamura elle yuvarlayarak veya dondurma kepçesi ile şekil verilir,
6. dondurma kepçesi kullanılıyorsa yapışmaması için ara sıra yağlamak gerekir,
7. hamur topları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir,
8. önceden 180 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirilir,
9. fırından çıkarılıp soğuması için bekletilir,
10. soğuduktan sonra tatlıların altı şurubu çekmesi için kürdan veya çatalla delinir,
11. şerbet hazırlanır ve kaynayınca tatlılar içine atılır,
12. şerbeti çekene kadar yaklaşık 20-25 dakika ara sıra çevrilerek ve kepçe ile bastırılarak kaynatılır,
13. delikli kepçe ile çıkarılıp soğuduktan sonra üzerine tahinle süslenerek servis yapılır

0

daha önce bir kere yedim ama tadına göre yapılışı tahmin edebilirim. bildiğim kadarıyla un, vanilya, kabartma tozu, yumurta ve peynirdir. şerbetinde sanırım toz şeker var. üstü yani sosu hindistan cevizi veya çikolata olabilir.

0

hanımlar daha iyi bilir burada bize iş düşmez :)

0

bu sorunun cevabını bilmiyorum yapanın ellerine sağlık umarım bir gün ben de yaparım.

0

klasik bır tatlı hamuru yapılarak serbet dokulur serbetı ceken tatlı kaymak ya da tahin ile servis edilir.

0

abim nasıl yapılır bilmem ama 5 öğün aralıksız yerim üstünede tahin öff :(

0

yapmasını hiç bilmem bir erkek olarak ama çok sevdiğim bir tatlı çeşidir

0

esasen görüntü olarak kemal paşa tatlısına benzeyen hayrabolu tatlısı, tekirdağ yöresine özgü bir tatlıdır. şerbetli ve büyük yuvarlaklar halinde yapılan bu tatlının hamuru için, 8 adet yumurta, yaklaşık 1 kilo kadar tuzsuz peynir, 250'şer gram un ve irmik, tuz vanilya ve karbonat gerekir. yumurta ve peynirler çırpılır, üzerine irmik, vanilya, un ve tuz eklenerek yoğurma işlemi yapılır. hamurdan ufak parçalar alınarak yuvarlanır. alınan bezeler kemal paşa tatlısından biraz büyük olmalıdır. tepsiye dizilerek ortalama 40 dakika kadar pişirilir. daha sonra şerbet hazırlanmaya başlanır. yaklaşık olarak, 1 kilogram şekere 1 kilogramdan biraz fazla olarak su koyularak kaynatılır. şerbetin içine soğuyan tatlılar atılır ve birlikte kaynamaya bırakılır. tatlılar şurubu iyice içine çektikten sonra çıkarılır ve servis tabağına alınır. hayrabolu tatlısının özelliği üzerinin tahin ile süslenmesidir fakat isteğe göre kaymak, fındık veya diğer malzemelerle de servis edilebilir.

0

hamuru için 1 kilo tuzsuz taze peynir 8 yumurta 2 yumurtanin akı kullanılmıyor 250 gram un 250 gram irmik 2 çak kaşığı karbonat 1 paket vanilya 1 çimdik tuz şerbet için 1250 ml su 1 kilo toz şeker 1- 2 damla limon suyu üzeri için tahin veya kaymak dondurma hindistan cevizi yapılışı ise tuzsuz taze peynir robottan geçirilir veya çatalla iyice ezilir 8 yumurtanın 2 sinin akı ayrılıp diğer yumurtalarin tamamı peynirin içine eklenir un irmik karbonat vanilya ve bir çimdik tuz da ilave ediyoruz kulak memesi kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurulur hamura elle yuvarlayarak veya dondurma kepçesi ile şekil verilir dondurma kepçesi kullanılıyorsa yapışması için ara sıra yağlamak gerekir hamur topları yağlanmış fırını tepsisine dizilir önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40- 45 dakika pişirin fırından çıkarıp soğuması için bekletilir soğuduktan sonra tatlıların altı şurubu çekmesi için kürdan veya çatalla delinir şerbet hazırlanır ve kaynayınca tatlılar içine atılır şerbeti çekene kadar yaklaşık 20-25 dakika ara sıra çevirerek ve kepçe ile bastırarak kaynatılır delikli kepçe ile çıkarıp soğuduktan üzeri tahinle süslenerek servis yapılır..

0

tekirdağ'da peynirle yapılan hayrabolu tatlısı, bayramda, düğünde ve özel günlerde baklavadan daha fazla tercih ediliyor.

hayrabolu tatlısı imalatçısı sami kaya, aa muhabirine yaptığı açıklamada, tatlının bölgede çok sevildiğini ve ürünün kıvamını da ismini de kendilerinin belirlediğini söyledi.

tatlının kıvamını 45 yıl önce babası tarafından bulunduğunu ve o dönem her şeyin el yordamıyla yapıldığını anlatan kaya, işlemlerin eskiden taş fırınlarda odun ateşinde gerçekleştirildiğini ifade etti.

0

üç aşaması vardır. hamur, şerbet ve sos kısmını hazırlayacağız.
hamur için malzemeler; 1 kilo tuzsuz peynir, 8 adet yumurta, 1 su bardağı kadar un, 1 su bardağı kadar irmik, 1 paket vanilya, 2 çay kaşığı karbonat, göz kararı bir çay kaşığını aşmayacak kadar tuz
şerbet için malzemeler; beş bardak su, bir kilo toz şeker, bir iki damla limon suyu
üzerine dökülecek sos için malzemeler;
tahin, dondurma, hindistan cevizi
hayrabolu tatlısının yapılışı ise şu şekildedir;
öncelikle tuzsuz taze peynirimizi robottan geçiriyoruz sonra rondodan geçirilmiş olan bu peyniri çatalla iyice eziyoruz.
sonra sekiz adet yumurtadan iki tanesinin akını ayırıyoruz diğer yumurtaların ise tamamını kırıp peynirin içine ekliyoruz.
hamur için aldığımız malzemelerimizden un, irmik, karbonat, vanilya ve tuzu ezilmiş olan peynirin içine ilave ediyoruz.
bir kapta bu karışımı kulak memesi kıvamına gelinceye kadar iyice yoğuruyoruz.
kıvamı tutturduktan sonra hamuru elle yuvarlayarak avuç içine aldığımız parçaları top top hale getiriyoruz.
hamur toplarının yağlanmış fırın tepsisine yerleştirerek, önceden yüzseksen derece sıcaklık ayarında ısıtılmış fırına veriyoruz ve kırk veya elli dakika arası pişiriyoruz.
pişen hamur toplarımızı fırından alıp soğumaya bırakıyoruz. soğuduktan sonra bu topların altını bir kürdan veya çatal marifetiyle dökeceğimiz şerbeti çekmesi için deliyoruz.
şerbeti tencerede kaynatarak hazırlıyoruz. hazırlanan şerbetin içine fırında pişirilen toplar atılır ve şerbet çekene kadar yaklaşık yirmi veya otuz dakika kadar kaynatılmaya devam edilir.
arkasından delikli kepçe ile top parçaları kısmen süzülerek servis tabağına konulur. soğuduktan sonra servis etmeden önce üzerine tahin dökülerek veya dondurma konarak veya hindistan cevizi serpiştirilerek süslenir ve servis edilir.