0

soba yakmak aslında çok kolay ama bir o kadar da profesyonellik gerektiren bir iştir. çünkü gerçekten püf noktalarını bilmezseniz bir soba yakmak için saatlerce uğraşabilirsiniz. soba yakmadan önce sobanın kazanındaki külleri boşaltmanız gerekir .çünkü o küllerin üzerine ateş yakmak daha zor olacaktır. öncelikle külleri boşalttıktan sonra kolay tutuşabilen malzemeler konulmalıdır. mesela çam ağacının diken şeklinde olan yaprakları kuruduğunda ona halk arasında kirç denir. ve bir de çam ağaçlarında bulunan kozalak vardır. onlar da çok kolay tutuşabilen bir malzemedir kuruduğunda ama yaşken o da tutuşmaz. ya da küçük odun parçaları veya çıralar kolay tutuşturulan bilen aparatlardır. önce bu saymış olduğum kozalak ve kirç kazanın en altına konulur daha sonra üzerine odunlar koyulur. sobanın deliğinden ya da üzerinden yakılıp halde bulunan kağıt parçası sobanın içine en altına gelecek şekilde bırakılır. ve daha sonra alttaki malzemeler yalnızca odunlarda tutuşacaktır. veya odunlar yine düzenli bir şekilde konulmuş halde iken çıra bir çakmak ile tutuşturulur ve tutuşturulan çıralar odunların arasında altına gelecek şekilde koyulur o şekilde odunlar da tutuşmuş olur.

0

odunları soba kovasının içerisinde bir koni oluşturacak şekilde birleştirilmelidir ardından huninin içerisine kağıt koyulmalı ve kâğıdın üzerine de küçük odun parçacıkları konulmalıdır. bu şekilde sobayı daha hızlı ve daha kolay yandırabilirsiniz.

0

kalın odunlar ile soba kovası doldurulur. ince çalı çırpı üste konulur. çıra ya da tahta parçası tutuşturulur. ve bu çalı çırpının arasına konur. ateşin üstüne biraz daha çalı çırpı konur. sobanın üstü ve altında hava almaka için kullanılan yerleri açılır. böylece kolayca alev alır.

0

ilk olarak odun koyulur sobanın içine sonra küçük kağıt parçası çakmakla yakılır ve odununu üstüne konur ve yanar .