0

birinci dünya savaşı milyonlarca insanın ölmesine sebep olan bir savaştır. bir çok dünya devleti bu savaşa katılmıştır. birinci dünya savaşı 1914-1918 yılları arasında yapılmış ağır bir savaştır. birinci dünya savaşı'nda birçok devlet müdahil olmuştur.dünya savaşı sonrasında osmanlı devleti ağır bir yenilgi almıştır. aslında almanya'nın yenilmesi osmanlı devleti'nde yenik sayılmasına neden olmuştur. osmanlı devleti ilk başta tarafsızlığını ilan etmiş daha sonra almanya'nın yanında savaşa girmiştir. savaşa girme sebebi kaybettiği toprakları geri alma düşüncesiydi. osmanlı devleti tarafsızlığı döneminde itilaf devletlerinin daha güçlü olduğunu düşünürken almanya'ya ait savaş gemilerinin ingiltere ve fransa gemilerinden kaçarak osmanlı limanlarına sığınması ve osmanlı devleti'nin bu gemileri kendi gemileri olarak ilan etmesi gemilere yavuz ve midilli adını vermesi sonucu ile enver paşa'nın da alman hayranı olması neticesinde osmanlı devleti ittifak devletleri yanında savaşa girmiştir. almanya osmanlı devletin yanına çekerek savaşın daha geniş bir alana yaymayı hedeflemiştir. osmanlı devleti savaşta önemli başarılar elde etmiş dünya ordularını ait savaş gemileri çanakkale boğazını geçmemiştir. 1. dünya savaşı sonrasında osmanlı devleti mondros ateşkes antlaşması ve sevr anlaşması'nı imzalamaya zorlanmış. devletin orduları ve cephaneleri terhis edilmeye çalışılmıştır. osmanlı devleti elinde bulunan musul kerkük gibi misaki milli'den ilk tavizimiz olan batumu kaybetmiştir. bu savaşı sonrasında osmanlı devleti yıkılmıştır. yerini bugünkü türkiye cumhuriyeti devleti almıştır.

0

savaşın sonucunda ingiltere büyük kar elde etmiştir. kar elde etmek amacı ile girip de edemeyen ve ya zarar eden milletler, kar elde etmek amaçları uğruna 2. dünya harbini de başlatmıştır.

0

osmanlı devleti 1.dünya savaşı'nda çanakkale cephesinde galip gelmesine rağmen birçok cephelerde savaşırken müttefiklerinin ateşkes talepleri üzerine,savaşta barış istemiş ve yenilgi ile ayrılmış ittifak grubu devletleri ağır antlaşmalar imzalamak zorunda kalmıştır. savaşın gidişatını aslında amerika birleşik devletleri'nin savaşa dahil olması değiştirmiştir. savaşın sonuçlarına bakacak olursak almanya,avusturya ve bulgaristan'da yönetim değişti. rus imparatorluğu ve avusturya macaristan imparatorluğu parçalandı. sömürgeciliğin yerine mandataire anlayış yer aldı.mandacılık dediğimiz bu aklımda güçlü devletler bazı devletleri himaye adı altında etki edip ülke yönetiminde söz sahibi olması manasında geliyor.dünyanın siyasal haritası değişti ve milli devletler kuruldu. yeni rejimler ortaya çıktı.bunlara örnek olarak nazizm,sosyalizm ve faşizm gösterilebilir. amerika birleşik devletleri ve japonya 1.dünya savaşı'nın en güçlü devlet olarak tamamlayan ülkelerdir. savaşta açık şekilde görülen ve ciddi kayıplara yol açan sivil savunma anlayışını eksikliği tamamlamaya çalışalıp, sivil savunmaya dönüp örgütler kurulmaya başlamıştır. dünyada savaşları engelleyip barış'ı hakim kılmaya çalışan milletler cemiyeti kuruldu. savaş meydanlarında ise ilk kez tank,denizaltı ve uçak kullanıldı. son olarak bu savaşta oluşan yeni sınırlar bazı devletler de ciddi hoşnutsuzluk oluşturduğu için 2. dünya savaşı'na zemin hazırladı.

0

almanya rusya avusturya-macaristan ve osmanlının yıkılması yani hanedalıkların bitmesi

0

birinci dünya savaşı'nın sonuçları nedenleri kadar önemlidir. birçok insanın ölümüne yol açan birinci dünya savaşı sonucunda birçok insan hayatını kaybetmiştir. ülkeler yıkılmış ve parçalanmıştır. yeni ülkeler oluşmaya başlamıştır. sömürgecilik yerini mandater sisteme bırakmıştır. mandater sistemi bir başkasının seni korumasıdır yani bir başka devletin boyunduruğu altına girmektir. bu savaş sonunda farklı milletler ve devletler kurulmaya başlanmıştır. yeni sorunlar ortaya çıkmıştır. yaşanan sorunları barışçıl yollarla çözmek için milletler cemiyeti diğer adıyla cemiyet-i akvam kurulmuştur. bu savaş sonunda en çok çok uluslu devletler etkilenmiştir. avusturya-macaristan imparatorluğu ve osmanlı devleti özellikle etkilenmiştir. bu savaş ikinci dünya savaşına da sebep olacaktır. abd yalnızlık politikasına geri dönmüştür. almanya ve italya yeni oluşumlara girmiştir.