0

hz. hamza, peygamber efendimizin kendisi ile aynı yaşlarda olan en küçük amcasıdır. resulullah kendisini çlk severdi. çünkü hz. hamza sadece amcası değil, aynı zamanda süt kardeşiydi. çocukları birlikte geçmişti. allah'ın aslanı ve şehitlerin efendisi lakaplarıyla tanınır.

mekkeli gençlerin en haşmetlilerinden ve kahramanlarındandı. islamiyet geldikten sonra da kalbi süt kardeşi ile birlikte idi ama gelenekleri karıp müslüman olmamıştı. bir gün ebu cehil'in resulullaha hakret ettiğini duydu. ebu cehil'i buldu ve hesap sordu. her ne kadar ebu cehil hz. hamza,,'nın islamiyete girmesine neden olmamak için alttan aldıysa da hz hamza doğru resulullahın yanına teselli vermwye gider. sevgili yeğeni ancak kendisinin müslüman olması halinde teselli bulacağını söyleyince de jiç düşünmeden kelime-i şehadet getirir. zaten gönlü islamiyete kaymıştır ve bu vesile ile islamla şereflenmiştir. bu giçlü kuvvetli kahramanın islamiyeti seçmesi ile müslümanlar güçlenmiş olur. hamza, müslüman olduğunu ve peygamberi himaye edeceğini kureyş halkına duyurur.

o dönemde savaşlar karşılıklı muarebe taktiğine göre olurdu. her iki ordu en iyi savaşçılarını seçerlerdi ve savaştan önce onlar ilk olarak mücadele ederdi. bu taktiğe göre hz. hamza islamın ilk savaşlarında hep ilklerden olarak öne çıkmıştır. ilk sancaktar olmuştur. bütün meydan savaşlarında gücü ve haşmetiyle düşmanın arasına dalmış, büyük kahramanlıklar sergilemiştir. korkusuz bir cengaverdir. peygamberin gözbebeğidir. yine de resulullah en yakınlarını savaştan koruyor denilmesin diye bir savaş taktiği olarak da hep hamzayı ve aliyi savaşta önlerde kullanmıştır.

uhud ve bedir savaşlarında hep en öndedir. uhud savaşında müşriklerim en güçlülerinden otuz kadarını alt etmiştir. kendisi de yirmicivarında yara almıştır ve halen savaşmaktadır. sonradan müslüman olan hz. vahşi,,'nin attığı bir okla şehit olmuştur. hala şehitlerin efendisi olarak anılmaktadır.

cesedi parçalanarak organları dışarı çıkarılır hint tarafından. resılulllah savaş tan sonra meydanı dolaşırken hz. hamza'nın bu halini görünce dayanamaz, çok üzülür. nahl suresinim 125-128..ayetleri gelir bunun üzerine. sabrı tavsiye eden ayetlerdir. allah'ın sakınanlarla, iyilik yapanlarla beraber olduğu bildirilir peygamberine bu ayetlerle.

1

peygamberimizin en küçük amcasıdır. allahın aslanı veya şehitlerin efendisi olarak ünvanı vardır