0

futbolda ofsayt iki takimin karsilasmasinda a takimi ile b takimi oynuorsa a takimi b takiminin kalesine atak yaptigi anda b takiminjn savunmasinin cizgi halinde olup a takiminin futbolcusunun o savunmanin arkasinda kalmasina yardimci hakemin gorup bayrak kaldirmasjna ofsayt denir.
not .tabiki eger kendi yari sahasi cizgisinin rakip aalaninda oluyorsa bu olay ofsayt olmaz illaki kendi yari sahasinda olcakki ofsayt taktigi gecerli olsun.

0

futbolda ofsayt kuralı şudur; pası alan oyuncu rakip oyuncuların arkasında olmalıdır. aksi takdirde pası alan oyuncu eğer rakip takımın ilerisinde ise oyun ofsayt ile kesilir. böylece top rakip takıma geçmiş olur. yani sizin elinizde olan topu takım arkadaşınıza verirken yani pas atarken takım arkdaşınızın durduğu konum önemlidir. bu konumu aslında pas atan kişi de iyi kontrol etmelidir. eğer pas atarsa arkadaşı ofsayta düşecekse o pası atmamalıdır. arkadaşını uyarmalıdır. onun ofsaytta olduğunu söylemelidir. eğer atarsa zaten maç ofsayt ile sonuçlanacak ve topu rakip alacaktır. bundan dolayı her iki oyuncu da mutlaka uyanık olmalıdır. ofsayt kuralına takılan en çok dikkat çeken isimlerden bir tanesi de trabzon spor oyuncusu olan burak yılmaz'dır. girdiği bir çok pozisyon ofsayt ile kesilmektedir. burak yılmaz bu yüzden birçok gollük pozisyondan yararlanamamış ve topu rakip takıma kaptırmıştır. ayrıca a milli takımda oynadığı bir çok maçta da maalesef bu kurala çok takılmıştır. ofsayt kuralına takınıldığı zaman seyirci de çileden çıkmaktadır. güzelim pozisyonlar maalesef bir anda yok olmaktadır. ofsayt kuralına mutlaka tüm takımlar çok iyi çalışmalıdırlar. özellikle önemli maçlar öncesi ya da kupa maçlarında hem kulüp bazında hem de milli takım bazında mutlaka çalışılması gereken bir konudur. bu konuda özellikle forvet olan kişi ile pası atan kişiler bu konuda daha dikkatli olmalıdır. nasıl teknik adamlar maçlar öncesi daha doğrusu genellikle kupa maçları öncesi oyuncularına penaltı çalıştırıyorsa ya da frikik atış çalışmaları yapılıyorsa mutlaka ofsayt kuralına da iyi çalışmalıdır.

0

futbolda ofsayt rakip oyuncunun ceza alanına girmiştir yani o çizgiyi geçti ya o sait olur gol bile atmış olsa o gol sayılmaz çünkü:çizgiyi geçmiş olur o çizgiyi geçmemesi lazım.

0

futbolda atak yapan takımı oyuncularından birinin topu rakip takımın kalesine doğru gönderdiği zaman, top kendi ayağından çıktığı anda, top ile rakip kaleye doğru sahanın bitiş çizgisi arasında, en az 2 defans yapan takım oyuncusu olmaması ve bir atak yapan takımı oyuncusu olması durumudur.

pas alan, atak yapan takımı oyuncusu kendi yarı sahasında ise ofsayt olmaz.
pasif ofsayt ancak atak yapan takım için geçerlidir.
defans yapan takımdan biri yerde yatsa ya da kale çizgisinin arkasında olsa bile ofsayt bozulur.
atak yapan takımın pas alan oyuncusu pas veren oyuncu topa vurduğu anda topun arkasında ise, top ile saha bitiş çizgisi arasında ise ofsayt yoktur.
pas atak, yaparken geriye doğru verildiğinde ofsayt olmaz.
atak yapan takım oyuncusunun topla oynama ihtimali yoksa veya göndermemişse ofsayt olmaz.
fakat topla oynamasa bile defans oyuncusunu rahatsız ediyor ya da onun oyununu etkiliyorsa ofsayt olur.