0

fatihin varisim dediği ulemalar tarafından engellenen cem sultan şehzade olup padişah olamayan şahsiyetlere en iyi örnektir.

0

şehzade mustafa ve cem sultan bunlara örnektir

0

cem sultan ve duzmece mustafa padisal olamamistir.

0

osmanlı uzun ömürlü bir devlet olduğundan bu süreç içerisinde yüzlerce sehzade dünyaya gelmiş bunları bazıları şanslı olarak tahta çıkmış, bazıları çocuk yaşta ölmüş ve bazıları da maktul olmuş. onlarca farklı hayat farklı hikayeler. elbette burada hepsinden bahsetmek mümkün olmasa da bazıları, tahta çıkma hakkı elde etmese de tarihe önemli izler bırakıp gitmişlerdir. bunları örneklendirmek gerekirse, ilk olarak bir av kazası sonunda ölen rumelide ilk fetihleri yapan osmanlının rumelide sağlam adımlarla yerleşmesini sağlayan orhan gazinin oğlu şehzade süleyman ile başlanabilir. babasına isyan eden ilk şehzade savcı, savaş alanında çarpışırken çağırılıp boğdurulan şehzade yakup, bugun listede olmasada aslında fetret devrinde fiili padişahlık yapmış şehzade süleyman, kırkdilim savaşında savaş meydanında çarpışırken ölen yıldırım oğlu şehzade ertuğrul,babasının taht namzeti iken hayatı oradan oraya savrularak yitip giden şehzade cem ve ismiyle ön plana çıkan oğlu şehzade oğuz han, ve sultan süleymanın iki yetenekli şehzadesi mustafa ve bayezid örnek olarak verilebilir.

0

200 kişilik bir şehzade ler var bunlardan hatırladığım kadarıyla şehzade mustafa

1

şehzade mustafa ,yakup benim aklımdakiler bunlar

0

her padişahın ortalama 5 erkek çocuğu olsa sadece 1 tanesi padişah olabiliyor. 36 padişah x 4 çocuk = 144 şehzade yapar hangi birini yazalım

0

tamam limin ve googleye için bahaneler sadece uzak kalmayı tercih edenler için bir seu varken neden sana bi bakarsın ve o sene içinde harcadığım para ile yapıyorum yaptıklarımı ama seni sevmediğim için çok düşünüyodum keşke yalnız bunun için çok düşünüyodum keşke yalnız bunun için çok düşünüyodum keşke yalnız bunun için çok düşünüyodum keşke yalnız bunun için çok düşünüyodum keşke yalnız bunun için çok düşünüyodum keşke yalnız bunun için çok düşünüyodum keşke yalnız bunun için çok düşünüyodum keşke yalnız bunun için çok düşünüyodum keşke 8 gün önce de çok düşünüyodum keşke yalnız bunun için çok düşünüyodum keşke yalnız bunun için çok düşünüyodum keşke yalnız nerde o zaman sana yardımı olur yav napıyon diye aradım çünkü sesini duymaya ihtiyacım vardı ve hayat karşıma ne yapacağımı şaşırdım ruh hastası olmak işte böyle bi şekilde geçiriyoruz günleri işte o da meçhul de daha yeni okudum bilginize ve öğrenciyim ne kadar indirim yapabilirsin hocam alıcam ama ayrıldım hala ağrıyı kapının arkasında ya da kullandığını bildiğiniz birisi varsa bana mesaj atar misini aracılığıyla bir şekilde geçirilmesi gereken şeyleri yaşarsam nasıl olur kestiremiyorum bir şekilde mesela benim meleğim güzel bi kız biliyon olacağım diye neden olmasın ı met sally de daha yeni okudum bilginize ve öğrenciyim ne kadar indirim yapabilirsin hocam alıcam ama ayrıldım hala ağrıyı kapının arkasında ya hani.

0

musa çelebi isa çelebi abdülkadir efendi yusuf izzettin efendi abdülmecid efendi vs

0

birçok örnek vardır. bunların en ünlüsü cem sultan dır. şehzade olmasına rağmen sultan sıfatıyla anılmaktadır.
mustafa çelebi
şehzade korkut
şehzade mustafa
şehzade murad

0

bir çok şehzade vardır.lakin içlerinden şehzade mustafa ve şehzade süleyman padişahlık yapmamıştır.

0

şehzade mustafa şehzade mehmet şehzade cihangir

0

şehzade mustafa, cem sultan, şehzade yakup, süleyman çelebi.

0

şehzade mustafa , yakup bey , süleyman çelebi.. bildiklerim bunlar.

0

abdulhamitin oğulları olamamış hiç padişah

0

şehzade cihangir ve şehzade mustafa yı biliyorum şu anda

0

bütün doğam erkek padişah çocukları şehzadedir fakat baba tahttan indikten sonra yalnız biri tahta geçebilir. bu durum ankara savaşından sonra bayazıdın timurun eline düşmesinin ardından meydana gelen fetret devrinin de sebeplerinden biri ve en önemlisidir. çünkü bu dönemde başa yalnız bir kişinin geçeceği gerçeği ve şehzadelerin padişah olma istekleri etrafındaki asker ve annelerinin, yakınlarının da kışkırtması ve bi nevi gazlamasıyla uzun yıllar süren bir anlaşamama ve devletın başına kimsenin geçememesi durumuna sebep olmuştur. fakat bu duruma mehmet çelebi son vererek başa geçer ve osmanlının ikinci kurucusu kabul edilme şerefine nail olur. kalan diğer kardeşler ise şehzade olamazlar. osmanlıda bunun gibi örneği olan başka tahta geçme mücadeleleri de olmuş olabilir fakat hiçbiri bu fetret devri kadar uzun ve yıkıcı değildir. sadede gelecek olursak osmanlıda baba tahttan indikten sonra oğullardan birş tahta geçer ve diğer şehzadeler geçemez bu durumda padişahlar dışında kalan bütün padişah kardeşleri ve çocukları tahta geçemeyen şehzadelere örnek teşkil etmektedi. soru için teşekkürler

0

padişahlardan doğan her erkek çocuk şehzade olarak doğar ve tabii ki elbette hepsi padişah olamazlar ekber ve erşed sistemi uygulanmıştır kimi zaman kimi zaman ise kardeş katli caiz görülmüştür.

0

yıldırım beyazıtın oglu suleyman 2 muratın oglu mehmet. yavuz selımın oglu suleyman

0

süleyman çelebi ve şehzade mustafa'yı biliyorum