2

şu anda dünyada en güçlü ülke amerika olmak durumundadır. ancak insan gücü en fazla ülke ise çin'dir. ekonomik bakımdan da bakarsak çin ve amerika yine zirvededirler. bundan dolayı bu iki ülkenin savaş yapması tüm dünyayı derinden etkileyecektir. örneğin dolar feci bir şekilde yükselişe geçerek türkiye başta olmak üzere birçok ülke ekonomik krize girecektir. biliyoruz ki günümüzde çin' den yapılan ithalat oldukça fazla bir durumdadır zaten bundan dolayı çin' in ekonomisi çok iyi bir durumdadır. ithalat bağlantısı kesilebileceği için ülkemiz ve diğer ithalatçı ülkeler yine zor durumda kalacaklardır.

1

ya çin veya abd nin savaş yapması var ya şu dünyadaki bütün ülkeleri varya silip süpürür adamlar dünyanın süper güçleri adamlar miniminnacık bişe yapsalar dünyada yer yerinden oynuyor adamlar bide savaş yapsa ekonomik olarak ayvayı yeriz yani rabbim korusun bizleri böyle şeylerden

3

yüksek bir üretim gücü olan çin her geçen gün abd nin kalıplaşmış güçlü imajı veren dolarını ve ekonomik etkinliğini gölgede bırakabilir. küresel ekonomik terazide asya ağır basacaktır. bu aralarındaki savaş sadece aralarında kalmayacaktır. bu savaş diğer ülkelere sıçrayacaktır.

2

çin abd savaşı gittikçe artan bir boyuta gelmiştir bunlar insanlar tarafından pek farkedilmese bile çin dünyanın her yerine her şeyi ithal ediyor . her türlü taklit ürün yapabiliyor her türlü silah gemi donanıma teknolojiye sahip sadece coğrafi konumu biraz uzak olduğu için sıkıntılı oluyor ama bu çin'in yararına olmuş sayılabilir. çünkü çin sadece yakınında japonya gibi bir devleti tehtid gördü bu tehtididi ortadan kaldırınca yani tehtid azalınca anlaşmalarla ekonomiye yöneldi binlerce yüzlerce şirket kuruldu sanayi devrimini yakalayan avrupa'yı bile geçti her şeyi rahatça üretebildi bunları urettikce ürün taklitleri yaptı bunlar çok satıldıkça inanılmaz bir pazar sahibi oldu başka ülkelere açılarak taklit ürünleri satarak ekonomisini büyüttü dünyada söz sahibi oldu amerika kaliteli mal yapsa bile çin bunu kısa sürede daha ucuz maliyete yaparak abd'yi ikinci plana attı abd de avrupa pazarına uzak fakat çin kadar değildi çin ucuz ticareti egale ederek her şeyi üretti sattı büyüdü ama abd bu hıza ekonomiye yetişti fakat ucuza satması hoşuna gitmiyordu çin'in ucuza sattığı mala kara propaganda yaparak kötü olduğunu kanserojen olduğunu yaydı. hatta ülkemizde bile bu haberlere çıktı kanserojen maddeli çocuklarımıza zararlı gibisinden millet bunu ilk başta kafasına takmasına rağmen sonradan takmadı çünkü bununda diğer laflar gibi yalan olduğunu düşündü türkiyede bile bir çok çin sitelerinden alışverişler arttı anlayışlı bir satıcı olan çinliler ürün zamanında yerine ulaşamayınca parayı anında geri iade ediyor bu özellikte milletti cezbediyor güveni artıyor internet reklamları bile alıyorlar 0.3 dolara bile sattıkları çok şey var sadece gelmeleri biraz uzun sürüyor ortalama 2 hafta ile 4 hafta arası sürüyor ama sağlam geliyor gümrükte biraz sıkıntı olabiliyor ama yapacak bir şey yok olsun artık. abd'nin ise amazon'u var bu firma cidden büyük ama yeteri güveni hızı sağlamıyor çünkü gümrükte kalan çok malı oluyor ve geri dönüyor insanlar bir daha alası gelmiyor paraları ve zamanları boşa gidiyor. amazon türkiye adı altında sayfasını açtı ama ucuz değil normal fiyatlardan açtı ve güveni sağlayamıyorlar bu yüzden amazon tercih edilmiyor aslında ediliyor fakat çok az ediliyor ben olsam amazon mu herhangi bir çin satıcı mı deseniz çin satıcısını tercih ederim şimdi siz senin demenle mı oluyor diyeceksin ama bir tek ben değil çoğu kişi böyle düşünüyor bu baya etki ediyor amerika bir önlem almazsa çin abd'ye rahat bir fark atacak

2

çin ve abd iki dünya devi. abd 1950 yılından beri süregelen yükselişini artık eskisi gibi hissettirememektedir. çünkü tek dünya devi abd değil artık. gelişen ve değişen küreselleşme çağında hızla yükselen ülkeler mevcut. hiç bir depremin yıpratamadığı japonya gibi belli başlı ülkeler abd ile kafa tutacak boyuta geldi. çin ile ilişkileri yüksek seviyede olan kore aynı şekilde abd ile dişe diş mücadele edebilecek konuma geldi.
çin ve abd arasındaki ekonomik savaşı sadece iki ülke ile kıyaslamak mümkün değil. çünkü küreselleşen dünyada her şey zincirin halkaları gibi birbirini etkilemektedir. dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen ekonomik sürtüşme bütün ülkeleri etkilenmektedir. çünkü bütün dünya ülkelerinin birbirleriyle ticareti ve anlaşmaları mevcuttur. çift kutuplu dünya devri kapandı. olası bir savaşta dünya büyük bir sıkıntı içine girecektir. şuan ekonomik olarak bütün dünya ağırlıklı olarak abd para birimi olan doları ticarette kullanmakta ve dünya ekonomisini ve faiz lobisini denetleyen şirketler abd elinde olduğu için spekülasyonlar olması olasıdır. siyasi olarak ekonomiyi farklı boyutlara çekebilecek konumda olan abd, çini farklı noktalardan vurmaya çalışıp ekonomisini çökertmeye çalışacaktır. fakat bu konumda çinin eli çok güçlü. dünyanın en kalabalık ülkesi ve dışarıya karşı medyatik olarak ve dosya medyadan tutunda basına kadar pek çok alanda içine kapanık bir ülke. dışarıya karşı otonom bir ülke. avantajlı olduğu en büyük iki alandan birisi iç gücü ve bu iş gücünü kullanan dünya markaları mevcut. bütün dünya markalarının fabrikaları çin ülkesindedir. abd ile yaşanacak bir ekonomik ambargo da bütün dünya ülkelerinden bir ses çıkacaktır. çünkü avrupa ülkelerinin yüzde seksenlik kısmı büyük fabrikalarını çinde çalıştırmaktadır. ticaretin sekteye uğramasına izin vermeyecek bir çok ülke mevcut. diğer taraftan abd ekonomisi sirketler üzerinden ve borsa üzerinden dünya ekonomisine yön vermeye ve ilişkileri kendi lehine çevirmeye çalışmakta. çin dünyanın en büyük limanına sahip olması nedeniyle kargoculukta ve ucuz yolla daha fazla ürün taşımakta dünyanın gemi ticaretini yani konteyner filosunu elinde tutarak ekonomik olarak amerikaya karşı direnç gösterecek durumda. bu avantajıda çin, gümrük ticaretinde indirim tarifesi uygulayarak amerikaya karşı bir atak göstermiş durumda ve olası bir restleşmede sessiz kalmayacağını göstermiş oldu. abd ise çinden ithal edilen 35 milyar dolar değerindeki 800 çeşit ürüne ek gümrük vergileri getirerek savaşı kızıştırmaya başladı. çinde toplanan ve fabrikalardan dünyaya yayılan mamül ürünlerin hepsinin her bir parçası dünyanın dört bir yanından toplanarak çine gelmekte ve bir ürün haline gelerek dünyaya şangay limanından yagılmaktadır. bu da demek oluyor ki bütün dünyanım bu ekonomik savaşla ilgili olduğu ve etkilenmesinin pek doğal olduğu açıktır.
abd her yerden çini zor duruma sokmaya çalışmaktadır. krizin en başında yaşanan sorunlardan biride huawei şirket sahibinin kızının abd de tutuklanması.

1

bana göre bu 2 ülke arasında ekonomik savaş çıkacak olur ise bu en çok bizi etkileyecektir. çünkü türkiyenin coğrafi konumu ticaret için sıkça kullanılmakta olduğu için en ufak şeyde bizde etkileniriz diye düşünüyorum.

0

dünyadaki ticareti yavaşlatır ve bu savaş iki büyük ekonomi savaşı olduğu için bu ülkeler ile ticaret yapan ülkelerde kötü etkilenir

0

iki dünya devi amma ve lakin çin bence ticarette daha etkili ve uygun fiyatlara satışı var borsada abd iyi olsa da çin borsa harici pek sıkıntida olacağını sanmıyorum.abd çok yanlış sularda yüzüyor herkes ile ters düşüyor,yani çin de hafife alinabilcek bi rakip değil yani ona göre hareket edinilmelidir.ama çinin ilerleyen zamanlarda kendini dünyada cok belli edeceğini dusunuyorum suanda sessiz bir politika izlesede ilerleyen zamanlarda bir patlama noktasi bekliyorum.

0

eger dunyayı etkileyecek bir savaş çıkarmazlarsa, herhangi bir problem olacagını sanmıyorum

0

dünya insanı ve dünya ekonomisi büyük bir sıkıntıya girer hatta dünya savaşı çıkmasına neden olabilir

0

zamanında abd guney koreylede tartışmıştı ama abd de laf var icraat yok,daha dogrusu yurek yok...

0

çin ce abd dünyanın para ve altın rezervini elinde tutan en büyük ekonomilere sahip ve bu iki devlet arasındaki çekişme tüm dünyayı olumsuz etkiler.bugün ki duruma baktığımızda abd çin karşısında fazla dayanamayacağı aşikar.çin insan ve teknoloji avantajını elinde bulunduruyor,dünyanın ekonomi anlamında yeni hakimi çin olacak dersek yanılmış olmayız

0

çin ve amerika birleşik devletleri arasında fiilen 4-5 ay fakat yıllardır süregelen ekonomik savaş devletleri elbetteki olumlu yönden etkiler örneğin, iki rakip firma tabiki de müşteri çekmek ve müşteri devamlılığı için daha ucuza malzeme satmaya başlarlar bu savaşı kim kazanır diye soracak olursanız; bu savaşı başlatan zaten amerika birleşik devletleri ve siyonistlerin kendisidir bu da bir gerçektir ki dünya bu ikilinin elinde savaşı da amerika birleşik devletleri kazanır

1

kötü etkilenir. çünkü dolar kuru küresel ekonomide dalgalanma yaratınca diğer devletlerin para birimleri de zarar görüyor.

0

dünyanın en büyük 2 ekonomisinin savaşı tabikide dunyayi olumsuz etkiler ozellikle de ekonomisi bizim gibi pamuk ipligine bagli olanlari.

0

bütün ülkeleri kötü etkileyecek hatta 3. dünya savaşı olarakta adlandırılabilecek olan savaştır

0

bütün büyük güçler kimi destekliyor başta pentagon olmak üzere bunların galip çıkacak büyük ihtimalle çin gibi gözüküyor

0

ikiside kavga ettikce veya eder gibi gözüktükçe dünyadaki ufak ve orta ülkeleri salliyacaklar.ingiltere artık çini destekliyor amerikayi değil.

0

abd dolar kaynagi oldugu icin buyuk olcude etkiler ve cin de kalabilik oldugu icin turizimi etkiler

0

bukonuda diyebilecegim teksey kriz esittir firsat