0

halil inalcık 7 eylül 1916 istanbul'da doğdu babası kırım göçmenleri ne seyyid osman nuri bey annesi ayşe bahriye hanımdır inalcık in çocukluğu savaş yıllarında geçti ilk tahsilini 1923-1930 arasında ankara gazi mektebinde yapan inalcık ortaöğretimde bir yıl sivas muallim mektebi ne devam etti orta tahsilini 1931'de ankara'da gazi muallim mektebi'nin tamamladı inalcık dil tarih coğrafya fakültesi başarı ankara üniversitesi dtcf ilk öğrencilerinden oldu yeniçağ bölümünde doktora sında tamamladıktan sonra 1942-1972'de döneminde aynı fakülte de öğretim üyesi oldu. 1972'de chicago üniversitesi tarih bölümü osmanlı tarihi konusunda ders vermek için davet edildi 1993'te bilkent üniversitesi dağıtınca dek çıkar ve üniversitesi'ndeki göreviniz şifre de bu yıllar içinde başlar orada olmak üzere dünyanın belli başlı amerikan sitesi üniversitenin osmanlı tarihi seminerini düzenli osmanlı tarih aralığında önde gelen bir çukur kelimesinin öncesi oldu 1009 70 osmanlı imparatorluğu klasik dönemin 300600 kitabın başlayarak olursanız yayınevlerinin pek çok kitap yayımladı içi ve yurtdışında çeşit üniversiteden fahri doktora parayı da aldık 1993 yılında bilkent üniversitesi davet edilecek burada tarih bölümü kurdu ayrıca inalcık çok iyi düzeyde osmanlı türkçesi iyi düzeyde ingilizce fransızca almanca orta düzeyde arapça farsça ve italyanca bilmektedir dünyanın çeşitli üniversiteden çok sayıda fare dostları tercih edilen inalcık 20. yüzyılın sona ererken kambur uluslararası biyografi merkezi düğün tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterilmiştir hayatı ve tarihini anlattı tarihçilerin kutbu halil inalcık kitabı adlı söyleşi kitabı türkiye iş bankası kültür yayınları'nın 2005 yılında yayınlanmıştır
eserleri:
the ottoman empire the classical age 1300 1600 london 1973 studies in ottoman special and economic history london 1985 the middle east and the balkans under the ottoman empire bloomington 1993 süleyman the second and his time �stanbul 1993 en ekonomik en sosyal history of the ottoman empire cambridge 994 from empire the republic easy on ottoman and turkish sosyal history istanbul 1995 serkan sen studies on the ottoman black sea cambridge 1995 history of humanity 1999 ottoman civilization ankara 2003 assassin ottoman history makaleler 1 doğu batı doğu batı yayınları 2005 h devri üzerinde tetkikler ve vesikalar ankara 1954 osmanlı'da devlet hukuk adalet eren yayıncılık 2000 osmanlı imparatorluğu ekonomik ve sosyal tarihi cilt 1 osmanlı imparatorluğu'nun ekonomik ve sosyal tarihi cilt 2 osmanlı imparatorluğu osmanlı imparatorluğu klasik çağ tanzimat ve bulgar meselesi abd tarihi yalın'ın everest ilk ona göre şair ve patron balkanlar atatürk ve demokratik türkiye kırmızı yayınları devleti aliyye kuruluşu osmanlı tarihi yeniden yazmak tanzimat değişim sürecinde osmanlı imparatorluğu osmanlılar fütühat ve avrupa ilişkiler has bahçede ayşu tarab kuruluş ve imparatorluk sürecinde osmanlı uruluş ve imparatorluk sürecinde osmanlı

0

halil inalcık çok değerli bir tarihçimizdi, türk ve diğer ülke tarihleri ile ilgili araştırmaları vardır. 2016 senesinde kaybettik onu da.

0

kesinlikle ama kesinlikle saygı duyulması gereken en önemli tarihçimizdid

0

efsane türk tarihçidir. ilber ortaylı ile beraber son döneme damga vurmuş birisidir. 26 mayıs 1916 yılında doğmuş olan ünlü tarihçimiz. 25 temmuz 2016 yılında vefat etmiştir. tarih konusunda bir çok kitap yazmış.olup hala da kaynak olarak birçok üniversitede tercih edilmektedir.

0

milletimiz için değerli bir karakter olan halil inalcık 7 eylül 1916 yılında istanbul da hayata gözlerini açmıştır. halil inalcığın babası kırım göçmenlerinden seyit osman nuri bey annesi ise ayşe bahriye hanımdır. ne yazık ki inalcığın çocukluğu savaş yıllarında geçmiştir. gelecekteki kariyer seçiminde ise bu dönemlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. ilk öğrenimini 1923-1930 yılları arasında ankara gazi mektebinde başarı ile tamamlamıştır. orta öğrenimini ise bir yıl sivas muallim mektebinde devam etmiştir. geri kalan yıllarını ise ankara gazi muallim mektebinde geçirerek orta öğrenimini tamamlamıştır. sonrasında dil tarih coğraya fakültesine başlamıştır. ankara üniversitende bu fakültenin ilk öğrencileirnden olmuştur. başarılı bir ilisans sürecinin ardından akademik kariyer basamaklarını istikrarlı bir şekilde tırmanmıştır. doktorasını yakınçağ bölümünde tamamlamıştır. sonrasonda 1942-1972 yılları arasında aynı fakültede öğretim üyeliği yapmıştır. 1972 yılında chicago üniversitinin tarih bölümüne osmanlı tarihi hakkında dersler vermek amacı davet edildi. 1993 yılına kadar burad görevini sürdürdükten sonra 93 yılında bilkent üniversitesinden davet almıştır. chicago üniverstesinde çalıştğı yıllarda en başta harvard olmak üzere dünyaca saygınlığı kabul görmüş üniversitelerde osmanlı tarihi üzerine konuşmalar erçekleştirdi.

0

ilber ortaylı'nın büyük hocasıdır önemli türk tarihçisidir osmanlı ve diğer türk tarihleri hakkında önemli araştırmalar yapmıştır ve birçok eser vermiştir. yakın zamanda vefat etmiştir.

0

bu ülkeye tarih hocası olarak anlattıklarının haricinde yurtdışında eğitim görüp bu ülkeye faydalı olmak adına ülkeyi terketmemesi bizim için büyük bir lütuftur.

0

halil inalcık 7 eylül 1916 da istanbul da doğdu.babası kırım göçmenlerinden seyit osman nuri bey, annesi ayşe bahriye hanım dır

0

halil inalcık türkiye nin ilk tarih profesörlerinden ve arkeologlarından dır kendisi uzunca bir süre değişik üniversitelerde profesörlük yapmış ve bir çok öğrenci yetiştirmiştir 2016 yılında da vefat etmiştir bir çok üst düzey makamlar cumhurbaşkanı ve diğer makamlar bu cenazeye katılmıştır

0

1916 doğumlu, kırım göçmenidir. araştırmacı yazar profesörümüzdür. çılgın türkler eserinin yazarıdır.

0

ilk türk tarihçi diyebiliriz çünkü tarih ile ilgili ilk türk çalışanı olup 2016 tarihinde vefat eden ve nerdeyse 1 asır yaşamış tarihçidir.

0

osmanlıya aşık ünlü tarih profesörüdür, 2016 yılında aramızdan ayrılmıştır.

0

gelmiş geçmiş en iyı ve eski tarihcilerdendi

0

merhaba, halil inalcık 7 eylül 1916 yılında hayata gözlerini açmıştır babası kırım göçmenlerindendir adı seyit annesi ayşe bahriye hanımdır. ilk öğretimi 1923 - 1930 yılları arası ankara'da olan gazi muallim mektebinde tamamladı daha sonra biraz ara verip okuma hayatına 1932 yılında aynı şehirde olan ankara'da gazi muallim mektebinde devam etti inalcık , daha sonra dil tarih coğrafya fakültesine başladı bu üniversitesinin daha ilk öğrencilerinden birisi oldu yakınçağ bölümünde doktarasınada tamamlayıp 1942 yılından sonra 1972 yılına kadar aynı üniversitede öğretim üyesi oldu 1972 yılında chicago üniversitesinde tarih bölümünde osmanlı tarihi adına ders verilmesi için okula davet edildi 1993 yılında bilkent üniversitesinden davet alıncaya dek chicago üniversitesinde hayatını devam ettirdi osmanlı tarihi alanında bir çok önde gelen akademisyenlerin hocası oldu. uluslararası kitap evlerinde birçok kitap yayımladı. inalcik bilkent üniversitesinde bir tarih bölümü kurdu ayrıca inalcık çok iyi derecede osmanlı türkçesi iyi düzeyde ingilizce, farsça ve italyanca biliyor. 20. yüzyıl sonlarına doğru yaklaşırken bu ağacın meyvesini almıştır kısacası yani cambridge uluslararası biyografi merkezi tarafından 2000 bilim adamının arasından gösterilmiştir. başlıca 5 eseri : ottoman empire , an ecominic and social history , ottoman cvilizitaion , osmanlı'da devlet hukuk ve adelet, osmanlı imparatorluğu - toplum ve ekonomi bunlar başlıca eserleridir, umarım yardımcı olabilmiştirim.

0

kendisi bir tarihçidir. özellikle osmanlı tarihi ile ilgili çalışmalarıyla meşhurdur ki kendisi osmanlı hayranıdır. 60 yaşında da vefat etmiştir. kendisinin osmanlı tarihiyle ilgili birçok kitabı mevcuttur.

0

halil inancık tarihçilerin kutbu olarak bilinen türk tarih profesörüdür eserlerin den başlıca olanları osmanlı,da devlet. hukuk adalet..tazminat ve bulgar meselesi..osmanlılar..the ottoman empire.. devlet-i aliyye olarak sayılabilir

0

halil inalcık nam-ı diğer,tarihçilerin kutbu.dünyaca ünlü bir tarihçi olup nesnel değerlendirmelerde bulunmuştur.örneğin,osmanlı imparatorluğunun ilk başkenti eskişehir olarak kabul edilmeli demiştir.örneğin ,osmanlı tarihi ve türkiye cumhuriyeti tarihi yeniden kaleme alınmalıdır demiştir.şimdilerde elimizde kalan en medyatik tarihçi ilber ortaylı bile halil inalcık'ın öğrencisidir.halil hoca sadece türkiye'de değil,amerika ve ingiltere'deki üniversitelerde de uzun dönem tarih dersleri vermiştir.tarih kuramlarına ve tarihsel düzenlemelere paradigmanın gözüyle bakmayışı halil inalcık'ı özel bir tarihçi yapmıştır.100 yaşına girmek üzereyken vefat etmiştir.tarihte asırlık ulu bir çınardır halil inalcık.

0

halil inalcık dünyaca ünlü tarihçimizdir , 26 mayıs 1916’da istanbul’da dünyaya geldi. aslen kırım tatarıdır. çocukluğu hep savaş yıllarında geçen inalcık, 1924 yılında, ailesiyle birlikte ankara’ya yerleşti ve ilkokulu burada, gazi ilkokulu’nda bitirdi. babası seyit bey ailesini bırakıp mısır’a yerleştiği için halil inalcık’ı annesi büyüttü. ortaokulda yatılı olarak sivas öğretmen okulu’na verilen inalcık, 1932 yılında ise balıkesir necatibey öğretmen okulu’na nakledildi. burada, fizik dalında nusret kürkçüoğlu, edebiyat dalında ise edebiyat tarihçisi abdülbaki gölpınarlı gibi ünlü hocalardan ders aldı.

1972’de otuz yıl ders okuttuğu dil ve tarih coğrafya fakültesi’nden emekli olunca, chicago üniversitesi tarih bölümüne davet edildi. burada on beş öğrenci yetiştirdikten sonra 1986 yılında ikinci kez emekli oldu. bilken üniversitesinin çağırmasıyla burada tarih bölümü’nü kurmuş öncülük yapmış. herkese iyi günler dilerim .

0

halil inalcık ünlü bir tarihi yazar profesörüdür.

0

dünya'da sayısına az rastlanır değerli bir tarihçi profesördür. osmanlı tarihinde uzman bir kişiliğe sahiptir.onun yazdığı kitaplar avrupa'daki üniversitelerde okutulmuştur.osmanlı tarihiyle ilgili pek çok konuya açıklık getirmiş teoriler ortaya atan bir tarihçidir.ona göre osmanlının ilk başkenti eskişehirdir tezinde bulunmuştur. türk tarihinin baştan sona yeniden yazılmasını savunmuş araştırmacı bir kişiliğe sahipti.dünyada sayısız öğrenci yetiştiren halil inalcık 2016 yılında vefat etti.