0

doppler etkisi, mekanik ve elektromanyetik dalgalardaki gözlemci - gözlenen ilişkisine dayalı bir fizik dalıdır. bu etki, dalga özelliği göstermekte olan herhangi bir fiziksel varlığın, frekans ve dalga boyunun uzaklaşan veya yakınlaşan hareketli bir gözlenen tarafından farklı algılanması olayıdır. bu etki adını ünlü fizikçi ve matematikçi christian andreas doppler’den almıştır.
bir ses kaynağı durağan bir gözlemciye doğru hareket ettiğinde gözlemci, sesi mesafe değişimi ile daha farklı algılar. örneğin biz hareketsizken, hareket halindeki sivrisinek bize yaklaştıkça ses dalgalarının aldığı yol kısalır. böylece ses dalgaları daha küçük dalga boyları ile yayılır ve daha sık aralıklarla ses dalgalarına maruz kalarak çok tiz bir ses duyarız. yani sesin frekansı, dolayısıyla yüksekliği arttığı için ses tizleşir. ancak, bu durum sivrisineklerin sesinin rahatsız edici gerçeğini değiştirmez.ses dalgalarındaki doppler etkisinin teknoloji ile buluştuğu en önemli alanlardan biri de hastalıkları teşhis etmede kullanılan ultrasonografidir. x ışını kullanılmayan bu yöntemin temelini ses dalgaları oluşturur. ultrason cihazı, insan kulağının duyamayacağı yüksek frekanslı ses dalgaları gönderir. dokulardan geri dönen ses dalgalarını, cihazın prob denen kısmı yakalar ve görüntü oluşumu gerçekleşir. bu tanı yönteminde incelenecek olan bölgeye jel sürülmesinin nedeni ise bölge-cihaz arasındaki havadan ses dalgalarının etkilenmesini engellemektir.

polis arabalarındaki radar sistemi, elektromanyetik dalgalardaki doppler etkisinin teknoloji ile buluştuğu noktadır. radar cihazından çıkan radar ışığı, çevredeki arabalardan geri yansır ve yansımış olan radar ışığının frekans değişimi ölçülür. bu olay, çevredeki arabaların hızları nedeniyle oluşan doppler kaymasını verir ve çok yüksek hassasiyetli ölçümler yapılır.

0

doppler etkisi, mekanik ve elektromanyetik dalgalardaki gözlemci - gözlenen ilişkisine dayalı bir fizik dalıdır. bu etki, dalga özelliği göstermekte olan herhangi bir fiziksel varlığın, frekans ve dalga boyunun uzaklaşan veya yakınlaşan hareketli bir gözlenen tarafından farklı algılanması olayıdır. bu etki adını ünlü fizikçi ve matematikçi christian andreas doppler’den almıştır.bir ses kaynağı durağan bir gözlemciye doğru hareket ettiğinde gözlemci, sesi mesafe değişimi ile daha farklı algılar. örneğin biz hareketsizken, hareket halindeki sivrisinek bize yaklaştıkça ses dalgalarının aldığı yol kısalır. böylece ses dalgaları daha küçük dalga boyları ile yayılır ve daha sık aralıklarla ses dalgalarına maruz kalarak çok tiz bir ses duyarız. yani sesin frekansı, dolayısıyla yüksekliği arttığı için ses tizleşir. ancak, bu durum sivrisineklerin sesinin rahatsız edici gerçeğini değiştirmez.benzer bir örnekle hareket halindeki bir arabanın bize yaklaşırken duyduğumuz sesin frekansının artarak tizleşmesi, uzaklaşırken ise frekansın azalması ile sesin pesleşmesi, ses dalgalarındaki doppler etkisini açıklamaktadır.
ses dalgalarındaki doppler etkisinin teknoloji ile buluştuğu en önemli alanlardan biri de hastalıkları teşhis etmede kullanılan ultrasonografidir. x ışını kullanılmayan bu yöntemin temelini ses dalgaları oluşturur. ultrason cihazı, insan kulağının duyamayacağı yüksek frekanslı ses dalgaları gönderir. dokulardan geri dönen ses dalgalarını, cihazın prob denen kısmı yakalar ve görüntü oluşumu gerçekleşir. bu tanı yönteminde incelenecek olan bölgeye jel sürülmesinin nedeni ise bölge-cihaz arasındaki havadan ses dalgalarının etkilenmesini engellemektir.elektromanyetik dalgalar üzerindeki doopler etkisi, christian doopler'den bağımsız olarak 1848 yılında fransız fizikçi hippolyte fizeau tarafından keşfedilmiştir. elektromanyetik dalgalardaki doopler etkisi ışığın dalga boyundaki değişim olarak tanımlanır.polis arabalarındaki radar sistemi, elektromanyetik dalgalardaki doppler etkisinin teknoloji ile buluştuğu noktadır. radar cihazından çıkan radar ışığı, çevredeki arabalardan geri yansır ve yansımış olan radar ışığının frekans değişimi ölçülür. bu olay, çevredeki arabaların hızları nedeniyle oluşan doppler kaymasını verir ve çok yüksek hassasiyetli ölçümler yapılır.

0

doppler etkisi elektromanyetik dalgaların aynı yönde ardarda oluşmasıdır.ambulans sireni buna örnek verilebilir.birde hızlandıkça kırmızıya kayma buna örnektir

0

bunaltıcı ve sıcak yaz havalarında, sivrisineklrin sesinin

0

elektromanyetik dalgaların aynı yönde hareket etmesi ile oluşur

0

bilimsel olarak elektromanyetik dalgalardaki gözlemci ile gözlenen arasındaki ilişkiye dayanan bir fizik dalıdır. bu etki kısaca frekans ve dalga boyunun uzaklaşan yada yaklaşan bir gözlenen tarfıdnan farklı algılanmasıdır

0

elektromanyetik alanlarda kullanılan bir fizik alt dalıdır

0

doppler etkisi bir fizik dalıdır. mekanik ve elketromanyetik dalgalardaki gözlemci gözlenen ilişkisine dayanır.frekans ve dalga özelliği ile ilgilenir. uzaklaşma ve yakınlaşma durumunu göz önünde bulundurur.adını fizikçi ve matematikçi olan christian anders dopller den almıştır. örnek verecek olursak ses dalgalarının doppler uzerinde etkisini incelemek gerekir. örneğin bir arı vızıltısı biz hareketsiz bir şekilde beklerken hareket halinde ola arı bize yaklaştıkça vızıltısını daha iyi duyarız.bu durumda dalgaların aldığı yol kısalır. arı uzaklaştıkça ise dalgaların aldığı yol uzamaktadır.bu dopplaer etkisidir. aynı zamanda arı vızıltısını duyduğumuz surece korku devam eder. diğer örenek ise polis arabalarında bulunan radar sistemi,gök biliminde kullanılan gök cisminindünyaya ne kadar yaklaşma olayıda bir doppler etkisine örnektir.

0

mekanik ve elektromanyetik dalgalardaki gozlemci ve gozlenen arasindaki iliskiye dayanan bir fizik dalidir bu etki frekans ayrica dalga boyunun uzaklasan,yaklasan ve gozlenen tarafindan farkli angilanmasidir ses dalagarindaki doopler etkisinin en onemli kullanim alanlarindan birisi ise ultrasonografidir ses dalgalari ile hastaliklari teshis edebilir.

0

doppler ultrason görüntüleme tekniğinin bir türü olarak yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan tıbbi bir görüntüleme yöntemidir. genellikle damarlardaki kan akışının tespit edilmesi için kullanılır. yüksek frekanslı ses dalgaları kan damarlarının görüntüsünü elde etmek için başvurulan bir tekniktir.

doppler ne için kullanılır?
bu görüntüleme yöntemi bazı hastalıkların teşhisi için kullanılmaktadır. bu hastalıklar arasında damar tıkanıklıkları, bacak kan damarlarındaki akış bozuklukları, kalp kapak sorunları, damar tıkanıklığı ve damar daralması gibi daha bir çok rahatsızlık sayılabilmektedir. doppler yöntemi sıklıkla kalp damar tıkanıklıklarını teşhis etmek ve anne karnındaki bebeğin sağlık durumunun görüntülenmesi için kullanılabilmektedir. görüntüleme sonuçlarında göre doktorlar tarafından tedavi planları yapılmaktadır.

kan akış hızında sorun olan yerler damar tıkanıklığının veya damar daralmasının olduğu yerleri işaret edebilmektedir. görüntüleme doktor veya teknisyen tarafından yapılabilir. görüntülemenin ardından uzman radyoloji doktoru tarafından rapor hazırlanmaktadır

0

dalga özelliği gösteren fiziksel varlıkların algılanmasıdır ornek vermek gerekirse davulun sesi uzaktan hoş gelir sesi yakından ve uzaktan farklıdır.. uzaklaşırken ses değişir.

0

doopler dalga özelliğini gösteren frekanstır

0

anlık vuruş sonucu oluşan elektriksel dalga olarak biliyorum

0

bu soruları kimlerin sorduğunu çok merak ettim

0

doppler etkisi konusunda bilinmesi gereken en önemli husus, her ne kadar gözlemci dalga frekansının kendi hareketi ya da dalga kaynağının hareketi yüzünden değiştiğini görse de, aslında kaynağın yaydığı dalganın frekansının sabit kaldığı gerçeğidir. tam olarak ne olduğunu daha iyi anlamak icin şöyle bir örnek üzerinde düşünelim: siz yerinizde ve hareketsizsiniz. bir arkadaşınız sizden 10 metre uzakta duruyor ve size her saniyede bir elindeki tenis toplarından birini fırlatıyor. burada arkadaşınızın topları her seferinde aynı doğru boyunca ve aynı hızda attığını varsayalım. eğer arkadaşınız da hareketsiz ise her saniyede bir 10 metre yol kateden tenis toplarından biri size ulaşacaktır. şimdi arkadaşınızın yine her saniyede bir top fırlattığını (yani aslında top fırlatma frekansı değişmiyor), ancak bu sefer size doğru yürümeye başladığını öngörelim. bu durumda size ulaşan iki top arasındaki süre 1 saniyeden daha kısa olacaktır, çünkü toplar her seferinde 10 metre, 9 metre, 8 metre şeklinde daha az mesafe katettikten sonra size ulaşacaktır. elbette aynı etkinin zıddı arkadaşınız sizden uzaklaşırken de geçerli olacaktır. bir başka deyişle, toplar arkadaşınızın elinden her zaman saniyede bir çıktığı halde, sizin ya da arkadaşınızın hareketi yüzünden size azalan ya da artan zamanlarda ulaşacaktır. bu da doğal olarak arkadaşınızın size topu farklı zamanlarda fırlattığını düşünmenize sebep olur. yani aslında doppler etkisi'nde "etkilenen" asıl fiziksel değişken dalga boyu'dur. elbette dalga boyu ile frekans ters orantılı olduğundan gözlemciye göre dalga kaynağının frekansı da değişiyor gibi görünür.

1

bizden uzaklaşan ses kaynağının (örneğin ambulans) yaydığı ses dalgalarının dalga boyu sabit olmasına rağmen o bizden uzaklaştığı için, her bir dalganın bize ulaşma süresi gecikir ve dalga boyu artmış gibi olur. bu sesin “peslesmesine” neden olur. halk arasında “kalınlaşma ” olarak geçer

1

herhangi bir dalgayı yayan hareketle kaynağın algılanan frekans ile gerçek frekansının arasındaki sapma. bunun ölçümü ile kaynağın alıcı ile olan görece hızı hesaplanabilir. geçen bir ambulansın sesinin değişmesi buna bir örnektir. bazı ultrasyon cihazlarında doppler efektinden yararlanılır.

0

doppler etkisini matematikçi christian andreas ünlü adamı çıkarmıştır doppler ne demektir?; dalga özelliğini gösteren frekans gibi

0

tanımı; dalga özelliği gösteren herhangi bir fiziksel nesnenin frekans ve dalga boyunun, hareket halindeki bir gözlemci tarafından farklı bir şekilde algılanmasıdır

ben ise her ne kadar sayısalcı olsamda pek algılayamadım heralde saatten ötürü ama araştırdığım kadarıyla ultrason gibi aletlerde kullanılıyormuş. şimdi ben bu bilgiyi unuturmuyum ? unutmam ama psikolojik birşeyle karıştırabilirim

hee unutmadan ismini christian andreas doppler dan almıştır

0

doppler etkisine örnek olarak aslında ses çıkaran ve aynı zamanda hareket eden her şey verilebilir. mesela bu etkiyi bir sinek ile de, düdük çalan bir tren ile de algılayabilirsiniz. bunlardan biri ses çıkarırken size doğru yaklaşıyorsa sesinin inceldiğini algılarsınız, çünkü çıkardığı ses dalgalarının aldığı yol kısalır. uzaklaşırken ise tam tersi olur ve sesin pesleştiğini algılarız. tabi doppler etkisi, ışık için de geçerlidir. eğer bir ışık kaynağı, örneğin bir yıldız bize doğru yaklaşıyorsa yaydığı ışığın dalga boyu bizim için kısalır ve maviye kayma gözlenir. yıldız bizden uzaklaşıyorsa da ışığının dalga boyu uzar ve kırmızıya kayma gözlenir. edwin hubble, galaksilerin bizden uzaklaştığını bu vesile ile keşfetmişti. bunun sonucunda evrenin genişlediği ve dolayısıyla evrenin bir başlangıç anının olduğu tespit edildi.