0

bakanlar kurulu tarafından verilen kanun tasarısı veya milletvekilleri tarafından verilen kanun teklifi tbmm başkanlığına sunulur ilgili komisyona sevk edilir tbmm genel kurulunda oynanır kabul edilmemesi durumunda düzenlenmesi için geri gönderir kabulü halinde ise kanunlaşır cumhurbaşkanı onayına sunulur ve cumhurbaşkanı 5 gün içerisinde geri gönderir ya da onaylanır ve resmi gazetede yayınlanır cumhurbaşkanı uygun bulmadığı konular için anayasa mahkemesi'ne iptal davası açabilir bütçe kanunu ve kesin hesap kanun hazırlanması ve görüşülmesi bütçe kanunu bakanlar kurulu bütçe tasarılarını mali yılbaşından en az 75 gün önce tbmm'ye sunar komisyonda incelenen tasarı tbmm'de görüşülür mali yılbaşına kadar karara bağlanır cumhurbaşkanı bütçe kanunu veto edemez kesin hesap kanunu bütçe kanunu'nun kabul etme yetkisi olan tbmm uygulanışı da denetleme yetkisine sahiptir ve denetimi tbmm adına sayıştay yapar milletlerarası antlaşmaları uygun bulma bu türdeki antlaşmalar yayınları'nda itibaren 2 ay içinde tbmm ye sunulur usulüne göre yürürlüğe konan milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir anayasaya aykırılık iddiası ile bu anlaşmalara karşı anayasa mahkemesine başvurulamaz bu antlaşmaları uygun bulan tbmm onaylayan ise cumhurbaşkanıdır bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verme tbmm bakanlar kuruluna çıkarma yetkisi verebilir k kanunlara aykırı olamaz bakanlar kurulu kyk ile bütçe değişikliği yapamaz kyk resmi gazete'de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girer kararnameler resmi gazetede yayınlanması ile tbmm ye sunulur kişilik hakları ve ödevleri siyasi haklar ve ödevler ve sıkıyönetim ve ohal durumları dışında kyk çıkarılamaz savaş hali ilanı ve silahlı kuvvet kullanılmasına izin verme savaş ilanına ve tesla'nın yabancı ülkeleri gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetleri'nin ülkemiz de bulunmasına izin verme yetkisi tbmm aittir tbmm tatildeyken ülkeye yapılan ani bir silahlı saldırıda cumhurbaşkanı tsk kullanılmasına karar verebilir genel ve özel af ilanı tbmm üye tam sayısının 3/5 çoğunluğunun genel ve özel af ilanına karar verebilecek uçları için genel özel açıklama meclis içtüzüğü hazırlamak veya değiştirmek iş çocuk meclisi çalışmasını düzenleyen kurallar the 300 lük sadece parlamentonun hiç değilse gösteri ve konusu yönüyle kanlardan ayrılık meclis içtüzüğünün istediği zaman değiştiriyor cumhurbaşkanı iktidar ve ana muhalefet partisi tbmm üye sayısının 1 bölü 5'i iş çocuklar için doğru anayasa mahkemesi'ne iptal davası açabilir arasın değiştirilmesi teklif tbmm üye sayısının 1/3 tarafından verilmek zorundadır tbmm genel kurulunda iki kez görüşelim meclisin 2/3 ünün kabulü halinde cumhurbaşkanı aylar ve halkoylamasına üstüne 3 taksim 5 veya 2 taksim 3 arasında kabulü halinde cumhurbaşkanının zorunda kalmasına gider ve geri gönderilir

0

tbmm'nin değişik görevleri vardır ve yetkileri vardır bunlardan ilki kanunları koymak ve kanunlar değiştirmektir. kanunları koyar ve değiştirme görevi vardır genellikle bir kanun veya yasa koyar ve bunları 15 gün içerisinde cumhurbaşkanının iletir cumhurbaşkanı onayladığı takdirde yasa yürürlüğe girer.
ikincisi ise bütçe kanunu hazırlar daha çok. tbmm başkanı bütçe kanunu yılbaşından önce hazırlar ve tbmm'ye sunar tbmm'de tartışılır görüşülür ve cumhurbaşkanının iletilir yasa kabul edilirse ve cumhurbaşkanı onay verirsin bütçe açıklanır ve yılbaşından sonra yürürlüğe girer genellikle.
üçüncüsü ise milletlerarası anlaşmaları uygun bulmaktır daha çok. genellikle tbmm başkanına partilerden anlaşma teknikleri gelir bazı ve bu anlaşma teklifleri cumhurbaşkanı iletilir tabi ilk önce tbmm başkanı daha sonra cumhurbaşkanı iletilir ve anlaşma kabul edilirse cumhurbaşkanı onay verir.
dördüncüsü ise bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi bunlar görevler arasındadır genellikle. bu görev kanun hükmünde kararname çıkarma adına daha çok tbmm ye sunulur ve görüşülür eğer onay verilmezse anayasa mahkemesine başvurulamaz o yüzden eğer onay verirse cumhurbaşkanının son olarak teklif yasa kabul edilmektedir daha çok.
beşincisi ise savaş hali ilanı ve savaşları karar vermektir başka görevlerinden birisidir bu da. görevli daha çok yabancı ülkelere savaş gönderilmesinde ile ilgili bir kararname dir genellikle tbmm başkanı karar verir cumhurbaşkanı onay verilmesi bazı durumlarda öngörülür ve ona başvurulur ama bazı durumlarda tbmm başkanı kendi karar verir de kurulu ile birlikte.
altıncısı ise meclisin istediğini hazırlar ve değiştirir böyle bir yetkisi vardır ve görevi vardır. görevde genellikle meclisin iç tüzüğünü cumhurbaşkanının göndererek cumhurbaşkanı karar verir. genellikle tbmm başkanın görevleri bunlardır benim bildiklerim daha fazla vardır eminim ama fazla araştırma yapmadığım için genellikle aklımdakileri yazdım.

0

türkiye büyük millet meclisi'nin en önemli görevi yasa yapma ve yürütmedir yapmadan kastımız istediği bir konu üzerinde bir meclisteki çoğunluğa göre bazı partilerin bazı konularda yasa yapma yetkisi vardır yasa yapma aşama aşamaları en büyük aşaması yasanın kendi parti içerisinde yapılan oylama ile başlar bu oylamada kendi partimden öncelikle güven oy alırsın eğer ki kendi parti bu yasaya uygunsa bunu meclisi sunarsın mecliste de belli bir çoğunluğu geçtikten sonra kabul görürse yer yazsanız cumhurbaşkanının önüne geçer cumhurbaşkanı'nın onayı ile yasa yürürlüğe girer cumhurbaşkanı sadece mecazen aslında yapmaktadır bu görevi çünkü çoğunluk olduktan sonra cumhurbaşkanı onaylamak zorundadır aslında bunun yanında yürütme bulunmaktadır yalnız yargı tamamen bağımsızdır yargı türkiye büyük millet meclisi dışında yapılır ve tamamen hakim savcılar ile yapılır argının türkiye büyük millet meclisi'ne geçti dönemlerde oluştur istiklal mahkemeleri adına kurulan kurtuluş savaşı sırasında isyan eden insanların ve askere gitmeyen insanların idamını gerçekleştirdiği bu mahkemeler sadece o zaman yargıya bağlıydı onun dışında yarıyor tamamen bağımsız olmuştur ülkemizde

0

türkiye büyük millet meclisi'nin görevleri tbmm'nin çok görevi vardır referandumdan sonra tbmm'nin görevleri biraz kısıtlanmıştır tbmm kanun koymak kanun değiştirmek yeni yasalar koymak bu kanunları milletvekilleri tartışarak ve birlik olarak getirir tbmm yasama yürütme yargı görevleri üstlenir tbmm'de meclis başkanı yönetir şu anki meclis başkanı eski başbakan olan binali yıldırım dır dır.

0

yasama görevidir.yani kanun çikarmaya yetkilidir türkiye büyük millet meclisimiz...

0

türkiye cumhuriyetını ayakta tutabılmek adına kurulan bir meclistir ..

0

tbmm sadece vekillerin maaşına zam olacağı konusunda herkesin bir olduğu yüzlerinin güldüğü oyun parkı artık oyun parkı olmuştur bu ülkede kimsenin hiçbir partiye ve partinin şu anki ve gelebilecek liderlerine güveni yoktur her olaya şak şak yapanlar hariç onlara sorsan ülke uçuyor

1

1.kanun koymak değiştirmek ve kaldırmak- bakanlar kurulu tarafından verilen kanun tasarısı veya milletvekilleri tarafından verilen kanun teklifi tbmm başkanlığına sunulur. ilgili komisyona sevk edilir. tbmm genel kurulunda onaylanır. kabul edilirse kanunlaşır. eğer kabul edilmezse düzenlenmesi için geri gönderilir.
2.bütçe kanunu ve kesin hesap kanunu hazırlanması ve görüşülmesi- bütçe kanunu; bakanlar kurulu bütçe tasarılarını mali yılbaşından en az 75 gün önce tbmm'ye sunar. mali yılbaşına kadar bir karar çıkar. cumhurbaşkanı bütçe kanunlarını veto edemez. kesin hesap kanunu; bütçe kanunu kabul etme yetkisi olan tbmm uygulanışını da denetleme yetkisine sahiptir.bu denetimi tbmm adına sayıştay yapar.
3.milletler arası antlaşmaları uygun bulma- bu türdeki antlaşmalar 2 ay içerinde tbmm'ye sunulur.bu antlaşmaları uygun bulan tbmm, onaylayan ise cumhurbaşkanıdır.
4.bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verme- tbmm bakanlar kuruluna khk çıkarma yetkisi verebilir.kişilik hakları ve ödevleri, siyasi haklar ve ödevlerde sıkı yönetim ve ohal durumları dışında khk çıkarılamaz.
5.savaş hali ilanı ve silahlı kuvvet kullanılmasına izin verme-savaş ilanına, tsk'nın yabancı ülkelere gönderilmesi gibi durumlarda yetki tbmm'ye aittir.
6.genel ve özel af ilanı
7.meclis iç tüzüğünü hazırlamak ve değiştirmek
8.anayasanın değiştirilmesi-teklif tbmm üye sayısının 1/3'ü tarafından verilmek zorundadır.

0

23 nisan 1920'de kurulan türkiye büyük millet meclisi halkın ulusal egemenliğe sahip yaşama organıdır 600 milletvekilinden oluşan türkiye büyük millet meclisi bütün illerin milletvekillerinin bir araya gelip sorunları tartıştı ve sorunlara çözüm yolu bulmaya amaçladığı ülke sorunu çözmeye mekanizmasıdır anayasada yer alan tbmm'nin görev ve yetkileri şunlardır kanun ve tasarıların tbmm genel kurulunda onaylanır.
cumhurbaşkanı'nın onayına sunulur cumhurbaşkanı 15 günlük sürede geri gönderir ve onaylayıp resmi gazetede yayınlar her cumhurbaşkanı yasa kabul etmem zorlarsa tbmm ikinci kez kabul ederse cumhurbaşkanı veto yetkisi yoktur.
türkiye büyük millet meclisi kavanlar yapar değiştirir ve kaldırır bakanlar kurulu bakımları denetler bakanlar kuruluna belli konular hakkında kanun hükmünde kararnameler çıkartır bütün hesaplamalarını ve kanun tasarılarını görüşme ve kabul eder para basılmasına karar verir savaş ilanına karar verir milletlerarası anlaşmaların onaylanması ne uygunluk bildirir türkiye büyük millet meclisi'nin başkanlığı'na seçilen yabancı ülkelere asker göndermek ve yabancı askerlerin ülkede kalmasına izin verir anayasanın 14 maddesindeki fiillerden dolayı hüküm giyenler hariç genel ve özel af ilanı çıkartabilir mahkemelerce verilen kesinleşen ölüm cezalarının yerine getirilmesini kararlaştırılır anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkilerini kullanmak ve görevlerini yerine getirmektir bu görevlerini şekilde sıralamak gerekirse içtüzük yapar anayasa değiştirir kanun hükmündeki kararnameler olaylar olağanüstü hal sürecinde cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan bakanlar kurulu'nun olacak sıkıyönetim ilan kararını onaylamak versin her defasında 4 ayı geçmemek üzere uzatır sıkıyönetim süresince cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan bakanlar kurulu'nun çıkaracak kanun hükmünde kararları onaylar son yapılan seçimlerle birlikte kan bakanlar kurulu'nun görevine son verilmiştir.

0

türkiye büyük millet meclisnin görevleri, cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan bakanlar kurulunun ilan ettiği olağanüstü hal ve sıkıyönetim in sürelerini belirlerler. uzatırlar veya olağanüstü hale ortadan kaldırırlar. türkiye büyük millet meclisi başkanını ve başkanlık divanını yine tbmm üyeleri seçer. bakanlar kurulunu ve bakanları denetlerler. para basılmasına karar verirler. savaş ilanına karar verirler. bütçe ve kesin hesap tasarılarını görüşürler veya kabul ederler rtük üyelerini seçerler. kanun koyarlar kanunları değiştirebilirler veya kanunları ortadan kaldırırlar. bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verirler.

0

turkiyede bulinan partilerin sorunlarini dinleyen meclistir

0

türkiye büyük millet meclisinin görevler, kanun koymak , kanun kaldırmak, kanunları değiştirmek ülkede birliği ve beraberliği sağlamak, savaş durumlarında orduyu hazırlamak,ülkenin gündemini belirlemek. kanun hükmünde kararname çıkarmak vs.

0

turkiyede 1920 de türkiye büyük millet meclisi kuruldu. bu mecliste öncelikle birden cok parti vardır. ve bu partinin her lideri vardir. bu mecliste millet vekilleri vardir. halkın seçtiği millet vekillerdir. ve parti baskani vardir. meclise girebilmek için tabi simdi yüzde 10 barajinı geçmek gerekir. ilk meclis meclisi mebusan idi burda padisah soz sahibi idi. daha sonra padisahın yetkileri kısitlandı yasama yürütme ve yargı meclisten yürütülmeye başlandı. ilk atatürkün partisi cumhurriyet halk partisini kurdu. daha sonra bu parti iktidar partisi idi fakat ulu önder atatürk cumhurriyet halk partisini denetlenmesi için bir terraki perver cumhurriyet fırkasıni kurdular ve meclisi denetlediler. simdi ise meclis baskani var ve her her partinin bir sözcüsü vardir. turkiye buyuk millet meclisinin amacı halkin sorunlarını dile getirmek ve bu sorunları cözmek için soru önergeleri verilir. daha sonra meclisteki iktidar partisi veya meclis baskani oylattır. daha sonra oy çoğunluğu ile kabul edilir tasari veya kabul edilmez. halkı temsil eder millet vekili zaten ismi dende anlayacağınız kadariyla milletin vekili o kişi seçer ve sende milleti türkiye büyük millet meclisinden sorunlarini dile getirir. turkiye büyük meclisinde iktidar partisinden bakanlar olur. bunlar
ulaştirma bakanı
enerji bakanı
milli egitim bakanı
deniz ve ulastırma bakanı
tarim ve hayvancılik bakanı
sağlık bakanı
spor bakanı
maliye bakanı
milli savunma bakanı
iç işleri bakanı
dış isleri bakanı
bu bakakanliklar devletin tüm isleri ile herbiri ayrı ayrı ilgilenir . devlet bu kademelerde herkese ayrı ayri bir görev verir. daha sonra toplumun sorunlarina bu bakanlıklar bakar. yani kısacası türkiye büyük millet meclisi milletin sesi olmalidır ve milletin sorunutla ilgilenir.

0

tbmm vücudumuzdaki kalbin yaptığı görevi siyasette yapar.çünkü bir devletin en önemli kararları parlementoda yani bizdeki mecliste yapılır.tbmm’nin görevleri ise şunlardır:
1-olağanüstü hal ilanı vermek
2-bütçe kanunlarını görüşmek
3-kanun koymak
4-yasaları düzenlenmektir
daha fazla görevleri de vardır ama resmiyette en bilindik olanlar bunlardır.

0

kanun çıkarma ve kaldırma yetkisine sahiptir yasama yürütme yargı ülke sorunlarına yol bulmak

0

kanun koymak degistirmek ve kaldirmak butce kanunu ve kesin hesap kanununun hazirlanmasi ve gorusulmesi milletler arasi anlasmalari uygun bulma bakanlar kuruluna kanun hukmunde kararname cikarma yetkisi vermr savas haliilani ve silahli kuvvet kullanmasina izin verme genel ozel af ilani meclis ic tuzugunu hazirlamak ve degistirmek anayasanin degistirilmesi gorevleridir

0

tbmm yaşama organıdır. kanun çıkarma ve kaldırma yetkisine sahiptir.

0

yasama, yürütme, kanun koyma, var olan kanunları değiştirme, uluslararası dengeyi koruma, bütçe kontrolünü sağlama gibi görevleri vardır.

0

referandumdan sonra tbmm nin görevleri yine var ama açıkcası yetkisi hiç kalmadı

0

türkiye büyük millet meclisinin eskiden daha çok yetkisi vardı diye biliyorum şu an baskan erdoğan istediği sekilde ülkeyi yürütüyor ama meclisin görevlerine gelirsek kanun koymak en bastaki görevidir kanunlara sahip cikmak ordaki millet vekilleri halkin haklarini korumakla görevlidir ama bence cok fazla para alip bos bos oturuyorlar mecliste meclisin ikinci görevi bütce kanunu ve kesin hesap kanunu hazirlanması ve görüsülmesi meclisin ikinci görevidir türkiye büyük millet meclisinin ücüncü görevi ise milletler arasi antlasmalari uygun bulma meclisin dorduncu görevi ise bakanlar kuruluna kanun hükmunde karar verme islemidir meclisin besinci görevi ise genel ve ozel af cikarmasidir.