0

en kötü günahlardan biri de kul hakkı yemek ve kul hakkı yiyen insanlara katşı göz yummaktır kul hakkı para ve finansal şeklinde olabilir.birinin eşyalarını çalmak hırsızlık yapmak dınavda kopya çekmek gibi dınada kopya çekersen yüzbinlerce kişinin hakkına girmiş olursun kenimiz için birçok kişin hakkına girmiş oluruz buda bencilliktir.

0

örneğin; çalıştırdığın elamanın hakkını vermeme gibi

0

kul hakkı insanın hakketiği parayı kazandığında vermemek,hakkında konuşup gıybet yapmak vb.

0

bankaya yatırdığın parayı faizi ile geri alınca başka birinin ödeyemediği parayı almış oluyorsun.

1

iftara,haksız kazanç,yalan,gıybet ,torpil,alay etme vb eylemlere kul hakkına girer.

0

verdiğiniz sözü tutmasanız bile bu kul hakkıdır bence allahın en sevmediği şey kul hakkı diyelim ki yeriniz var komşunuzla aranızda sınır var ve siz bunu bir santim geçtiniz bu kul hakkıdır veya anne babanın çocuk ayrımı yapması mal mülkü geçtim sevgi ayrılığı bile yapsanız bu kul hakkıdır bence olmayan şeyleri konuşmak veya olanı ulu orta yaymak bile kul hakkıdır bence rabbim bizi kul hakkı yemekten korusun

1

kul hakkının günümüzde yenilmediği bir yeri kalmamıştır ki .örneğin kaçak elektrik veya kaçak su kullanan insanların elektrik faturasını kimin ödediği apaçık ortadadır.bunu senden benden keserek geçiştireceklerini sanıyorlar ama bunun en büyük kul haklarından biri olduğunu bildikleri halde yapıyorlar.böyle bir şey aslında dinimizde imansızlıktır.dışarıda görüyorsunuzdur zavallı yaşlı adamlar ,küçücük kızlar ,çöp kutularının içindeki melek gibi çocuklar akşam eve 1 ekmek götürmek için it gibi çalışırken bazı imansız tabirli insanlar ise bunları hor görüyor ama halbuki o zavallı melek insanların içindeki o güzel umutların hiçbir yerde olmadığını biliyoruz.bazen düşünüyorum da acaba benim kime karşı kul hakkım var ve ben kimlerin hakkını yemişimdir.bu yazıları yazarken bile içim ürperiyorsa demekki vardır bu işte bir hakikat.neyse fazla uzatmak ve sizi üzmek istemiyorum ve bu sistemin bir an önce bitmesini en içten dileklerimle bitmesini istiyorum.

0

kul hakkına girmenin çeşitleri saymakla bitmez:emek çaba sarf eden haksız bir şekilde bir insanın önüne geçmek, insana işlemediği bir fiil hakkında iftira atmak, kendisi duyduğunda hoşlanmayacağı bir konu hakkında başkaları ile onun dedikodusunu yapmak, yönetici ya da patron isen işbölümünü çalışanlarının arasında adil bir şekilde dağıtmayıp;eşit işe eşit ücret vermemek, işçinin emeğini alınteri soğumadan vermemek, komşusu açken tok yatmak, haksız kazanç elde etmek, torpil kullanarak kendisinden daha ehil bir insanın önüne geçmek gibi birçok şey sayılabilir.

0

başka bir insanın haklarını ve özgürlüğünü çiğnediğin anda kul hakkı yemiş olursun.

0

başka bir insanın emeğine izinsiz konmasıyla olur.

0

kul hakkı karşı tarafın hak ettiği ne olursa olsun onu eksik vermek yada elinden onun rızası olmadan almak kul hakkına girmektir. ayrıca bir insana yalan söyleyerek birşey yaptırmak ve bu yaptırdığınız işlemde yaptırdığınız kişi zarar görmesi durumu buda kul hakkına girmek olur.

0

mülakatla işe girerken büyük torpiller döner. gerçekten hak eden insan işe alınmazken arkası sağlam olan kişi girer. buda hak eden kişinin kul hakkına girmiş olur. sadece bu değil tabiki , bu sadece gerçek hayattan küçük bir örnek.

0

sıra arkadaşının kalemini izinsiz alırsan kul hakkına girmiş olursun.

0

kul hakkı bri kişinin hakkını yemesine denir buna örnek verecek olursak bir bahçede canın bir elma çekti ve sen o elmayı izin almadan yedin. bu kul hakkıdır kul hakkı allahu tealunun affetmeyeceği tek şeydir onun için uzak duralım eğer geçmişte yaptımız hata varsa kul hakkı helallik alınmalı benim düşüncelerim bunlar.

0

kul hakkı bir kişinin başka bir kişinin hakkına doğrudan ya da dolaylı bir şekilde sahip olmasıdır

0

kul hakları okadar çoktur ki , saymakla bitmez. yetim hakkı vardır mesela, onun rızkına göz dikmek vb. helal olmayan , başkasına ait hakkı senin hakkınmış gibi göstermen , kendimce anlatabildiğim kul hakkıdır.

0

sallıyorum senin bir yetim arkadaşın var saf biri yetim maaşı alıyor çocukta saf zaten gel dostum bunu oynuyalım buraya gidelim diyosun annesinden zorla para alıyor annesinide pek bir geliri yok al sana baya bir vicdan azabı çekersin eğer böyle bir insan yok dersen var malesef böyle acımayan insanlar kull hakkı yiyen yülsek makamdan halk tan alan insanlar çok malesef hayat bu güçlü olan cılız olanın eli cebisinden çıkmıyor allah onları affetsin gazapları çok kötü olacak.

0

başkasının hakkını kendi menfaati için kullanılan durumlar

0

aslında cevap kendi içinde. başka bir kulun hakkına girersen. onu kırmak incitmek eşyalarını çalmak her şey.

0

ilk olarak şunu söyleyebilirim bir yetimin hakkına girersek bunun vebalini, kul hakkını ödeyemeyiz.elleriyle yapılmış emeği hiçe sayarak,çalarak, hakkını vermeyerek de kul hakkına girmiş oluruz ve ahiret zamanında kul hakkının asla izahı olmayacağı gibi,asla affı da olmayacak maalesef.alın teri de kurumadan, yiğidin harcını yiğide teslim etmeliyiz ayrıca.