0

rönesans nedir?

3 cevap
0

rönesans yenileşmedir. rönesans ''yeniden doğuş'' anlamına gelmektedir. dini bir terim olarak ilk kez ortaya çıkmıştır. bilimde, sanatta, yaşamda gerçekleşen değişim ve gelişimdir. 15. ve 16. yüzyıllarda ortaya çıkmıştır. italya merkezli çıkmıştır. daha sonra birçok bölgeye yayılmıştır. özgür düşünce ortamı meydana geldiği için sanatta oldukça önemli yollar kat edilmiştir. ayrıca birçok eserin matbaada basılması bunların kitap haline getirilmesi ve çoğaltılması gibi durumlar oldukça önemlidir. çünkü bu kitapları insanlar okudukça yaşamlarında değişiklikler yapmaya başlamışlardır. insanlar her şeyi yapabilecek gücün kendilerinde olduğunu kabul etmişlerdir. ileriye gitmek için adeta yarışmışlardır. rönesansın temsilcileri de ayrı önem taşımaktadır.
michelenceolo ''ademin yaratılışı ''adlı fresko bir tablo yapmıştır. bu tablo toplumu oldukça etkilemiştir. leonarda da vinci'nin ''son akşam yemeği'' adlı eseri ise ayrı bir önem taşımaktadır. hz. isa ve havarileri'nin yemekte iken çizilen bir tablodur. belli'nin fatih portresi yani ''gül koklayan fatih porrtresi'' de oldukça başarılıdır. bilim ve sanatın gelişimi bu şekilde devam etmiştir. dünyaca ünlü eserler basılmış her yere gönderilmiştir.

0

bilim,edebiyat ve güzel sanat alanlarındaki
yeniliklerdir.önce italya da başlamıştır daha sonra diğer avrupa ülkelerine yayılmıştır.

1

sözlük anlamı yeniden doğuş anlamına gelmektedir. avrupa da bilim, sanat, düşünce alanında meydana gelen yeniliklere verilen isimdir.