0

pasinler savaşı türk tarihinin en önemli savaşlarından biridir. bizans imparatorluğu anadoluya yapılan türk akınlarını bitirmek amacıyla ordu kurmuş bu orduyu gürcüyer ve ermeniler desteklemiştir. erzurum ilinin pasinler ilçesinde yapılan savaşı selçuklular kazanmıştır.

0

pasinler savaşı gürcülerin desteğiyle birlikte ordu toplayan bizans devleti ile büyük selçuklu ordusu arasında 1048 yılında meydana geldi. savaşın nedenleri ne bakacak olursak türkler adına savaş anadolu'da bir yurt tutma,yurt edinme savaşıydı.çünkü türkler akın akın anadolu'ya gelip kendilerine yaşayacak alan temin etmeye uğraşıyorlardı ve bu durum bizans'ta ciddi anlamda rahatsızlık oluşturmuştu ve bizans da anadolu'da akın akın gelen bu türklerin önünü kesmek ve kesin şekilde gelmelerini engellemek için ordu oluşturup bunun önüne geçmek istedi. büyük selçuklu komutanı tuğrul bey komutasındaki ordu kazandı ve anadolu'nun ardına kadar türklere açıldı ve türkler anadolu'da tutunabilecek lere dair güçlü bir inançla yerleşmeye başladılar. türk tarihinin baktığımızda çok önemli bir savaştı ve bu savaşın sonucunda bizans'ın zayıflığı tüm diğer devletlerce anlaşıldığı için bizans ,türklere karşı böyle büyük bir hamleye bir süre daha gerçekleştiremedi ta ki malazgirt zaferi'ne kadar.

0

pasinler savaşı , 1040 yılında bizans devleti ile anadolu selçuklu devleti arasında yapılmıştır. selçuklu devletinin galibiyetiyle sonuçlanmıştır.