0

türkiye toprak bakımından çok çeşitlidir. 12 çeşit toprak görmek mümkündür. genellikle kahverengi asit orman toprakları ve podsoller anadolu yakasından karadenize kadar uzanır. dağlık olan bölgelerde sığ ve taşlı topraklar mevcuttur. iç anadolu kısımlarında kahverengi bozkır toprakları yer alır. akdeniz kıyıları kırmızımsı akdeniz toprakları ve güney doğu kurak sahalarda kızıl renkli kireçli ve alkali topraklar vardır. çanakkale izmir taraflarında ve anadolu'nun az bir bölgesinde yumuşak kireç taşları üzerinde oluşmuş rendzinalar da vardır. doğu tarafına baktığımızda dağlık volkanik arazi üzerinde taşlı toprakları görmek mümkündür. kuzey doğusunda cemezyom olarak bilinen kara topraklar, yine doğunun az bir kısmında verlisol olarak adlandırılan ağır bünyeli killi topraklar da bulunur.
volkanik arazilerde kumlu topraklar ve entisol adı verilen alüvyal topraklar diğer toprak türüdür. karadeniz ve akdeniz sahillerinin doğu kısımlarına baktığımızda tuzlu topraklar kumullar vardır.

0

ulkemizde bircok toprak cesidi vardir . bati karadenizde podzol topraklar vardir gri kül rengindedir. dogu karadenizde kahverengi orman topraklari vardir. dogu anadolu da humusca zengin cernozyom topraklari vardir ve cayir bitkisi vardir uzerinde. ic anadolu da kestane rengi bozkir topraklari vardir kiyilarda aluvyal topraklar dag eteklerinde koluvyal topraklar ve trakya edirne cwvresinde de versitol yopraklar vardir

0

ülkemizde birçok toprak çeşidi vardır. bunlar;
1.kahverengi orman toprakları.. bu topraklar daha çok karadeniz bölgesi'nde görülmektedir.
2.çernezyom toprakları: en verimli topraklardır. erzurum ve kars yöresinde görülen bir toprak çeşididir.
3.terra rossa toprakları: bu toprağın diğer adı kırımızı renkli topraklardır. akdeniz bölgesinde görülmektedir.
4.kahverengi step toprakları: bu topraklar bozkır topraklar diye bilinir. en çok doğu anadolu ve iç anadolu bölgesi'nde görülmektedir.
5.podzol topraklar
6.alüvyol topraklar