0

türkiye'nin matematik konumu 36 derece 42 derece kuzey paralelleri ve 26 derece 45 derece doğu meridyenleri arasında yer alıp en kuzey ucu sinop inceburun ve buradan 42 derece 6 dakika kuzey paraleli geçer. en güney ucu ise hatay beysun köyüdür. 35 derece 51 dakika kuzey paraleli bu köyden geçiyor. türkiyenin kuzey ve güney uçları arasında 6 paralel vardır. en doğuşu dil ucu olup 44 derece 48 dakika doğu boylamıdır. en batısı ise gökçeada'nın avlaka burnu 25 derece 40 dakika doğu boylamıdır. iki uçtan 19 meridyen geçer. bu konum sonuçlarına bakacak olursak dört mevsimin belirgin yaşandığı orta kuşakta yer alır. kuzey rüzgarları sıcaklığı düşürürken güney rüzgarları artırır. batı rüzgarları ve cephe yağışları görülür. dönence dışında olduğu için gölge boyu asla sıfır olmaz yani 90 derecelik açıyla hiçbir zaman güneş ışığı düşmez ve gölge yönleri daima kuzeye doğrudur. dağların güneyi kuzeyine göre daha sıcaktır. en doğu ve en batı arasında 76 dakika saat farkı vardır. kuzey güney arası kuş uçuşu 666 km. bunun sonucunda türkiye sınırlarında güneyden kuzeye doğru sıcaklık azalır. gölge boyları uzar. gece gündüz farkı artar. ekvatora uzaklaştığı için çizgisel hız azalır. alacakaranlık süreleri uzar. aydınlanma süresi uzar ve kutuplara doğru gidildiği için denizlerde tuz oranı azalır. türkiye kuzey yarım kürede yer alır. ve yengeç dönencesinin kuzeyinde olduğundan haziranda yaz aralıkta kış yaşanır. ekinoks tarihlerinde 21 aralıkla gündüzler, 21 haziranla geceler uzar. 21 martla ilkbahar, 23 eylülle sonbahar başlar.

0

türkiye kuzey yarimkürede ve başlangiç meridyeninin doğusunda yer aliyor.
ekvator'a göre 36 derece kuzey 42 dere kuzey paraleleri arasinda başlangiç meridyeine göre 26 derece doğu ve 45 derece doğu meridyenleri arasinda yer alir.
ardişik iki meridyen arasi 85-86 km'dir.
en kuzeyi ile güneyi arasinda 6 paralel fark vardir.
en doğusu ile batisi arasinda 19 meridyen far vardir.
buda 76 dakikalik yerel saat farki oluşturur.
orta kuşağin güneyinde yer alir.
dört mevsim belirgin olarak yaşanir.
mevsimlere göre insanlarin giysi ihtiyaci değişir.
güneş işinlari hiç 90 derece açiyla ve çok eğik açiyla düşmez
bir cismin göle boyu hiçbir zaman sifir olmaz çok uzunda olmaz.
bati rüzgarlarindan etkilenirken alizeler ve kutup rüzgarlarindan etkilenmez.
kiş mevsiminde cephe yağişlari görünür.
yillik sicaklik ortalamasi 20 derecenin üzerine çikmaz.
güneyden kuzeye doğru gidince sicaklik azalir 7-8 derecelik bir sicaklik farki vardir.
buzullarin etki alani dardir.
tundra topraklari ve bitki örtüsü görülmez

0

türkiye bu sonuçlara göre dünyanın tam merkez kısmına denk geliyor ve güneş bize tam bir acıyla temas etiği için ne fazla soğuk nede fazla sıcak hava şartları ama yinede diğer bir çok ülke konumlari nedeni ile ya çok sıcak yada çok soğuk yerlerdir tabi bizimle aynı konumlara sahip bir çok ülke var ama meridiyen sayısına göre biz 42 doğu 26 ise kuzey meridyenine yakınız bu konuyu iki yıl önce işledik biz .