0

latince ortak, evrensel gibi anlamlara gelen communis sözcüğünden türetilmiş komünizm kısaca sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ideolojisi ve hareketiolarak tanımlanabilir. ünlü düşünür karl marx ve friedrich engels’in yazdığı komünist parti manifestosu ile bağdaşlaştırılan komünizmde, kapitalizmin ortadan kaldırılması gerektiği düşüncesi savunulur.

sosyalizmle arasındaki en önemli farkı ise kapitalizmde özel mülkiyet fikrine hiçbir şekilde yer verilmemesi ve bütünüretim araçlarının devletin elindebulunmasıdır. ve işin aslı; sosyalizm komünizmin bir alt evresi niteliğindedir. komünist toplum düzene geçilebilmesi için sosyalizm bir süreç olacak, insanları komünizm için bir şekilde evrimleştirecektir.

20. yüzyıla damgasını vuran komünizm ideolojisi, üretim araçlarının toplumsal ortaklığa dayalı olmasını ve özel mülkiyet kavramının ortadan kaldırılmasını ön görmektedir. karl marx’a göre komünist toplumda üretim araçlarının mülkiyeti, üretici güçler arasında ortaktır ve üretilen servet de ihtiyaca göre dağıtılmaktadır. ve bu düşünce marx’ın 1875 tarihli gotha programı’nın eleştirisi isimli belge de de yer alan bir dizeyle açıkça anlatılmaktadır.