0

14 plaka kodu bolu ilimize aittir.umarım görme şansım olur

1

plaka kodu 14 olan ilimiz bolu ilimizdir.

1

öncelikle sorunun cevabı 14.

ayrıca güzel bolu ilimiz için biraz tarihten bilgiler vermek isterim.

bolu, i̇stanbul ile ankara arasında ortada bulunan türkiye'nin en büyüleyici illerinden biridir. bolu, yoğun ormanları, faunaları ve modern kaplıca tesisleri ile ünlüdür.

i̇lin tarihi m.ö 1200 civarı friglere aittir. sonra persler, büyük i̇skender, romalılar, selçuklu ve osmanlılar izlerini bıraktılar. hellenistik dönemde bölge bithynia olarak adlandırılmış, romalılar claudio polis olarak adlandırılmış ve sonunda türkler tarafından bolu olarak adlandırılmıştır.

büyük cami olarak da bilinen yıldırım beyazıt camisi, şehir merkezinde yer almakta olup, 1382 yılında sultan yıldırım beyazıt tarafından yaptırılmış, daha sonra kentte büyük bir yangının ardından 1899 yılında yeniden inşa edilmiştir. başka bir eski cami 1750 yılında inşa edilen saraçhane camisidir. orta hamam (türk hamamı) 19. yüzyılda inşa edilmiştir. 18 ve 19. yüzyıllardan kalma, hala ayakta duran birkaç han (hans) vardır.

bolu müzesi şehir merkezinde yer alır ve iki bölüme sahiptir; arkeolojik ve etnografik, neolitik'ten osmanlı dönemine kadar uzanan geniş bir tarihi dönemler koleksiyonunun yanı sıra tekstil, mücevher ve silah işçiliği.

abant gölü, bolu ilinde muhteşem bir doğal güzelliktir ve tüm yıl boyunca yerli ve yabancı turistler için türkiye'nin en popüler yerlerinden biridir. 1325 metre yükseklikte yer alan şehrin 34 kilometre güneybatısındadır. yeraltı suları ile beslenen tektonik bir göl ve yaklaşık 45 metre derinliğindedir. göl, üzerine yayılmış nilüferler ve onu çevreleyen derin yeşil orman ile muhteşem bir yerdir. doğal bir koruma alanı olarak koruma altında. göl çevresinde iyi vakit geçirmeyi hak eden kaliteli konaklama tesisleri bulunmaktadır. i̇nsanların kıyılarda dolaşabildiği en soğuk kış aylarında neredeyse tamamen donuyor.

bolu'da dört mevsim keyif yapabilirsiniz. deniz-kum-kum tercih edenler için akçakoca bu fırsatı karadeniz üzerinde çekici bir ortamda sunuyor. küçük konukevlerinde ve otellerde kalırken güzel plajların tadını çıkarabilirsiniz. ayrıca fındık bahçelerinde bulunan ceneviz kalesi'ni de gezebilirsiniz. konuralp ile aynı şekilde, akçakoca da bolu ilinin bir ilçesiydi ama düzce yeni bir il olduğu zaman, bu yeni şehrin yönetimi altında kaldı.

eyaletin önemli bir halk geleneği "koroğlu". köroğlu (körün oğlu), bir halk şairi, bir asi ve bir destanı simgeleyen yerel bir kahramanın bolu'dan imtiyaz adıdır. bu şiirsel destan, 16. yüzyılda bolu'da yaşayan ünlü halk şairi sayın ali rusen tarafından yazılmıştır. babasını kör eden bolu'nun acımasız beyinden intikam almak için dağlara kaçan asi genç bir adam olan koroğlu hakkında 24 farklı hikaye yazdı. zenginlerden aldı ve fakirlere dağıtıldı, sadece bolu bey'in değil tüm beylerin korktuğu bir halk kahramanı oldu.

0

14 bolu ilimizin plaka kodudur.