0

kanuni sultan süleyman 46 yıl süren padişahlık döneminde devlet ilişkileri, seferler, fetihler,iç karışıklar ve haneden içi mücadeleler açısından çok hareketli bir dönemdir. dış siyasette aktif ve fetihçi bir politika uygulanmıştır.
bu dönemde ordu öyle güçlenmiştir ki, zaten yavuz sultan selim zamanında güçlü olan ordu daha da güçlenmiş karşısına çıkıp meydan savaşına girebilecek bir devlet kalmamışıtır. çok ezici zaferler kazanan osmanlı ordusu 1526'da mohaç savaşında macar ordusunu 2 saat içinde imha etmiştir. bu olaydan sonra diğer devletler osmanlı ile savaşa girmeye yanaşmadı bu yüzden ne kadar çok sefer yapılmış olsada çok az muhabere yaşandı.
kanuni sultan süleyman tahta ilk çıktığında gözünü avrupaya çevirmişti ve ilk seferini 1521 yılında belgrad'a yaptı ve şehir fethedildi. fatih sultan mehmet'in kuşatıp alamamış olması sebebiyle bu şehrin sembolik bir önemi vardı. 1526 yılında en büyük zaferlerinden biri olan mohaç savaşını kazandı. 1529 yılında tekrar macaristan seferine çıktı ve viyana kuşatması yapıldı. fakat yeterli hazırlık yapılmadığından ve kış mevsimi geldiğinden uzun sürmedi ve 17 gün sonunda kuşatma kalırıldı. bundan sonra daha bir çok sefer yapılmıştır 1537 korlu seferi, 1543 estergon seferi, 1566 zigetvar seferi.