0

57 plaka kodu sinop ilimizin plaka kodudur.

0

57 plaka kodlu şehrimiz sinop'tur. sinop ilimizin tarihi geçmişi çok değerlidir.

0

sorunun cevabı 57.

ayrıca böyle çok kısa ve birden fazla olmayacak soruların altını ilginç bilgiler ile doldurmayı severim. böylelikle karşılıklı bir bilgi akışı olabilir.

sinop, tarihsel olarak sinope, kuzey türkiye'nin karadeniz'in güney sahilindeki limandır. boztepe yarımadası'nı anakaraya bağlayan bir isthmus üzerinde yer almakta ve anadolu platosu'ndan güneye doğru yüksek, orman kaplı dağlarla kapatılmaktadır.

küçük asya'nın (anadolu) kuzey kıyısındaki tek güvenli doğal yol kavşağına sahip olduğu için, sinope, kıyıdaki en önemli limanıydı. güçlü bir duvar gibi düşünebilirsiniz. tarihteki düşüşü, iç bölgeye kolay ulaşılamaması ve batıdaki inebolu ile doğudaki samsun ile rekabet etmemesi ile ilişkilendirilmiştir. ayrıca sinop tarihte, karadeniz'deki en büyük türk limanı olarak ortaya çıkmıştır.

efsaneye göre sinop, kraliçeleri sinova olarak adlandırılan amazonlar tarafından kuruldu. şehrin antik sakinleri temelini herkül'ün bir arkadaşı olan autolycus'a attılar. gezici göçmenler tarafından tahrip edilen şehir mö 7. yy'ın sonlarına doğru milisalılar kolonisi tarafından tekrar inşaa edildi.

sinop karadeniz'deki en güzel yunan yerleşimiydi. yukarı mezopotamya'dan gelen ticaret yollarının bir sonu olarak, pontik bölgesinin deniz ticaretinin büyük bir kısmına komuta etmiş ve m.ö 5. yüzyıla kadar, kıyıda birçok sömürge kurmuş ve karadeniz'de deniz üstünlüğüne sahip olmuştur. mö 183'te i. pharnaces tarafından ele geçirilmiş ve pontic krallarının başkenti olmuştur. orada doğmuş olan mithradates vi eupator'un, yüksek bir refah seviyesine sahip olduğu ve güzel binalar, deniz cephanelikleri ve iyi inşa edilmiş limanlarla süslenmişti. roma generali lucius licinius lucullus, m.ö 70'de limanı ele geçirdi ve şehir neredeyse ateşle yok edildi.

sinop'un günümüze ait eserleri arasında bizans ve selçuklu dönemlerinde yeniden inşa edilmiş harap bir antik kale, eski duvarlara inşa edilmiş, eski yunan ve roma dönemlerine ait bazı izole sütunlar ve yazıtlı taşlar ile 1214 yılında inşa edilen alâeddin cami yer almaktadır. 13. yüzyıldan kalma bir alaiye dini okulu ve yerel müzeye ev sahipliği yapıyor.

sinop hem yukarıda anlattığım tarihi dokusu hem de doğal güzellikleri ile gerçekten gidip görülmesi gereken bir yerdir.

0

57 plaka kodu sinop ilimize aittir.