0

avrupa birliğinin asya'daki oluşum halidir. bu shangay birliğinde asıl üye olan devletler çin ve rusya etrafında kazakistan gibi küçük üyeler birleşmiştir.bu birleşme aslında çıkacak olan bir savaşta tarafları da belirler. bu savaş çıkması halide avrupalı devletler bir tarafta shangay 5lisi bir tarafta olacaktır. bu tür savaşların olması en son isteyeceğim şeydir fakat türkiyenin bu durumda hangi tarafta olacağı merak konusu olur. türkiye bu devletler için en önemli devlettir. bunum sebebi türkiyenin konumu ve joker devlet olmasıdır. türküler öyle bir millettir ki ölmeden savaşmayı bırakmaz. toprağımız anca bir tane türk kalmadıktan sonra işgal altında olabilir. bu da çok zordu. bunu tüm taraflar çok iyi bilir. bunun yanında diğer kilit isim de tartışmasız en iyi süper güç olan amerika birleşik devletleridir. bana göre olası bir savaşın kazananı mutlaka amerika birleşik devletleri olur. ancak rusya ile arası bozuk olan bu devlet şuan savaş yanlısı taraf değil. bunun temel sebebi ise amerikanın hala ortadoğu dan alacaklarını almaması. bunun yanında savaşa etki edecek gizli devletler de vardır. bunların başında israil ve iran gelir. bu devletler gizli güçlü devletleridir

0

amerika birleşik devletleri ve avrupa birliği gibi oluşumlara karşı, rusya ve çin'in liderliğinde kurulmuş olan ekonomik işbirliği oluşumudur.sonraları kazakistan, tacikistan ve kırgızastan'ın katılımıyla az önce bahsettiğim oluşumlara karşı bir güç konumuna gelmiştir bu örgüt.

0

amerika birleşik devletine karşı etkili bir grup oluşturmak amacıyla 2001 yılında kurulmuş bir örgüttür. çin halk cumhuriyeti, rusya, kazakistan, kırgızistan ve tacikistan'ın 1996 yılında oluşturdukları yapılanma "şanghay beşlisi" olarak anılıyordu. bu örgüt, 2001 yılında özbekistan'ın katılmasıyla üye sayısı altıya çıkmıştır. putin, bu örgütün 2007 yılındaki bişkek zirvesinde "tek kutuplu dünya kabul edilemez" diyerek bir anlamda örgütün misyonunu özetlemiştir.