0

sahte para yırtılmaz kalem çizgisi gözükmez elinize gelen his farklıdır.

0

gerçek parada olmasi gerekenler

■ hissi farkli: gerçek para pamuklu kağıda basılıyor. sahte para ise sadece kağıttan yapılıyor ve dokununca farkı hissedebiliyorsunuz.

■ kabartma baski: atatürk portresi, türkiye cumhuriyet merkez bankası yazısı ve banknotun değerini gösteren sayılardaki kabartma baskı en önemli özelliklerden.

■ atatürk görseli: en bilinen uygulama parayı ışığa tutup atatürk görselini bulmak. ancak kötü niyetli kişiler bunu dahi yapabiliyor.

■ emniyet şeridi: tüm banknotlarda gömülü bulunan emniyet şeridi ışığa tutulduğunda her iki yüzden kesintisiz bir hat şeklinde görünüyor ve şerit üzerinde paranın değeri ile tl harfleri bulunuyor.

■ renkli şerit: üzerinde banknot değeri ve tl harfleri bulunan bu şerit banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşüyor.

■ hologram şerit: banknota farklı açılardan bakıldığında motifler renkli ve parlak yansımalar veriyor. dikdörtgen şekil içerisindeki tl harfleri de banknotun değerine dönüşüyor.

■ bütünleşen banknot: işığa tutulunca banknotun sol üstündeki şekiller arka yüzdeki şekiller ile birleşip banknot değerini ortaya çıkarıyor.

■ taklidi olmayan mikro yazi: banknotun ön yüzünde ay yıldız motifinin içerisinde banknot değeri ve tl harfleri, holografik şerit folyo üzerinde de dikdörtgen şeklin alt ve üstünde tcmb ibaresi mikro yazı ile basılı.

■ braille alfabesi: ön yüzün sol üstünde, görme engelliler için braille alfabesi ile yazılan ve dokunulduğunda fark edilen noktalar var.

■ mor ötesi özellik: gerçek para, uv ışınları altında mavi ve kırmızı renkte parlar. emniyet şeridinde ultraviyole ışığı altında banknotun, 5 ve 10 tl’de mavi, 20 ve 50 tl’de kırmızı, 100 ve 200 tl’de sarı renkte parlama yapması gerekir.

sahte para, fark edildiği gibi emniyete bilgi verilmeli. bu paralar imha ediliyor, değiştirilmesi söz konusu olmuyor.

eski para güvenilir demeyin: bu kişiler paraları saç spreyiyle eskitiyor, banka atm’lerinden hesaplara yatırıyor ve bu şekilde yayılıyor.