0

kafkas cephesi önemli bir cepheydi çünkü ardinda dünyanin en güçlü devleti bulunmaktaydi yenilgi osmanlinin basina büyük belalar açacağinin göstergesiydi

0

osmanlı devleti rusya’ya yönelik olarak düzenlediği karadeniz baskını kafkas caddesinin açılmasının başlıca sebeplerinden biridir. kafkas cephesinin açılmasında rusların donudan çıkartmak istenmesi ve rusların doğu anadolu’daki kurmaya çalıştığı devletin kurulmasına engel olunması vardır. osmanlı imparatorluğu için önemli savaş ruslarla kafkas cephesinde başlamıştır yalnız sarıkamış faciasının da olacağı bu savaş osmanlı cumhuriyeti için büyük bir hizmet olacaktır. sarıkamış dolaylarında toplanmış olan rus birlikleri ile harekete geçmişler ancak çok geçmeden elbette iyi hesaplanmış saldırısıyla karşılaşmışlardır. bu kötü hesaplanmış saldırının sonuçlarını ağır bir şekilde ödeyen osmanlı devleti rusya’nın doğu anadoluya girmesine engel olamamış ve bir çok askerini sarıkamış’ta boş yere şehit etmiştir. sarıkamış şehitleri şu an günümüzde hala alınmakta ve yastıkları tutulmaktadır. ruslar 1916’da karşı saldırıya geçtiler ve erzurum, bitlis, muş, erzincan, trabzon ve vanı alarak işgal ettiler. rusların ele geçirdiği bölgelerdeki ermeniler ruslardan yardım alarak o bölgelerdeki türklere saldırdılar bu toprak kayıpları ve bölgedeki karışıklık dolayısıyla osmanlı cümleydi gereki elleri çıkarıp başka bir güvenli bölgeye sevk etmek için 1915 yılında tehcir kanunu çıkardı. bu gelişmeler olurken mustafa kemal 16. kolordu komutanı olarak görev aldı ve bu bölgedeki kötü giden atmosferi düzeltmek için görev aldı mustafa kemal kaybedilen muş ve bitlisi ruslardan geri aldı ve bu çevredeki savaş rusya’da bir ihtilal çıkması nedeniyle sona erdi. başa geçen bolşevikler osmanlı ile bir anlaşma yaptı ve bu anlaşma sonucunda osmanlı berlin anlaşması ile kaybettiklerini geri verdiler. sakarya’da geçen bu savaş o kadar ilgiliydi ki birinci dünya savaşı’nın uzamasına neden oldu. rusya’ya cana kale üzerinden yardım gidemedi ve rusya genel iç savaşa maruz kaldığı bu savaşta yarım 1 milyona yakın insan hayatını kaybetti ve hiçbir tarafın bu savaştan bir kârı olmadı.

0

osmanlı toprakları içerisinde açılan ilk cephedir. bu cephe de sarıkamışta doksan bine yakın askerimiz donarak ölmüştür erzurum, muş, bitlis, trabzon, erzincan rusların eline geçmiştir ve mustafa kemal muş ve bitkisi geri almıştır. yine bu dönem de rusya da bolşevik ihtilali çıkmıştır. brest litowsk antlaşması ile savaştan geri çekinilmiştir. osmanlı'nın kaybetmesine rağmen kafkas cephesi toprak kazanan cephelerde biri olmuştur.