0

1- kurtulus mucadelesine ev sahipliği yapmasi
2- cografi acodan kprunakli bi uerde olmasi

0

coğrafi olarak ülkenin orta kısmında bulunuyıor. ulasım heryere eşit sartlarda ve mesafede oluyor. yurdun heryerine demir yolu ulsaımı vardır. ankara ülkenin kalbidir. osmanlu impt. işgal altındaydı ve mustafa kemal başkent için sessiz sakin bir yer bulmak zorunda kalmıştı.

0

osmanli impsratorlugu isgal altinda oldugu icin mustafa kemal isgalin olmadigi bir yer secmek zorundaydi ve mumkjn oldugunca ulasilmak istense bile belli bir zamanin gecmesini saglamak istemesi uzerine ankara baskent yapilmistir. deniz kenarlarindaki sehirler hic olmazdi cunku savas anindasin ve baskentin düşmüş. düsünsene. insanin kalbini sokup almak gibi birsey bu.

0

ankaraya yurdun her yerinden demir yolu ulaşımının kolay olmasından dolayı, ayrıca batı anadolu da yunanlılar karşı yapılacak herhangi bir savaşta bölgeye yakın olmak, istanbul ve diğer şehirler ile haberleşme imkanının fazla olabilmesi, ali fuat paşa komutasında ki milli mücadeleyi destekleyen bir kolordunun olması bunlar ankara in başkent olmasında önemli sebepler arasında yer almaktadır.

0

istanbulda çatışmalar hala devam etmekteydi o dönemde hemde ankara anadolunun kalbi diye ankara orta nokta olmasıda etkili olmuştur.