0

bolu yöresinde bir bey vardir bolu beyi bu bey çok gaddardir aynı zamanda at duskunudur. bolu beyi seyisi olan yusuftan bir at ister . yusuf en iyi ati bilir lakin beye getirdiği at yara bere icinde kalmis sıska bir hayvancagizdir. vat ayı beğenmez ve bana bunu mu layık gördüm diyerek yusufun gözlerini kör eder. yusuf oradan ayrılır ve oğluyla beraber atı buyururlar oğlu beyin canını almaya yemin etmiştir. ata çok güzel bir şekilde bakarlar ve ay o yörenin en güzel ati olur bey bunu duyar ve ata sahip olmak ister ama yusufun oğlu onu öldürür.

0

boluda yaşayan bir eşkiyadır köroglu o dönemlerde her ilin bir bey olarak adlandırılan şimdiki adı ile valisi olaran bolu beyi ve eşkiya olan kör oglunun bolu beyine yani valisine olan isyanıdır bu hikaye öyle destanlanmıştırki günümüze kadar gelip bir bestesi vardır benden selam söylen bolu beyine die köroglunun sevdalısı ayvaz isimli kız köroglu ve bolu beyi arasında gecen bir aşk hikayesidir

0

boluda yaşayan beylerin beyi vardır. at meraklısı olduğu kadar kendisine güzel bir at ister. at seyisi olan yusuf dan at ister ve onu uzaklara gönderir, uzaklarda yaralı ve pislik içinde bir tay bulur ve bunu bolu beyine getirdiğinde beklenmedik bir tepki verir ve bolubeyi yusufu kör eder, yusuf köyüne dönerek oğlu ruşen'e anlatır, ruşen de bolu beyini vurmak için dağlara çıkar.