0

magna carta libertatum 1215 senesinde ingiltere kralı ile soylular arasında yapılmış yazılı antlaşmadır

0

1215 yılında ingiltere kralı ile derebeyler arasında imzalanmış bir anlaşmadır. sözlük anlamı "büyük sözleşme"dir. buradaki büyükten kasıt aslinda sözleşmenin uzunluğunu ifade etmektedir. yoksa o günün şartlarında nasıl önemli bir iş yaptıklarının pek de farkında değildir taraflar. ama o dönemde yapıldığı düşünüldüğünde oldukça uzun bir metin ortaya konmuştur.

tarihte ilk defa bir kral kendi yetkilerini sınırlayan bir anlaşma imzalamıştır böylece. "hiç bir özgür insan hapsedilemez, idam edilemez" gibi önemli maddeler içerir. her ne kadar bütün halkı kapsamayan, sadece asillerin haklarını koruyan bir anlaşma olsa da insan haklarını düzenleyen ilk yazılı anlaşma olması nedeniyle çok önemlidir. esasen kralın vergilendirme hakkını kısıtlamıştır. baronlar vergiden bir miktar yırtmış olmuştur.

fransız ihtilalinden ingiltere'nin fazla etkilenmemesinin nedeni bu düzenlemelerin fransa'dan yüzyıllar önce yapılmış olmasıdır. magna cartayı kabul eden kral yurtsuz jhon adıyla bilinen ingiliz kralıdır.

magna cartanın benzeri bir anlaşma bizde de vardır; send-i ittifak.

0

tarihin ilk yazılı anayasasıdır.ingiltere kralının sonsuz haklarından feragat ettiği hukukun üstünlüğü kabul ettiği bir antlaşmadır.