0

magna carta taihin işlk yazılı anayasası oaleak bilinir dünya üzerindeki atılan en büyük özgürlük adımıdır atnı zamanda. bu anayasa aslında ingiltre kralı johun sınırsız olarak ka bul edilen yetkilerinden feragwt ettiği hukukun kendi istek ve arzularından daha üstün olduğunu resmi bir şekilde kabullendiğinin göstergesi kısaca tarihin akşını derinden sarsan öneli bir belge kabulüdür
en önemli maddeleri
hiç bir özgür insan yürürlükteki devamlılıktaki yasalara başvurmaksozon tutuklanamaz hapsedilemez cezaya çarptırılamaz mülkü elinden alınamaz sürülemez veya ok edlelem.
dalet kati suretlşe sarsılamaz geciktirrilemez hiçir özgür yurttai adaletten yoksun bırakılamaz.
yasalar hariciyetinde hiçbir vergi yüksek rütbeli kilise adamları ile baronlardan oluan bir kururla haviz yoluyla veya zor kullanarak toplanamaz.
bu belge toplamda altmış üç tane maddeden oluşmaktadır fakat en önemli mddesi ise 39ç. maddesi olarak akbul ediliri bunun altındayatan sebep ise günümüz hukuk kurallarının temellerini oluşturmasıdır.
tabii bu denli ve bu derecede önemli olan bu belgenin yürülüğe gimresi ve kabul edilmesinin sonuçları olmuştur ve dikkate değer sonuardırrrr.

derebeylikler, kral karşısında daha güçlü duruma gelmişlerdir.
ingiltere bu anlaşma ile larementer sisteme resmi olaak geçiş yapmıştır.
tarihi en en önemli aamalarından birisidir. halka verilen özgürlükler kişşisel haklarıd a beraberinde getirmiştir.