0

bir olayi meydana getiren etkiye neden denir. nedenle sonuç arasındaki iliski ise nedenselliktir.nedensellik prensiblerine bir gercegi nedensellik bakimindan aciklamak , o gercek hayut olayin nicin o yolla meydana geldigine yanit vermek denebilir.
nedensellik psebsibi bilimde o kadar onemlidir ki, bilimsel arastirmanin iki olay arasindaki neden iliskilerini keşfetmeye çalışmak demek olduğu hemen hemen genel olarak kabul edilmiştir..
nedensellik ve tatih bilim iliskisi
nedensellik tarih vilimi icinde onem arzeder. tarih incelemeleride, nedenlerin incelenmeleridir. nedensellik= nicin ablamina gelir. tarihçi de araştırmalarında tarihi gerçeklikten, tarihi hakikate ulaşmada surekli olarak nicin sorusunu sormak durumundadir. bu soruya cevap vermeyi umdugu surwce de bu isleme devam eder. nicin sorusunu her olayda sorar. cunku ancak bu sekilde tarihe metodolojik bir bakis acısı ve bilimsel bir yaklasım getirebilir.
tarihte nedensellik insanlar yasamlari ile ilgili olarak geriye varliklarinin izleini birakirlar. bu izler, onlatin tarihlerini yazmanin ilk ve önemli dayanaklarini olusturur. her bir belge tarihciyi neden venasili cozmeye daha cok yaklastirir. yuzeysel olanin daha kapsamli boyutuna , ancak neden ve nasili arastirararak ulasabilirler

0

nedensellik nedenle sonuç arasındaki ilişkidir. aynı zamanda nedensellik prensibine, bir gerçeği nedensellik bakımından açıklamak, o gerçek yahut olayın niçin o yolla meydana geldiğinde yanıt vermektir.