0

çay gerçekten korkunç leke bırakıyor.bir çay bardağı beyaz sirkenin içine bir tatlı kaşığı tuz ve bir tatlı kaşı karbonat atıp iyice karıştırın sonra bu karışıma lekenin üstüne döküp 10 dakika bekleyip daha sonrasında kuru bir bezle iyice silin silme işleminiz bittikten sonra lekenin üstüne sıcak su döküp havluyla kapatın .böylelikle çay lekesi geçmiş olur.

0

çay, toplumumuzun vazgeçilmezi içeceği ve sofraların vazgeçilmez unsudur. çayın türkiye’deki yeri çok önemli olmaktadır ve her evde istisnasız bulunan bir içecektir. çayın toplumumuzda bu kadar sıklıkla yer almasıyla beraber çayın çeşitli eşyalara bulaşması da kaçınılmaz olmaktadır. çay lekesi, kuruyunca zor geçen bir leke olmaktadır ve bu nedenle ilk döküldüğü anda müdahale edilmelidir. kıyafetlere, halıya ve kilimlere dökülen çay lekesi rahatsız edici bir durum olmaktadır. diğer lekelerle kıyaslandığında çay lekesi, özellikle kuruduğunda zor çıkan lekeler arasında yer almaktadır. çayın ilk döküldüğü anda iz oluşturmamasına kanmamalı ve hemen müdahale etmelisiniz. ilk başlarda leke oluşturmaya çay lekesi bir iki gün içinde bazen de bir iki saat içinde lekesini belli etmektedir. çay lekesini geçirmek için kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. bunlardan biri şöyledir: öncelikle çay suyunun döküldüğü bölge bir havlu yardımıyla temizlenmelidir. havlu, çay dökülen bölgeye bastırılmalı ve fazla olan sıvısı halıdan alınmaktadır. bu uygulanırken halıda ovma hareketleri yapılmamalı sade tampon hareketlerle, halıdaki sıvının havluya geçmesi sağlanmaktadır. bu şekilde havlu ile tampon yapıldığında halıdaki fazla olan sıvının, halının derinlerine inmesine engel olmaktadır. derinlerine inen çay lekesi daha zor temizleneceği için çay ilk döküldüğünde müdahale edilmelidir. bu işlem uygulandıktan sonra tekrar temiz bir havlu alınıp leke olan bölgeye tampon yapılır. halıdaki bütün sıvı havluya geçene kadar bu işlem tekrar edilir. ancak dikkat edilmesi gereken durum, bu işlemler uygulanırken halıya kesinlikle ovma işlemi yapılmamalıdır. ovma işlemi yapıldığında, lekenin boyutu artabilmekte ve yayılabilmektedir. bu şekilde halıdan sıvı emildikten sonra hala lekenin olması durumunda, bir bardağın yarısına sirke ve geri kalanına da su eklenir. bu karışıma bir bez batırılır ve o bez ile leke olan bölge ovalanmadan temizlenir. daha sonra ılık su ile lekeli bölge temizlenmelidir. bu yöntemden sonra da geçmeyen bir leke söz konusuysa halının uzman kişilerce ve etkili kimyasallarla yıkanması gerekmektedir. evde halıdaki çay lekesini çıkarmanın bazı yöntemleri bulunmaktadır. bunlar şu şekildedir:
karbonat ile: karbonat ile halıdaki lekelerin çıkarılması için öncelikle bir suyun içine karbonat dökülür ve içine bir havlu batırılır. bu havlu ile lekeli olan bölge silinir ve daha sonra ılık su ile halı durulanır. leke çıkana kadar işlem tekrar edilebilir.
beyaz sirke ile : beyaz sirke ile çay lekesini çıkarmak için bir ölçek kadar beyaz sirke, 2 ölçek ılık su ile karıştırılır. püskürtmeli bir sprey şişesinin içine konulan bu karışım ile leke olan bölgeye püskürtme yapılır. daha sonra havlu ile lekeli bölge temizlenir ve leke gidene kadar işlem tekrar edilebilir.

0

leke cıkarıcı suruplar var halı yıkamacılarda bulunuyor özel bi karısım onunla cıkarta bilirsiniz

0

çay şekersiz ise işlem daha kolaydır. biraz suya bir miktar çamaşır deterjanı ve bir miktar çamaşır suyu eklenir. su elinizin dayabileceği sıcaklıkta olmalıdır. ardından güçlü bir şekilde silinerek çıkartılması gayet mümkündür. silmeden önce halıyı hazırladığız su ile bir miktar ıslatıp kiri yumuşatmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır.

0

bildiğin bulaşıklar için kullandığın deterjanı bir beze dök sonra çay olan kısıma biraz sıcak su dök ve sil tertemiz oluyor.

0

halıdaki çay lekeleri kolay kolys çıkmıyor ama bimde sirkelim diye bir ürün var ben onunla ve bulaşık deterjanıyla çıkarabildim..
sirkelim dediğim ürünü lekenin olduğu yere bolca sıkın 1 saat kadar bekledin ardından 1 adet bulaşık makinesi tabledini suda eritip o suyla lekenin olduğu yeri silin çıkacaktır