0

cumhuriyet dönemi eğitim politikaları:
1. atatürk dönemi eğitim politikası:
tevhid-i tedrisat kanunu (3 mart 1924): bu düzenleme ile yeniden kurmacı teori eğitim sistemimiz yerleştirilmiştir. eğitim ve öğretim birleştirilmiştir. yapılan devrimlerle eğitim ve öğretim sistemimiz daha çağdaş ve laik bir yapıya bürünmüştür.
19 temmuz ve 10 eylül 1924 tarihleri arasında john devey eğitim sistemimizi incelemiştir ve bilimsel raporlar hazırlamıştır.
1 kasım 1928 harf devrimi: okuma ve yazma oranını arttırmak amacıyla yapılmış olan bir devrimdir.
1928 millet mektepleri'nin açılması: haşka okuma ve yazma öğretmek amacıyla gerçekleştirilmiş olan bir devrimdir.
1932 halk evleri'nin açılması: yapılan devrimleri halka benimsetmek amacıyla gerçekleştirilmiş olan bir devrimdir.
atatürk zamanında eğitime büyük önem verilmiştir.
2. 1948 ile 2000 yılları arasında gerçekleşen eğitim politikası: pozitivizm, esasicilik ve davranışçılık önemlidir. tek tip birey yetiştirme amacı vardır. bilginin nesnel olduğunu ortaya koymuşlardır. basit uyarıcı ve tepki ilişkisi ön plandadır. öğretmen merkezli bir eğitim söz konusudur. öğrenciler pasiftir.
3. 2000 yılı sonrası eğitim politikası: postmodern bir eğitim anlayışı vardır. ilerlemecilik ve yaoılandırmacılık ön plana çıkarılmıştır. öğrenciler aktif hale getirilmiştir. öğrenci merkezli eğitim çalışmaları yapılmıştır. konuları derinleştirilmiştir. konularla tekrarlarla ele alınmıştır. zihinsel aktivitelere ağırlık verilmiştir. gelişime açık bir eğitim politası vardır.