0

bence ceza kanunları olmasa düzen kendiliğinden oluşmazdı. çünkü insan fıtratı gereği hep en iyisinin kendisinde olmasını isteyen varlıktır. ve cezalar vs. olmasaydı emeline ulaşmak için yasal olmayan birtakım davranışlar insanlara musallat olurdu ve hayat şimdikinden daha yaşanılası zor hal alırdı.

0

ceza kanunları olmasaydı düzen kendiliğinden oluşamazdı. çünkü şu anki ceza kanunlarımız gelenek görenek ve hukuk düzeninize göre belirlenmiştir fakat boyle kanunlarımız olmasa her insan kendi doğrularından dem vurup,herkes kendi doğrularından ödün vermeyerek kafasına eseni yapabilirdi. bu da toplumda düzensizliği meydana getirirdi. başka bir seçenek ise her insan kendi doğrusunu savunup başkalarını himayesi altına almayı çalışırdı. böylece toplumda bir karmaşa oluşurdu. ayrıca toplumda yapılan suçların bir yaptırımı olmaz , böylelikle suçlular cezalarını çekemezdi. insanların toplumda suç işlemekten kaçınmak arının büyük bir sebebi karşılaşacağı cezalardır. fakat bir cezanın olmayışını bilmek ,insanları her istediğini yapma hakkı demektir. bu da toplumda suç oranını arttırır. şöyle bir ihtimal de olabilir, her insan farklıdır ,her insanın yaşama bakış açısı farklıdır,bir insanı hata gelen diğer insana gelmeyebilir. bu yüzden üzerinde uzlaşılmış bir hukukun olması,toplum için güvenlidir.

0

ceza olmasa insanlar kendi kendinin hakimi olurdu. bu da dünyanın civisi cıktı demektir :) ceza şarttır. ceza oldugu halde işlenen sucların haddi hesabı yok. ya ceza olmasa?

0

oluşmazdı. çünkü birçok kural konulmasına rağmen onları uygulamaktan ve uygulatmaktan aciziz. örneğin hırsızlık suçtur. bir sürü yaptırımı var ama hala hırsızlık olayları her gün ülkemizde görülüyor. mesela taciz, istismar suçları sürekli haberlerde orda burda duyuyoruz. ama yaptırımlara uyan yok veya yeterli gelmiyor. idamın geri gelmesini ister hale geldik. çünkü insanlar bir insanın yaşam hakkını özgürlüğünü rahatlıkla alıp nasılsa suçu karşıya atarım ya da yakalansam da aman üç beş yıl yatar çıkarım gözüyle bakılıyor. bir insanı öldürdükten sonra katil ne diyor hak etti kendi kendine hüküm vermiş kurallar umrunda olmuyor ki bu yüzden yaptırımlar arttırılmalı. cezalar yükseltilmelidir.

0

şu anda ceza kanunları varda ne oluyor tecavuzcu idam edilmiyor hayvan hakları korunmuyor hiçbirşey kendi kendine oluşmaz kendi kendine oluşucak olsa kimseye ihtiyaç kalmazo yüzden bazı yasaların degişmesi lazım yoksa yine herşey aynı kalıyor degişecek ki degişim olsun digişim olmadan hayat geçmez kardeşim geçmez

0

bir ülkede ceza kanunları olmazsa bu ülkede belli bir düzen olmaz açık açık.çünkü o kanunlar vatandaşların daha iyi yaşayabilmeleri sağlamaktadır.bazı ülkelerde ceza kanunlarından hafif bir şekilde kullandığını görebiliriz. bizim ülkemizde ceza kanunları bulunuyor ama yetersiz buluyorum.

0

ceza kanunları oömazsa düzen kanunu asla olmaz. örneğin bir hırsızlık durumunda yada cinayet durumunda hiçbir şekilde kanun olmazsa ceza olmazsa herkes cesaretlenebilir ve her türlü cinayet hırsızlık her türlü kanun dışı olaylar olur. bunun olmaması için kanun kuralları bulunur. bir insan eğer hırsızlık yapacaksa öncelikle yiyeceği cezayı göz önünde bulundurur ve kendisini o duruma düşürmememk için o hırsızlığı uapmaz. evet bir kanun cezası olmazsa herkes her istediğini yapabilir

0

ceza kanunları her ne kadar var olsada çoğu konuda önüne geçemiyoruz maalesef fakat mantıken düşünürsek eskiden böyle yazılı kanunlar yoktu ama yinede adaleti sağlamak adına çeşitli yöntemlere başvuruluyordu

0

kanunlar ,medeni, çağdaş insan yaşamı için olmazsa olmazlardandır.kanunlar olmasa örfe, ananeye göre gelişir ve değişkenlik gösterirdi. herkes kendine göre geliştirir hatta ciddi keyfilik içerirdi.

daha medeni, vicdanlı, yaşanılası toplum ve toplumlar için ceza ve diğer kanunlar, kanun koyucular tarafından geliştirilir.globalleşen dünya'nın gereksinimlerini ve getirilerini de inkar etmez.ilave maddelerle güçlendirilir.

0

ceza kanunları olmasaydı herkes kendi kanununu uygulardi buda büyük bir kaosa neden olurdu.

0

ceza kanunları olduğu halde bu kadar suç işlenen dünyada ve ülkemizde bu kanunlar olmasaydı tam anlamıyla kaos çıkardı trafik kanunu var mesela hız ya da kırmızı ışık cezası vs olsun örneğin bu trafiğin kanunları olmasa trafik diye bişey olmazdı ceza kanunları da halk için bu kadar önemli

0

ceza kanunu insanların haklarını koruyan bir sistemdir. ceza kanunu olmasaydı eğer çok farklı bir düzende yaşayacaktık.ceza hukuku insanların haklarını başkalarının onların haklarına saldırmasından korur. haklarımız başkalarının haklarına kadardır. ceza hukuku olmasaydı mesela bir insan istediğini yapardı. başkalarını öldürebilir, taciz edebilir, eşyalarını çalabilirdi.ceza hukuku olmasına rağmen bu suçlar zaten işleniyor. ancak suçun karşılığında ceza alırlar. ve bu caydırıcıdır. hatta bu konuyla ilgili bir film var. izlemenizi tavsiye ederim. anarşi filmin adı. konusu bir günlüğüne hapisteki mahkumlar serbest kalıyor. ve bir günlüğüne hukuk kanun yok. filmi izlerseniz ne kadar kötü bir durumda olunduğunu anlarsınız zaten.

0

ceza kanunları olmasa düzen oluşur muydu derseniz tabi kide oluşmazdı .insanlar belli kurallar çerçevesinde yaşar.bu kurallar insanların yapabileceklerini sınırlar.ve toplumda bi düzen oluşur.yapılan yanlıs davranışlar sonucu ceza verilir.bu da cezayı yapanı bir daha tekrarlamak yani caydırmak için yapılır. ceza kanunları olmalı suçlular cezalarını çekmeli düzen bozulmamalıdır.

0

insanlar okadar yozlaştı ki hali hazırda kanunlarımız varken bile üstesinden gelemiyoruz. vicdan ardık gerçekten isim olarak kaldı. üç aylık bebek tetavüz eden şeref yoksunları var bu dünya da bırakın ceza kanunları olmadan yasamayı o ceza kanunları daha da katılaşmalı diye düşünüyorum ben.

0

ceza kanunlarinin olmadigi bi ulkede yasamayi hayal dahi edemiyorum.ulkemizde bu kanun oldugu halde bile bi cok suc unsurunun onune gecilemiyorken tam bir kaos ortami olacagi kesin olurdu heralde

0

ceza kanun-u olmasa düzen kendiliğin den olur mu. sorumuz bu öğle mi. peki cevabı vereyim hemen. benim görüşüm tabi bunlar. şimdi gelelim düzene, küçük bir örnek ile anlatayim. şimdi siz diyorsunuz ki ceza kanunu olmasa düzen nasil olurdu diye sormuş sunuz. peki eskiden düzen var mıy dı diye hiç düşündünüz mü. yani ceza kanunu olamadan önce ki zamanlar dan bahsediyorum. hatta daha da eskiye gidelim. peygamber efendimiz zamanın da hiç bir ceza kanunu duydunuz mu. veya ne bileyim farklı bir kanun falan duymadık dediğinizi duyar gibiyim. ki zaten de yoktu. çünkü ceza kanunu ile ilgilenecek kimse de yoktu hatta ceza konunun dan faydalanacak kimse bulamazdınız. çünkü herkes dinini yaşıyor du. ve dinine göre de ceza alabilmek için ilk önce sonun da ceza verilecek bir suç işlemek gerekir di. ve böyle bir şey yapmalarına gerek yoktu çünkü kimse suç işleme niyetine sahip değil. benim düşüncem eğer dinimizi adam akıllı yaşasak ne ceza konunu na ne de veya ihtiyacımiz olur. ve bir de bildiğim kadarıyla osman li zamanın da esnaflar namaza giderken dükkanlarını kapatmıyorlar çünkü hırsız lik yapacak kimse yoktu. bir de böyle düşünün derim. kusurum olduysa affola. herkese kolay gelsin.

0

ceza kanunlari olmasaydi bu ulkenin halini dusunmek bile iatemiyorum. olmasina ragmen bu kadar suc islenirken baska turlu aksi bile dusunulemez.

0

ceza kanunları olmasına rağmen günümüzde hala daha haksızlıklar, katliamlar, saldırılar, hırsızlıklar, tecavüzler, mafyasal birçok faaliyet girişimleri varken ceza kanunları olmadığında düzenin kendiliğinden olusacağını düşünmek tamamiyle gerçekleşmesi imkansız bir ütopyanin hayalini kurmaktan başka bir ise yaramayacaktir. şu halimizle dahi ülkeler arası savaşlar var ve bu savaşlarda göz göre göre sivil insanlar katledildi ve katledilmeye devam etmektedir. ki insan haklarını ulusal düzeyde savunduğunu ileri süren birçok birlik ve kuruluş ise dini yada mezhep, millet farkı oldukları için aralarında ırkçılık yaparak bunlara göz yumuyor. bir de ceza kanunlarının olmadığını varsayar isek her sokak başında ceza almayacağını düşünerek çoluk, çocuk, kadın, erkek demeden ölümler, cinayetler, katliamlar tamamiyle göz önüne çıkacaktır. bunun neticesinde de düzeni kurmak tamamiyle bir hayal ürünü olmaktan bir kelimeden öteye geçmeyecek toplumda anlamı dahi unutulup gidecektir.

0

olusmazdi tabi herkes istediginiyapardi hiç iyi olmazdi

0

caydırıcılık olmazdı ama hakikaten adalet uygulanan yerlerde caydırılık olur.korunan kollayan ülkeler aynı tas aynı hamam gibidir.