0

işin aslı, pek ceza kanunlarını sayan yok. hırsızlık, gasp, tecavüz aldı başını gidiyor. helede trafik kurallarını sayan hiç yok. mesela hırsız yakalanıyor, ama bir bakmışssınız salı verilmiş, e hal böyle olunca kanunu pek takan bulunmuyor. türkiye'de kesilen cezalar çok az, az öncede dediğim gibi hırsızlığın, gaspın, tecavüzün cezası yok denecek kadar az

0

ceza kanunları olmasa düzenin oluşacağını hiç zannetmiyorum.dusunun koskoca islam dininde bile iyilik ve kötülüğün bir karşılığı var.illaki olmalı.eger ceza kanunları olmasın bakın siz işin haline.ortalığı bilmem ne götürürdü.

0

ceza kanunları oması gerekiyor.çünkü suç işleyenler elini sallaya sallaya gezerlerdi.kanunlar olduğu halde ne kadın şiddeti ne de çocuk tacizlerini önleyemiyorlar.bununla ilgili olarak herkesin rahatsız olduğu ve diken üstünde oturduğumuz besbellidir.caydırıcı değil tamamen bu suçlardan ötürü cezaların bir daha yapılmaması üzerine çok farklı yöntemle önlemeleri gerekir.

0

cezalar bir kişiyi yıldırmak için verilen şeydir.ceza kanunları olmasa düzen kendiliğinden oluşmazdı çünkü bu devirde artık çok zor eskiden olsaydı belki derdim ama günümüzde alkol içenlerin sayısı oldukça fazla ve kaza yapıyorlar alkollü olarak araba kullandıkları için bu yüzdende para cezasıveriliyor ve ehliyetine bir süre kullanamama cezası veriliyor bu cezalarda etkili olmuyor ama yinede uygulanmaya devam etmeli tabikide.günümüzde hayavana şiddetin artmasıyla cezalar verilmeye başlandı ama bu maalesefki caydırıcı değil hapis cezası verilmeliki caysınlar bir nebze.yani günümüzde cezaların olması iyi tabikide olöaması çok kötü yaşanmaz hale getirirdi herhalde

0

ceza kanunları olmasa toplumda sürekli isyanlar ayaklanmalar çıkardı. sürekli suçlar işlenirdi ve ülkeyi iyilik ve kötülük yönetirdi. ama iyi olanlar kötü şeylere başvurmayıacağı için vicdanlarının sesini dinleyecekleri için kötülük kazanırdı diye düşünüyorum. çünkü kötülük yapmak çok kolay iyilik yapmak gerçekten çok zor. iyi insanlar çok azaldı, herkes kendi derdinde. herkes kendi ne düşünüyor başkasının derdi ile ilgilenen insanlar çok az. bu yüzden suç ceza ilişkisi yasalarla düzenlenmelidir. yasaların olmasına rağmen ülkemizde suç oranı oldukça fazla ama en azından bir insan başka bir insanı rahat bir şekilde öldürecek bir kapasiteye gelemiyor. bu bile içimizi bir nebze de olsa rahatlatıyor. düşünsenize polis olmasa evimize aniden biri bassa yapabilecek hiçbir şeyimiz olmazdı bu şekilde pısırık ve güçlü insanlar ortaya çıkardı güçlü derken sadece kaba kuvvet olarak güçten anlayan insanlar ortaya çıkardı.

0

ceza olmasına rağmen oluşmuyor insanlarımız sagolsun bide olmasa heralde ülke ne hale gelirdi hiç hayal bile edemiyorum

0

oluşurdu çünki bizim ahlaki kurallarımız da vardır sadece anayasal kurallar değil bir insan ne olursa olsun hayatında asla yapamayacağı şeylerde vardır bunlara ahlaki kurallar da denebilir.

0

tabi canim isteyen istediği kisiyi vururdu istedigi zaman hırsızlık yapardı sonra herkes biseylerden faydalanmak icin dostunu dusmaniyla karıştırmaksizin herkesin birbiriyle kavga etmesi falan olurdu

0

ceza kanunu olmasa herkes kafasına göre hareket ederdi. hırsızlık lar çok olurdu. herkes herkese adalet siz davranırdı.

0

aslında insanlık tarihindeki ceza hukukunun gelişimine baktığımızda bu konuda uzun bir çaba sarf edildiğini görüyoruz. toplumlar örf ve adet kuralları ile ya da ahlak kuralları ile bir düzen oluşturmaya çalışmışlardır. ancak bu toplumsal kuralların ciddi bir yaptırımı olmadığı için daha etkili olan hukuk kuralları zaman içinde ortaya çıkmış ve gelişmiştir.

dini kurallar da toplum düzenini koruma açısından kullanılmışsa da her dönemde bir dinin etkin olamaması ve kurallarının herkes tarafından aynı şekilde anlaşılmaması, toplumun ihtiyaçlarını karşılayamaması gibi nedenlerle eksik kalmıştır.

zaman ve topluma göre suç sayılan fiiller ve uygulanacak yaptırımlar değişmiştir. son yüzyıllara kadar genelde güçlünün zayıfı ezdiği uygulamalar görülmüştür. hatta ortaya konan kurallar güçlü ve zenginleri korumaya yönelik olmuş, zayıfların sorumluluklarını arttırmıştır. devlete ya da yöneticilere hiç sorumluluk yüklemeyen sistemlere çok rastlanmaktadır tarihte. bu açıdan türk toplumuna dair ilk bilgileri içeren orhun yazıtları çok önemlidir. bu yazıtlarda yöneticiler topluma hesap vermektedir. ayrıca yöneticilerin ve halkın karşılıklı vazifeleri ayrıntılarıyla belirlenmektedir. bu tarz düzenleme getiren en eski yazıtlardır ayrıca bunlar.

zamanla ortaya çıkan hukuk kuralları, uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımları da ortaya koymuştur. başlangıçta cezalar genellikle sürgün, mal varlığına el koyma ve ölüm şeklindedir. hapis cezaları sonradan ortaya çıkmıştır.

tüm bu gelişmeler, toplum düzenini sağlamakta yetersiz kalan ahlak kuralları ve geleneklerin üzerinde bir ceza hukuku oluşması gereğindendir.

dolayısıyla ceza hukuku kuralları olmasa idi toplum düzeninin sağlanması mümkün olamazdı. artık her ülkede gelişmiş hukuk kuralları olmasına rağmen suça meyilli insanlar boşlukları bulma çabası içindedir. bir de bu kuralların ve yaptırımların olmadığını düşünürsek durum toplum güvenliği için pek de iç açıcı olmazdı sanırım. :)

son yüzyıllarda insan hakları konusunda ortaya çıkan gelişmeler ceza hukukunu yakından etkilemiş modern hükümlere ulaşılmasını sağlamıştır.b

0

hayır oluşması çok zordu günümüzde bile ceza kanunları.var adalatemizde var ama günümüzde bile tecavüz hırsızlık oldurme bunlar bile başını almış gidiyor ve gidişat hiç iyi değil birde müslüman ulkeyiz yani bunları yapmamız gerekiyor bunları bizim değil onların yapmalari gerekir hele ki ceza kanunları olmazsa ydi tecavüz artar ve çok yüksek oran olurdu öldürme kasten yaralama hırsızlık bunlar kat kat yüksek olurdu herkes özgür olurdu herkes istediğini yapardı milleti vururdu diğerlerini rahatsız ederdi ve en kötüsü ise hapis olmazdı kan davaları sonucunda devam ederdi ve millet arasında kavgalar bicaklamalar artardi iyiki adalet ve ceza varki bunlar şimdi kisiltli

0

hayır.herkes kendi adalteni kurardı:( analdınız yani.

0

ceza kanunu olmasaydı ülke yaşanılmaz bir hale gelirdi. heryerde kargaşa olurdu. cezalar öyle bir cezadır ki insanları suç işlemekten alıkoyar. fakat insanlar cezadan korktukları için suçları işlememek yerine iyi bir davranış olmadığı için suç işlemekten kendi kendisini alıkoyabilmelidir. insanlar suç işlerken alacağı cezayı bilirler ona göre hareket ederler. ama ben diyorum ki bu böyle olmamalıdır. insanlar daha duyarlı olmalıdır. eğer ülkede ceza kanunu diye birşey olmasaydı herkes herkesi rahatsız eder naziklik kibarlık diye bir şey kalmayacaktı onun için diyorum ki iyi ki cezalar var. düşünsenize ülkede ceza yok bir adam geliyor cinayet işliyor veya bir adam geliyor birinin malını parasını çalıyor hal böyle olursa bu adam hergün cinayet işler hergün hırsızlık yapar.

0

ceza kanunlari olmasa hic bir zaman bir düzen bir tertip olusmaz. bu cezalar sayesinde bazı kesimler yaptığı kötü seylerden uzaklaşıyor. hatta bazıları ceza almamak icin hicbir suça bulasmamaya başlıyor. caydırıcı özelliği olduğu için biraz düzene sokuyor insani.
ama genelinde degil . bir bakiyorsunuz yillardir cenazelerinde mahkum olan adam yillardir ceza yatiyor. ama dışarı cikiyor bir bakıyorsunuz ayni seyleri yapmaya hala devam ediyor . demek ki icerde o kadar yatmış ama bir fayda etmemiş. böyle insanlara cezalar az bile geliyor. çıkıyorlar hırsızlık yapiyorlar. adam öldürüyorlar.
devlet bir yasa çıkarıyor onlari dışarı geri çıkarıyor . aslinda oyle olmamasi gerek .
alacaksın her zaman cezaevine gelip çeşitli suçlardan dolayi ceza yatan adami iyice bir halka geri kazandirmaya çalışacaksın . bakınız yabancı ülkelerde herkese öyle yapiyorlar. ama bizim cezaevlerinde pek mahkumu yine halka kazandirmaya çalışma falan yok. bir psikolojik destek alan insanlar bazen dışarıya çıkınca insanlara uyum sağlıyor. yaptığı kötü şeylerden hirsizlik adam öldürme vs. gibi şeylerden uzak durmaya başlıyor .
yabanci ülkelerde her zaman bu böyledir . cezaevindeki insan psikolojik destek vererek onlara sosyal hayata geri kazandıriyorlar. eger iyice psikolojik destek verdikten sonra eger bu mahkum hala ayni şeyleri yapmaya devam ediyorsa dışarı bırakmazlar.
ne güzel bir uygulama olmuş. bizim ülkede de keşke böyle birşey olsa. iyi olmaz miydi . bence gayet iyi olurdu. ama bizim insanımız kafasi biraz taştan olduğu için buna karşı çıkarlar. ne bilim ben deli miyim psikolojik destek alayim falan der .
ben bu yüzden yapilsa bile bizim ülkede bu mahkumlar hiç akillanmazlar.
ha akillanan insanlar olur . ama dışarıya çıkınca insanlara uyum sağlıyor mu diye iyice kontrol etmek gerekir öyle insanlari. çünkü aniden bir daha eski haline geri dönebilir. dönmemesi icin gereken seylerin hepsini yapip gerisini o mahkuma bırakmak gerek bakalim o sosyal hayata geri kazandığına kendini bize ikna ettirebiliyorlar mi ?
pek sanmıyorum ama bir kere yapilsa birsey kaybetmeyiz diye düşünüyorum...

0

ceza kanunlar olmasa ülke çok karişik bir hal almaya başlardi. herkes adeletini kendi uygukardi buda sucun daha da arymasina. caydirici olmasini önlerdi. iyiki ceza kanunkari var yeterlimi degil daha da düzenleyebilirsiniz .

0

maalesef ceza kanunu olmasa işlem yürümez çünkü adam gidip hırsızlık yapacak eee ne bir ceza ne bir mahkeme al başını çal kanun nizam olmasa kim kime gücü yetti ise adam seni sevmiyor sana sıkıyor . hapisler olmasa ne ala deyip onun bunun ırzına geçerler . devlet olmasa askeri polisi olmasa çoğu kişi elini kolunu sallaya sallaya rajon keser. her şey yerinde güzeldir. nasıl ki akil olmasa iyiyi kötüyü ayırt edemezsin onun için güzel bir düzen için kanunlar şart dır. yorumları yani cewaplari okudum bazı arkadaşlar eskide kanun var mi idi ceza var mi ide ? evet vardı peygamber zamanında bile vardı hırsızlık yapanın eli kesilirdi zina yapani recm edilir di içki içenin tövbe etmesini yoksa onu ya sorgun yada ceza ederlerdi hepsinin cezası var. boyle geçmişe baksan osmanlı zamanında da vardı cezalar

0

oyle birsey olmaz ki mesela sen bir suc isledin kendi kendine nasıl ceza vermeyi düşünüyorsun ki insan kendine hiç acir mi bence acımaz ki insanların suçtan uzak durmaları için caydirici şeyler olmalı mesela adam öldüren yada tecavüz edenler idam edilmeli diye düşünüyorum. çünkü bu kişiye tecavüz ediyor çıkıyor başka bir zaman başkabaşkalarının da canına kiyiyor e bu adama doğru düzgün ceza versen yapmaz zaten böyle bu suçu.

0

kesinlikle hayir.
cezalarin olmasi kazim ki caydiricilik niteligi tasisin.
hatta cocuk tecavuzlerine idam dahi getirilebilir gayet mantikli.

0

kendiliğinden oluşması çok zor olurdu.çünkü insanlar yapılan hataları kendi cezalandırmaya başlayacaktır ve bunun önünü kimse alamayacak ve işlenilen suçlar gittikçe artmaya başlayacaktır.

0

adam akıllı bir düzen oluşmazdı, oluşsa oluşsa anca mafyatik bi düzen oluşur