0

kibris barış harekatında adanın kalanını da alsaydık sorun falan kalmazdı ortada .ne demiş ünlü türk hükümdar sinirlarinizda sorunu gidermenin çözümü sinirlarinizi genisletmektir

0

kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti ile güney rum kesimi arasında yaşanan savaş ve ateşkes antlaşmasını takiben yaşanan en büyük sorun mülkiyet üzerinedir,taraflar olası bir barış durumunda yönetim,mülkiyet,entegrasyon konularında süren görüşmelere rağmen henüz somut olarak bir uyuşma sağlayamamıştır.

0

1751 yılında venediklilerden alınan ve 307 yıl osmanlı hakimiyeti altın da kalan kıbrın yönetimi 1878 yılında, hükümranlık hakkı osmanlıda kalmak kaydıyla , ingiltere ye devredilmiştir , 1. dünya savaşı yıllarında osmanlı ve ingilterenin ayrı saflarda yer almasının bir sonucu olarak ,igiltere 1914 te tek taraflı bir kararla adayı ilhak etmiştir .türkiye ada üzerindeki ingiliz egemenliğini lozan antlaşması ile 1923'te tanımıştır.
kıbrıs daki rumla ve türkler arasında hiç bir ortaklık mevzu bahis değildir, iki taraf arasında sosyal ve kültürel yaşam hep farklı kalmıştır.
bir süre sonra kıbrısta ki rumlar yunanistan ile birleşme taleplerini artırmışlardır.
adadaki rumlar devamlı olarak türkler ile çatışma haline girmişlerdir olaylar sonucu karma olan 33 köy türkler tarafında terkedilmiştir.
bu olanlar üzerine türkiye ve yunanistan zürihde anlaşmaya varmışlardır.
fakat anlaşmaya sadık kalmayan rumlar tekrar türklerin üzerine sistematik saldırılara geçmişlerdir,
türkler devlet kurumlarından uzaklaştırılmıştır,
türk tarihine kanlı noel olarak geçen bu kampanya akritas planına dayandırılmıştır.
bu plana göre türkler imha edilmeli ve adadan atılmalıdır bu plan sonucu 30.000 türk 103 köy terk etmek zorunda kalmıştır,
hiçbir türlü anlaşmalara sadık kalmayan yunanistan ve rumlara karşı türk silahlı kuvvetleri kbrıs harekatını başlatmıştır . sonuçta bugün adanın %38i yani kuzey kısmı kıbrıs türklerine kalmıştır.yeni adıyla kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti.

0

kıbrıs adasında bulunan türk ve yunanlı olan halkın adayı paylaşma çalışmaları.