1

insanlık tarihinde ilk önceleri alışverişlerde takas yöntemi kullanılırdı. toplumlara ve zamana göre örneğin sığır, koyun, deve gibi hayvanları ya da kendi ürettikleri ürünleri karşılık olarak veriyordu insanlar. daha sonra çin'de elde üretilen metal mallar, bıçak gibi silahlar bedel olarak verilmeye başlandı. ardından deniz kabukları para gibi kullanılmaya başlandı. bunlar biraz daha sembolik karşılıklardı.

m.ö. 600 yıllarında ilk defa lidyada para görülmeye başlandı. altın ve gümüş karışımlarından para basılması emredildi kral tarafından. şimdiki paralara benzer şekilde paraların üzerine değişik resimler ve işaretlerle farklı değerler verildi. böylece lidya, çevrede etkin ve sengin konuma gelmiş oldu. aynı dönemde ya da kısa bir süre sonra çinliler kağıt para kullanmaya başladı. bu ilk kağıt paralar deriden yapılmaktaydı.

zamanla krallar kendi adlarına para bastırmaya başladılar. ilk defa büyük iskender paranın üzerine kendi resmini koydurmuştur. sonra da diğer dünya liderleri bu uygulamaya geçmiştir. anadoludaki lidya gibi uygarlıklardan başlayarak bütün akdenize ve diğer dünya bölgelerine yayılmaya başladı.

gümüş para, altın para derken ilk kez 11. yüzyılda kağıt para ortaya çıktı. moğol hükümdarı tarafından devlet görevlilerine maaşları kağıt para ile ödendi. kağıt paranın yayılması yüzyıllar almıştır.

0

milattan önce 7. yüzyıla kadar insanlar değiş tokuş sistemini benimsemiştir. bu sistemde sığır taş buğday vb şeyler takas aracı olarak kullanılmıştır ancak bunlar taşıması oldukça güç şeylerdir. m. ö. tek 7. yüzyılda ilk olarak lidya adı verilen uygarlık değiş tokuş aracı olarak kullanmıştır. o zamanlarda paranın adı sikkedir. ilk sikkeler altın ve gümüşün karışımı olan elektrondan yapılmıştır.