0

albert jean amateau 20 nisan 1889'da dünyaya gelmiş 9 şubat 1996'da ise dünyaya gözlerini yummuştur. kendisi türk asıllı lakin abd'li bir yahudi haham, iş adamı, avukat ve sosyal aktivisttir.

20 nisan 1889'da muğla'nın milas ilçesinde dünyaya gelmiştir, lise eğitimini izmir'de izmir amerikan lisesi'nde almıştır. 1919 yılında da abd'ye gitmiştir.

amateau, abd'li yahudilerin de hükümetin içinde ve şirketlerde yer alabilmeleri için 1920 yılının başlarında bir hareket başlatmıştır.
ayrıca amerika'daki sağırların haklarının yenmemesi için de çalışmıştır.

amateau 1.dünya savaşı'nda amerikan ordusunda yer almıştır. savaş bittikten sonra ve amateau döndükten sonra yahudi din okulu tarafından haham olarak atanmıştır.

amateau, tarih boyunca amerikan yahudi cemaatine atanan ilk sağır haham olmuştur.

1941 yılında, amateau, albert j.amateau yabancı diller servisi'ni kurmuştur.

1989'a kadar varlığını sürdüren bu şirket, film dublajları konusunda uzman konumuna gelmiş ve önemli bir prestij elde etmiştir.

amateau, vatanını çok seven ve her zaman destekleyen biriydi. abd'de türkler için birçok organizasyonun başlamasında rol oynamıştır. 1992 yılında yani 103 yaşındayken amerikan toplumundaki yahudi türkiye dostları derneği'ni kurmuş ve bu derneğin ilk başkanı olarak görev yapmaya başlamıştır.

amateau, yeminli noter ifadesinde ermeni soykırımı'nın külliyen yalan olduğunu ve bir iftiradan ibaret olduğunu söylemiştir.

amateau, 1996 yılında 106 yaşında hayata gözlerini yummuştur.