0

dijital delil; bilişim sistemlerinin veya bilgileri otomatik olarak işleme tabi tutma yetisine sahip elektronik cihazların veri depolama medyaları üzerinde bulunan yahut bu medyalar üzerinden geçen, suç ile ilgili delil niteliği taşıyabilecek ve suçun aydınlatılmasını sağlayacak verilerdir.

üzerinde veri depolama yetisi bulunan veya dijital veriyi üzerinden geçiren her türlü elektronik cihaz bilgisayar olsun ya da olmasın dijital delil ihtiva etme potansiyeline sahiptir. günümüzde elektronik veri depolama ve işletme birimleri öylesine yaygınlaşmıştır ki; adli bilişim biliminin inceleme alanında olan dijital deliller, sadece bilgisayar sistemlerinin veri depolama birimlerinde yer almaktadır.
bu da adli bilişim biliminin sadece bilişim suçlarında ya da bilişim yoluyla(bilgisayarın araç olduğu yani normal suçla ilgili delil ihtiva etmesi muhtemel durum) işlenmiş suçlarda delil elde etmek için kullanıldığı bir bilim olmaktan çıkması sonucunu doğurmaktadır.
örneğin adli bilişim bir hacking olayında hacker şahsın bilgisayarındaki verileri delil niteliğinde inceleyebileceği gibi, belge üzerinde sahtecilik suçunun veya bir cinayetin aydınlatılabilmesi için şüphelinin bilgisayar sistemindeki verileri de dijital delil olarak inceleyebilmektedir. bunun yanında gerek normal suç olsun gerek bilişim vasıtalı veya bilişim suçu olsun adli bilişim bilimi suçu aydınlatabilmek için şüphelinin cep telefonundaki, dijital fotoğraf makinesindeki, elektronik kişisel yönetim sistemlerindeki(pda), tablet bilgisayar vesaire gibi veri yapıları taşıması muhtemel elektronik cihazlarında da inceleme yapar.