0

efsaneye göre, havva, adem'in kaburga kemiğinden yaratılmadan önce, adem'le aynı anda, onunla eşit koşullarda bir kadın yaratılmıştı. bu kadın lilith'ti. tanrının bir lütfu olarak adem ve lilith cennet bahçesinde birlikte yaşamaya başlarlar. ancak hiç anlaşamazlar. çünkü lilith biz seninle aynı topraktan yaratıldık diyerek eşit olduklarını savunuyor, adem'in isteklerini yerine getirmiyordu. sonunda, yaratıcının söylenmemesi gereken ismini söyleyip aden bahçesinden ayrılır ve yeryüzünde kızıl deniz yakınlarında ki bir mağaraya sığınır. lilith'in dönmemesi üzerine tanrı, ademin yalnızlığına üzülür. bir gün o uyurken kaburga kemiğinden havva'yı yaratır. bu yeni kadın, adem'den bir parça olduğu için, ona karşı çıkmayacaktır.
gılgamış destanı, kabala, talmud, ölü deniz tomarları gibi metinlerde lilith'in adı geçer. yahudi mistizmine göre, tanrıya baş kaldırmış "dişi şeytan"dır. lilith adı; ibranice "laila" kelimesiyle bağdaştırılıyor. anlamı; gece hayaleti. en çok mor rengi seven ve hep mor giyinen, başına buyruk, beyaz tenli, uzun dalgalı kızıl saçları, kehribardan zümrüte çalan gözleriyle baştan çıkarıcı bir kadındı. antik mezopotamya'daki lilith'in kökenleri sümerlilere kadar uzanır. sümer rüzgar ve fırtına şeytanı lil ile babil dişi şeytanları lilitu'ların sembolizmleriyle ilişkili olan lilith, yeni ismiyle birlikte yahudilik içerisinde adenm'in ilk eşi olarak ortaya çıkmıştır. sümer kabartmalarında tasvir edilen lilith, cinsellik, bereket ve savaş tanrıçası inanna tasvirleriyle benzerlik gösterir. sümer kayıtlarında erkekleri yoldan çıkartmak için inanna tarafından gönderildiği ifade edilen lilitu'lar, tıpkı inanna gibi, ellerinde bereket ve bolluğu temsil eden saz kamışları, iki aslanın sırtında durur ve aynı başlığı takar halde tasvir edilmiştir.
lilith ve şeytan
tevratta tüm canlıların iki cins olarak yaratıldığı anlatıldıktan sonra tanrı'nın insanı kendi suretinde erke ve dişi olarak yaratıp 1 ..... çoğalın, yeryüzünü ve onu tabii kılın .... diye seslendiği belirtilmesine rağmen daha sonra bununla çelişen bir ifade yer alır. henüz her yerde bir kır fidanı yoktu, ....toprağı işleyecek adam yoktu. ....tanrı yerin topreağından adam yaptı....tanrı dedi: adamın yalnız olması iyi değildir; kendisine uygunn bir yardımcı yapacağım...adamın üzerine derin uyku getirdi,...onun...kaburga kemiğinden bir kadın yaptı ve adama getirdi...." talmuda göre adem ile aynı anda yaratılan ilk kadın lilith, ikinci kadın havva'dır.çünkü başka türlü kutsal kitaptaki bu tutarsızlığı açıklamak mümkün değildir.lilith in tasviri bir ortaçağ metni olan ve musevi adetlerini etkileyen ben -sira alfabesinde yer alıyor