0

bedir muharebesi veya bedir savaşı, 13 mart 624 m. (17 ramazan 2 h.) tarihinde müslümanların, mekke'nin kureyşli paganlarıyla yaptığı ilk savaştır.müslümanlar açısından savaşın en önemli nedeni, kureyşlilerin kendilerini hicrete zorlamaları ve hicretten sonra geride bıraktıkları mallarını yağmalamalarıydı.mekkeli kureyşliler açısından bakıldığındaysa, müslümanların, mekkeli kureyşlilerin kervanlarını yağmalamalarıydı, zira mekke'deki hemen her ailenin kervanlarda bir hissesi vardı. bu da mekkeli kureyşliler arasında savaş için neden oluşturmaya yetmişti.hicretten sonra müslümanlar, geride bıraktıkları mallarının yağma edilmesine misillemede bulunmak için kureyş kervanlarına saldırılar düzenlediler. bu saldırıların birinde müslümanlar, içinde bin deve ve yarım milyon dirhem değerinde ticari mal bulunan bir kervanı hedef almak istediler. i̇slam peygamberi muhammed, bu sefer için orduyu topladı. bedir'e giderken ravhâ kasabasında bir kuyu yanında namaz kıldı, bu mekânda mescid-i b'iri ravhâ inşa edilmiştir. toplanan 305 kişi muhammed komutasında bedir yakınlarına gelerek kervanı beklemeye başladı. ancak kervanın lideri ebu süfyan, müslümanların kervanı beklediğini öğrendi ve mekke'ye haber yolladı. ayrıca kervanın yolunu da değiştirdi. müslümanların kervana saldırmaya hazırlandığı haberini duyan mekkeliler, ebu süfyan'ın tehlikenin atlatıldığını haber veren ikinci mesajına rağmen müslümanların üzerine yürümeye karar verdiler.[4] mekkeliler, oluşturdukları 950 kişilik kuvvetle bedir'e doğru yola çıktılar.i̇ki ordu karşı karşıya gelince, arap savaşlarında gelenek haline gelen "er dileme" (mübareze) hadisesi için taraflar içlerinden üçer kişi seçtiler. buna göre, i̇slam ordusu'ndan hamza, ubeyde bin haris ve ali ile; mekkeliler' den utbe, kardeşi şeybe ve oğlu velid karşı karşıya geldi. her üç çarpışmayı da müslüman savaşçılar kazandı.er dileme hadisesinden sonra savaş başladı. muhammed'in savaşı idare etmesi için bedir'e hâkim bir tepede gölgelik kuruldu, burada mescid-i arîş inşa edilmiştir. çarpışmaların ilerleyen aşamalarında mekkeli kureyşliler dağılma belirtileri gösterdi; komutanları amr bin hişam öldürülünce de iyice dağıldılar.savaş müslümanların zaferiyle sonuçlandı. mekke paganları amr bin hişam dahil 70 ölü ve 70 esir bırakıp kaçtılar. müslümanlar 14 kayıp (muhacilerden 6 ve ensar’dan 8)[7] verdiler.kur'an'da bedir savaşı'yla ilgili ayetler şöyledir:

"kendilerine savaş açılan müslümanlara, zulme uğramaları sebebiyle cihad için izin verildi. şüphe yok ki allah'ın onlara yardım etmeye gücü yeter."(hacc 39)

"and olsun, siz son derece güçsüz iken allah size bedir'de yardım etmişti. o halde allah'a karşı gelmekten sakının ki şükretmiş olasınız."(al-i i̇mran 123)

"ey iman edenler! (düşmana karşı) tedbirinizi alıp, küçük birlikler halinde, yahut topluca savaşa gidin."(nisa 71)

"eğer siz (uhud'da) bir yara aldıysanız, şüphesiz o topluluk da (karşıtlar da bedir'de) benzeri bir yara almıştı. i̇şte (iyi veya kötü) günleri insanlar arasında (böyle)