0

ipek yolu (özet) ; çinde başlayıp, anadolu ve akdeniz aracılığı ile avrupaya kadar giden dünyaca ünlü ticaret yoluna ipek yolu adı verilmektedir.

milattan asırlar önce mısırlılar, arkasından da romalıların çinlilerden ipek satın alırlardı. ulaşım ise, arkasından ipek yolu adı verilen güzergahları izleyen kervanlarla sağlanırdı. m.s. 555 yılında, keşişler ilk ipek kozalarını çinden bizansa, anadoluya getirdiler. ipek böcekçiliği istanbuldan yunanistana, 7. yüzyıldan itibaren de italya, ispanya ve fransaya geçmiştir.
ipek yolu nedir
ipek yolu ; çinde başlayıp, anadolu ve akdeniz aracılığı ile avrupaya kadar giden dünyaca ünlü ticaret yoluna ipek yolu adı verilmektedir.

avrupa, doğudaki kaliteli ipekler ve baharatlar ile tanışınca bu ürünlere avrupadan büyük bir talep gelmiştir. bu nedenle tarihi ipek yolu yapılmıştır. ipek yolu tarihi bir ticaret yoludur.
ipek yolu çinin en uç bölümünden başlayıp anadolunun değişik yerlerinden geçerek istanbulda birleşir. buradanda avrupanın içlerine doğru gider. bu yükleri taşıyan kervanlar sadece ticaretin gelişmesine katkıda bulunmamışlardır. ticaretin yanı sıra, asya ve avrupada arasında bulunanan günümüzde izleri görülebilen kültür alışverişinede büyük katkıda bulunmuşlardır.

ortaçağda bu büyük ticaret yolu, antakyada başlayıp, gaziantep ilinden geçerek iran ve afganistan gibi ülkelerin kuzeyinde pamir ovasına kadar uzanmaktadır. ayrıca, anadoluda güneydoğu anadoluda bulunan gaziantep ve malatyayı geçip, trakya üstünden ve ege denizi kıyılarından izmir, karadenizde ise trabzon ve sinop, akdenizde alanya ve antalya gibi mühim limanlar üstünde avrupaya ulaşmaktaydı. osmanlı imparatorluğunun istanbulu aldıktan sonra ipek yolu osmanlı denetimine giren bir yol olmuştur. bu nedenle avrupada yeni ticaret yolları aranmasına katkıda bulunmuştur.
ipek yolunun önemi
(ipek yolu); çin'den başlayarak anadolu ve akdeniz aracılığıyla avrupa'ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yoludur.
milattan yüzyıllar önce mısırlılar, daha sonra da romalılar, çinlilerden ipek satın alırlardı. ulaşım ise, daha sonra ipek yolu adı verilen güzergahları izleyen kervanlarla sağlanırdı.

ipek endüstrisi, eski çağlardan beri birçok milletin hayatında çok önemli bir yer tutmuştur. uzak doğu'dan gelen ipek ve baharat, batı dünyası için, uluslararası ilişkilerde önemli bir yol oynamıştır. ipek, ayrıca doğu kültürünün batı tarafından tanınmasını da sağlamıştır. doğu'nun ipeği ile baharatının kervanlarla batıya taşınması, çin'den avrupa'ya ulaşan ticaret yollarını oluşturmuştur. orta çağda, ticaret kervanları, şimdiki çin'in xian kentinden hareket ederek özbekistan'ın kaşgar kentine gelirler, burada ikiye ayrılan yollardan ilkini izleyerek afganistan ovalarından hazar denizi'ne, diğeri ile de karakurum dağları'nı aşarak iran üzerinden anadolu'ya ulaşırlardı. anadolu'dan deniz yolu ile veya trakya üzerinden kara yolu ile avrupa'ya giderlerdi.