0

acemi ocağı diğer bir ismi ile acemi oğlanlar ocağı osmanlı imparatorluğunda en direnci öğrencileri ve başta piyade kısmı olmak üzere kapıkulu ordusunun ihtiyaç duyduğu askerleri etmek için kurulmuştur osmanlı devletin tebaası olan halkların gayrimüslim olanların ve özellikle balkanlardan 8:18 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin toplanması ile uygulanan devşirme sistemine kaynak sağlayan acemi ocağında çoğunlukla asker bazen de saraya bürokrat olarak yetiştirilirdi.
birinci murat döneminde bu mail de arkaarkaya elde edilen zaferler sonucu sınırları genişleyen osmanlı imparatorluğunda yeniçeri hıristiyan çocuklarından devşirme yöntemi ile yetiştirilen askerler birinci murat’ın veziri çandarlı kara halil hayrettin paşanın yardımı ile kurduğu bu sistemde devlet kendi hıristiyan tebaasında ve bazen elinden düşen harp esirlerinden bas çocuklara el koyuyordu acemi olan dinlen buçukta önce bir türlü köylü ailelerine verildi orada orada türkçe ve arapça öğretiyorlar islam dininin örf ve adetlerine göre yetiştiriliyordu devşeyli değiştirilmez sünnet edip kendini bir müslüman adı verilirdi.
osman devleti daha fazla askere ihtiyaç duyuyordu mevcut kuvvetler ihtiyacı yetmiyor ve elde devamlı bir ordu bulunması gerekiyordu bu itibarla esirlerinden faydalanmak gailesi ile ile 1362 senesine kadar asker kazasker çandarlı kara halil ile ulemadan karamanlı molla rüstem’in gayretleriyle sultan birinci murat devrinde pençik kanunu gereğince acemi hoca gelibolu’da kuruldu daha önce deri savaşta esir alanlar kısa bir eğitimden sonra yeniçeri yazılım savaşa gönderirlerdi sultan birinci murat zamanındasden önce lapseki çardak ve gelibolu arasında süvari askerleri taşıyan gemilerde 5:10 sene acemi olarak olarak çalıştıktan ve uzun bir eğitimle geçtikten sonra yeniçeri ocağını kaydedilmeye başlandı.
acemi teşkilatına acemioğlanı iki şekilde alınırdı biri hatta esir edilen esirlerin beşte birinden diğeri ise osmanlı sınırı içinde yaşayan hıristiyan sütlerinden ki murat devşirme denilirdi devşirme kanunu ile histiyan tebaa evladından asker toplanarak gayrimüslim olan rumeli halkı yavaş yavaş müslüman olacak ve bu askerlerde osmanlı ordusunu biraz da kuvvetlenecek de kuruluşunda gelibolu’da bulunan acemioğlanı merkezi fetihten sonra istanbul’a taşınmıştır gelibolu ocağın başında gelibolu ağası vardı gelibolu acemi ocağın mevcudu önceleri 400 idi daha sonra 500 olmuştur istanbul ağacı mi ocağının mevcudu ise önceleri 3000 kadar de 16. asırda bu sayı 4000’e çıktı yeniçeri mevcut arttıkça acemilerin miktarı da artıyor da 16. asır sonlarında bostancılarla birlikte sekiz 9000’e çıkar acemilere 17. asırda başlarındaki adedi 9406 idi.
acemi hoca on yıl geçse son ortalarında sonra ehehmmiyetini kaybetti. içeri hoca 1008 26 yılında sultan ikinci mahmut tarafından kaldırılınca bu ocakta kapanmış oldu