0

tam adı brandon bruce lee’dir. brandon lee 1 şubat 1965 tarihinde kaliforniya'nın oakland şehrinde bruce lee ve linda lee emery'nin oğlu olarak doğdu.

6 yaşında ailesiyle birlikte çin'e gitti. lee, 8 yaşına kadar hong kong’da büyüdü. babası bruce lee’nin ani ölümü sonrasında annesi linda emery ve kız kardeşi shanon lee ile birlikte yeniden amerika’ya döndü. boston’da sanat eğitimi veren emerson collage’a giderek babası gibi uzak doğu sporları ve drama üzerinde çalıştı. okulu bitirdikten sonra new york’a taşındı ve burada lee strasberg academy'de oyunculuk dersleri almaya devam etti.

film kariyerine 1986’da bir hong kong yapımı olan “legacy of rage” ile başladı. bu filmden sonra sırasıyla “kung fu: the movie“, “kung fu: the next generation” isimli televizyon dizilerinde oynadı. 1988’de güney afrika’da çekilen düşük bütçeli “laser mission“, 1991’de ise başrolünü dolph lundgren ile paylaştığı “showdown in little tokyo” filmlerinde oynadı.

1991 yılında 20th century fox şirketi ile 3 filmlik bir anlaşma imzaladı. anlaşmanın ilk filmi “rapid fire“da başrolü üstlendi. ikinci filmi ise, lee’nin kariyerinin zirve noktası olarak kabul edilen, ünlü karikatür serisinden uyarlanan the crow oldu. bu aynı zamanda lee’nin son filmiydi.

çekimlerin 52. gününde, lee’nin oynadığı karakterin vurularak öldürüldüğü sahnenin çekimleri vardı. aktör michael massee’nin ateşlediği silah kuru sıkı olması gerekirken gerçek mermi ile doldurulmuştu. lee kameralar önünde karın bölgesinden vurularak ağır yaralandı. hastaneye kaldırılan lee kurtarılamayarak 31 mart 1993 tarihinde, 28. yaşgününde hayata gözlerini yumdu.

brandon lee seattle’da babasının yanına gömüldü. bu kazanın ardından amerika’daki film setlerinde ateşli silahların kullanımı ile ilgili, halen geçerliliğini korumakta olan, geniş bir kararname hazırlandı. lee’nin vurulduğu sahne filmde kullanılmadı ve yok edildi. filmin çekimlerine dublör kullanılarak devam edildi. dublörün suratının görüldüğü kısımlara daha sonra özel efektler kullanılarak brandon’un suratı yerleştirildi. film, mayıs 1994’te gösterime girdi ve lee’ye geç kalmış bir şöhret getirdi.

brandon’un 20th century fox ile yapılmış 3 filmlik anlaşmanın üçüncü filmi simon says'di. ancak lee'nin ani ölümü sonrasında proje yarıda kaldı. daha sonra bu senaryo, başrolünde bruce willis’in oynadığı “die-hard” serisinin üçüncü filminde kullanıldı.

brandon lee’nin ölümü, arkasında birçok söylenti bıraktı. bazı hayranları brandon’un babası gibi bir cinayete kurban gittiğini, kimileri ise silahtaki mermiyi aslı ile kendisinin değiştirerek intihar ettiğini öne sürdü.

yani kazaya öldü