0

yapi denetim kuruluşu
bakanliktan aldiği izin belgesi ile münhasiran yapi denetimi görevini yapan, ortaklarinin tamami mimar ve mühendislerden oluşan tüzel kişiyi ifade eder.
yetki siniri:
yapi denetim kuruluşlarinin denetleyebilecekleri toplam yapi inşaat alani 3600.000 m2 yi geçemez.
ayni alanda ve ayni proje dahilinde olmak şarti ile kuruluş ve denetçileri için toplam yapi inşaat alani siniri aranmaz. yapi denetim kuruluşunun üzerinde bulunan işlerin toplami denetleme yetki sinirinin aşmamamiş ise alinmak istenen yeni bir işin son iş olmasi kaydiyla toplam yapi inşaat alani siniri kuruluş ve denetçileri için aşilabilir.
kuruluş koşullari :
yapi denetim kuruluşuna ortak olabilmek için mimarlik, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği veya elektrik mühendisliği diplamasina sahip olmak şarti aranir.
izin alma aşamasinda istenen belgeler
yapi denetim kuruluşuna izin belgesi alabilmek için kuruluşun ortaklari tarafindan kuruluşun faaliyette bulunacaği ili bilirten dilekçe ile bakanliği müracaat edilir. dilekçeye aşağidaki belgeler eklenir.
a) kuruluşun ödenmiş sermayesinin nama yazili hisselerinin tamaminin mimar veye inşaat maken ve elektrik mühendislerine ait ve sadece yapi denetiminin faaliyet konusu olarak seçilmiş olduğunun gösteren ticaret sicil gazetesi
b) ticaret ve sanayi odasina kayit belgesi
c) kuruluş ortaklarinin diploma veya yerine geçen belgelerinin asillari veya ibraz edilen aslinin idarece tasdiklenmiş doploma süretleri ek-13 deki forum-11 e uyğun taahhütnameleri, odaya kayit belgeleri, sabika kaydi olmadiğina dair beyan noterlikçe tasdikli imza sirküleri ve t.c. kimlik numarasi,
ç) kuruluşta asgari istihdam edilmesi gereken;
1)bir proje uygulama denetçisi mimarin,
2)bir proje ve uygulama denetçisi inşaat mühendisinin,
3) bir uygulama denetçisi inşaat mühendisinin,
4)bir proje uygulama denetçisi makine mühendisinin,
5)bir proje ve uygulama denetçisi elektrik mühendisinin,
denetim sorumluluğunun üstleneceğine dair ek-14 deki forum-12ye uygun taahhütnameleri denetçi belgeleri noterlikçe tasdikli imza beyanlari t.c. kimlik numarasi,
not : yapi denetim kuruluşu izin belgesi almak için yapmiş olduğunuz bavuru işlemlerinin tamamladiktan sonra aşağida bildirilen ve başvurunuz esnasinda bildirdiğiniz bilgilerin doğruluğunun gösteren ayri ayri şeffaf dosyalara yerleştirip mavi geniş bir klasör içerisinde çevre ve şehircilik bakanliği yapi işleri genel müdürlüünün genel evrak bölümüne başvurunuz...!