0

ismi özellikle coğrafya ve fen alanında oldukça sık duyulan azot döngüsü olayı doğadaki azotun madenler, hayvanlar ve bitkiler arasındaki dağılımını saplayan döngüdür.

azot elementi ise, proteinin oluşmasındaki temel bileşendir. sadece buradan düşünüldüğünde, protein hücreyi meydana getirir ve azot olmasa canlı olmaz denilebilir.yani azot elementi canlıların yaşamı için oldukça önemli bir elementtir.

azot elementinin canlı vücudundaki oranına bakıldığında ise, vücutta yer alan vitaminlerin, nükleik asitlerin ve proteinlerin yapısında %15 oranına azot yer almaktadır.atmosfer açısından bakıldığında ise, atmosferin %78’ini azot elementi oluşturmaktadır. azot, havada serbest halde bulunmasına rağmen, canlılar bu elementi doğadaki haliyle kullanamazlar. azot gazının canlıların kullanabilmesi ve doğada tüketimden dolayı bitmemesi için, bir döngüye ihtiyaç duyulmaktadır. havada bulunan azot elementi, birtakım değişimlere uğramaktadır. doğada gaz halinde yer alan azot, toprakta azot tuzları haline getirilir. bu işlem ise, ancak iki tür gerçekleşmektedir.