0

hic araştırma yapmadım bilmiyorum araştırma yapmam gerekiyor

0

fatih sultan süleyman diye bir padişahımız yoktur. kanuni sultan süleyman 27 nisan 1495 pazartesi günü trabzon’da doğmuştur. babası yavuz sultan selim, annesi hafsa hatundur. kanuni sultan süleyman yuvarlak yüzlü, ela gözlü, geniş alanlı, uzun boylu ve seyrek sakallıydı. kanun sultan süleyman devri, türk hakimiyetinin doruk noktasına ulaştığı bir devir olmuştur. babası yavuz sultan selim, onu küçük yaşlardan itibaren çok titiz bir şekilde yetiştirmeye başladı. benzeri görülmemiş bir terbiye ve tahsil gördü. ilk eğitimini annesinden ve ninesi gülbahar hatun’dan aldı. yedi yaşına gelince tahsili için istanbul’a dedesi sultan ikinci beyazıt’ın yanına gönderildi. 15 yaşına kadar babası yavuz sultan selim’in yanına kalan şehzade süleyman kanunlar gereği sancak istemesi üzerine önce şarki karahisara oradan da bolu kısa bir süre sonra da kefe sancakbeyliğine tayin edildi. kendisinden başka erkek kardeşi olmadığı için tahta geçişi kolay ve çatışmasız oldu. çok ciddi ve kendinden emin bir padişah olan kanuni sultan süleyman, azim ve irade sahibiydi. yapacağı işlerde hiç acele etmez, gayet geniş düşünür ve verdiği emirden asla geri dönmezdi. işbaşına getireceği adamlara, kabiliyet derecelerine göre göre verirdi. kendisine kanun iyi denmesini, yeni kanunlar icat etmesinden değil mevcut kanunları yazdırtıp çok sıkı bir şekilde tatbik etmesinden dolayı dır. kanuni sultan süleyman adaleti seven bir padişahtı. mısır’dan gelen vergiyi haddinden fazla bulup, yaptırdığı araştırma sonunda halkın zulme uğradığını düşünmesi ve mısır valisi’ne değiştirmesi bunun açık kanıtıdır. kanuni sultan süleyman, tahta çıktığı sırada osmanlı devleti dünyanın en zengin ve en güçlü devleti konumundaydı. babasının ölümü ve kendisini padişah olması arslan öldü, yerine kuzu geçti diye düşünen avrupaları sevindiriyordu. kanuni sultan süleyman 1566 yılında hasta olduğu halde 13. ve son seferi olan zigetvar seferine sefere çıktı. bu sırada 73 yaşındaydı ve hükümdarlığının 46. yılındaydı. zigetvar şehri etrafı surlarla bir nehirlerde çevrili üç kısımdan oluşuyordu bu yüzden hemen netice alınamadı. kuşatmanın son güne yaklaşıldığında hastalığı iyice artan hükümdar sabaha doğru vefat etti. kanuni sultan süleyman’ın ölümü dahiyane bir şekilde 48 gün gizlenmiş böylece ortaya çıkabilecek vahim sonuçların önüne geçilmiştir.

0

fatih sultan süleyman diye bir padişahımız yok. fatih sultan mehmet han ve kanuni sultan süleyman iki ayrı osmanlı padişahıdır. her ikisi döneminde de önemli şeyler yapılmıştır. fatih sultan mehmet : ikinci murat'ın oğludur. yükselme döneminin ilk padişahıdır. hocası akşemseddin efendi'dir. batlamyus haritasının tercüme ettirmiştir. ali kuşçu ve bellini onun zamanında yaşamıştır. bellini'ye resmini çizdirmiştir. avni mahlasıyla şiirler yazmıştır. istanbul'u fethetmiştir. rumeli hisarını yaptırmıştır. sırbıstan, eflak, mora gibi yerleri fethetmiştir. bosna, arnavutluk ve boğdan üzerine seferler düzenlemiştir. limni, middilli, eğriboz, taşoz, semadirek gibi adaları venediklerden almıştır. italya üzerine sefere çıkmıştır. otronto'yu ele geçirmiştir. sinop ve amasra alınmıştır. kırım ele geçirilmiştir. trabzon alınmıştır.
kanuni sultan süleyman ise yavuz sultan selim'in oğludur. trabzon'da doğmuştur. muhibbi mahlası ile şiirler yazmıştır. mücevherlerle ilgilenmiştir. onun zamanında canberdi gazali, ahmet paşa, baba zünnun, kalenderoğlu gibi isyanlar çıkmıştır. hepsi bastırılmıştır. en uzun süre tahtta kalan padişahımızdır. belgrat'ı fethetmiştir. mohaç meydan muharebesi ile büüyk bir başarı elde etmiştir. viyana kuşatılsa da başarısız olunmuştur. alman seferi yapılmıştır. zigetvar seferi sırasında ölmüştür.

0

şimdi böyle bir padişah olduğundan pek emin değilim varsa da tarihçiler daha bunu bilmiyor soruyla beraber insanın fatih sultan mehmet ya da kanuni sultan süleymanı aklında birleştiriyor. güzel ikili oldular yaptıkları işleri tek bedende buluşturma fikri gayet başarılı görünüyor.

0

herhalde kanuniden bahsedilmeye çalışılmış hotin seferi gibi bir çok sefere imza atmış çok meşhur bir osmanlı padişahıdır.

0

fatih sultan süleyman diye birimi varmış. kanuni sultan süleyman olmasın o.
6 kasım1494 yılında trabzon da dünyaya gelmiştir.
kanuni sultan süleyman osmanlı imparatorluğunun 10. padişahı ve 89. islam halifesidir. batı muhteşem süleyman, doğuda ise kanuni sultan süleyman olarak bilinir.
13 defa sefer çıkmıştır. 1520 den 1566 ya kadar toplam 46 yıl padişahlık yapmış ve 1566 da vefat etmiştir.