0

suç, ceza ve güvenlik tedbirleri, modern ceza hukukunun temel kavramlarıdır. ceza hukukunun esasının oluşturmasına rağmen, suç kavramına ilişkin bir tanıma genelde kanunlar yer vermezler.
suç kavramı şekli ve maddi anlamda olmak üzere iki şekilde tanımlanabilir.
suç teşkil eden fiiller, kanunda suç olarak tanımlanmadan önce de esasen haksızlık olarak vardırlar. bu nedenle suç, bir haksızlık olarak, medeni hukuk ya da kamu hukukuna aykırı harekette bulunmaktan nitelik itibariyle farklı değildir. suç diğer haksızlıklardan yalnızca nicelik olarak farklıdır.suç cezaya layık haksızlıktır.
her haksızlık gibi, suç teşkil eden haksızlığın da bir yaptırımı vardır. bir suç sebebiyle hükmedilebilecek yaptırım ceza olabileceği gibi güvenlik tedbiri de olabilir. ceza, önemli hukuki değerlerin ihlalinin karşılığını oluşturan ve gerçekleştirilen haksızlığın toplum tarafından tasvip edilmediğin gösteren yaptırımı oluşturmaktadır. cezanın amacı kişinin işlediği suçla ihlal ettiği, geçerliliğini tanımadığı hukuki değerin şuuruna varmasını, toplumsal değerlerle yeniden barışmasını ve böylece yeniden sosyalleşmesini sağlamaktır. güvenlik tedbirleri ise esas itibariyle toplumu tehlikeli suçlulara karşı korumak amacıyla uygulanan yaptırımları ifade etmektedir. güvenlik tedbirlerinin uygulanması bakımından haksızlığın gerçekleştirilmiş olması yeterlidir.