0

yahudilik, hz. musa peygambere indirilen dinin adıdır. kur'an-ı kerime ve islam inancına göre de bu dinin rakmani dinlerden olduğu tevrat adlı kutsal kitabın allah tarafından peygamberine indirildiği, zamanla dinin bozulması, kitabın da değişmesi nedeniyle hükmünün kalmadığı, başka peygamberler kitap indirilerek allahın dininin yeniden insanlığa bildirildiği kabul edilmektedir. dinin diğer adı museviliktir.

siyonizm ise ilk defa 19. yüzyılın sonlarınd kentli yahudiler tarafindan oluşturulan, bir yahudi devletinin kurulması ve yahudilerin siyon tepesi etrafında toplanması amacı güden bir ideolojidir. mason teşkiletlerı bu amaçla kurulmuş, amaçlarına ulaşmak için prensipler ortaya koymuş ve bu prensiplerle yüzyıldan fazla faaliyetini sürdürmüştür, halen de sürdürmektedir. çok güçlü lobicilik faaliyetleri olduğundan başka pek çok devletin desteğini almayı başarmışlardır. özellikle abd de lobileri çok etkilidir.

ilk siyonist kongre, 1897 de basel'de theodor herzi önderliğinde yapılmıştır. bu tarihten sonra, 1900 lü yılların başlarından itibaren yahudilerin filistin topraklarına göç etmesi teşvik edilmiştir. 2. dünya savaşı döneminde avrupada ve dünyada yaşanan gelişmeler bu göçü hızlandırmıştır. göç etmek istemeyen yahudiler de siyonistlerin zorlaması ile filistine taşınmak zorunda kalmıştır. hitler almanyasında yahudilere karşı yapılan zulmün arkasında da siyonizmin yahudileri göç ettirme arzusunun yattığı, gizli faaliyetlerle bu zulmü destekledikleri bazı araştırmacılarca iddia edilmektedir.

filistinde yeterli sayıda nüfus oluşturulup diğer devletlerin desteği ile israil devletinin kurulması ile siyonizm amacına ulaşmış görünmektedir. ama amaç sadece bu da değildir. çarpıtılıp değiştirilmiş durumdaki tevrata göre bütün topraklar yahudilerin elinden çalınmıştır. siyonizm bu toprakların elde edilmesini hedfler ve amacına ulaşmak için her yola başvurabilir. özellikle ortadoğu toprakları üzerinde hakimiyet kurmaya çabalarlar. buradaki devlet yöneticilerine bir şekilde nüfuz ederek halkı kendi güvendiği insanlarlayönlendirmeyi, yönetimi ele geçirmeyi hedefledikleri bir çok araştırmacı tarafından kabul edilmektedir. faaliyetleri gizlidir.

günümüzde filistine karşı uygulanan yok etme politikası ve zulüm, ortadoğudaki karışıklıkların müsebbibi siyonizmin sözde kendilerinden çalınan toprakları ele geçirme çabasındandır diyebiliriz.

soruya dönecek olursak, siyonizm ile yahudilik aynı şeyler değildir. yahudilik bir dindir, siyonizm ise bu dinin bir kısım mensupları tarafından ortaya konup gerçekleştirilmeye çalışılan bir ideolojidir.

0

yahudilik hz. musa peygamberin getirmiş olduğu bir dinin mensuplarıdır. bu dinin bir diğer adı da musaviliktir. her yahudi elbette siyonist olacak diye birşey yoktur,

0

yahudilik hz. musa'nın dinidir. museviliktir.