0

abdülaziz zamanında sadrazamlık yapmıştır bir hükumet toplantısında yapılan silahlı saldırıda öldürülmüştür

0

osmanlıda 1 yıl sadrazamlık yapmıştır.1875 yılında ölmüştür

0

1820 yılında isparta gelendost'ta doğdu. istanbul'da medresede okudu. harbiye'ye girdi. 1848 yılında kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu. bir süre harbiye mektebinde tabiye hocası olarak görev aldı. kırım savaşına katıldı. serdar-ı ekrem ömer paşa'nın kurmay başkanı, daha sonra da mektebi harbiyeyi şahane nazırı oldu. hassa müşiri ve serasker kaymakamlığına getirildi. girit kumandanı iken (1867), adanın valiliğine tayin edildi. 1868'de önceden vekalet ettiği seraskerlik makamına getirildi. mahmud nedim paşa sadrazam iken, seraskerlikten alındı. isparta'da on bir ay sürgünde kaldı (1871). affedilerek aydın valiliğine getirildi. daha sonra bahriye nazırı oldu. 1873'te ikinci defa seraskerliğe tayin edildi. 1874'te sadrazamlığa getirildi. on dört ay sonra azledilerek önce izmir, sonra da bursa valiliklerine gönderildi. dördüncü defa seraskerlik verildiği zaman yenilik taraftarlarıyla birleşti. sadrazam mütercim rüştü, midhat ve süleyman paşa'nın sarayında toplanan vekiller heyeti, sultan abdülaziz'i indirerek yerine sultan beşinci murad'ı geçirdi.

1

abdül aziz döneminde sadraazamlık yapmıştır diye bilyorum.

0

hüseyin avni paşa o devrin dikkat çeken isimlerindendir.aklımda kaldığıyla ıspartalı olarak bildiğim ve babası vergi mültezimi olan avni paşa öğrenim görmek için istanbula gelmiştir.başka bir çok savaş olmak üzere çıkan isyanların bastırılmasıyla dikkat çeken avni paşa müşirliğe terfi ettirildi.

1

osmanlı zanında buyuk elçiliğinde ara makas yatardı o yıllarda iki devllet arasında büyük bir savaş vardı buna rahmen hüseyin avni paşanın bir yardımcısı avardı o çok sadıktı ona birgün ifftira atıldı ve işkenceyle dayak yedi şimdi huseyin paşaya özleyenler varmıdır neden niye yardımcısını kurtarmadı huseyin paşa çunku iftira atıgı kişi bizzat kendisiydi zaten

0

hüseyin avni paşa 1820 yılında isparta’nın gelendost ilçesinde doğdu. 15 yaşında istanbul’a geldi. burada bir süre medrese eğitimi gördü. 17 yaşında harbiye girdi. 22 yaşında teymen rütbesine terfi etti. kurmay yüzbaşı olarak okulu bitirdi. 1852 yılında binbaşı etmesi ve ve ünvanı alarak harbiyeye taktik öğretmeni oldu. ordu’nun idaresini filan eline alan hüseyin avni paşa şahsın kin duyduğu sultan abdulaziz hanı tahttan indirmeye karar verdi. bu hususta meşrutiyet taraftarı görünmen devlet reisi mithatpaşa ile adam yokluğu sebebiyle sadaret makamına işgal eden hiçbir iş beceremeyen, dirayetsiz, basiretsiz ve koltuğunu kaybetmemek için elinden geleni yapan sadrazam mütercim rüştü paşa ve müfsid imam lakabıyla tanınan padişahın istememesine rağmen rüştü paşa’nın zoruyla meşihat makamına getirilen şeyhülislam hayrullah efendi hüseyin avni paşa’nın yanında yer aldı.bir hükümet toplantısına yapılan silahlı saldırıda ölmüş tür. osmanlı devlet adamıdır

0

32. osmanlı padişahı abdülaziz saltanatında 15 şubat 1874 - 26 nisan 1875 tarihleri arasında bir yıl iki ay dokuz gün sadrazamlık yapmış osmanlı devlet adamıdır. bir hükümet toplantısına yapılan silahlı saldırıda ölmüştür.

hüseyin avni paşa , 1819 yılında isparta'nın gelendost ilçesinde doğdu. öğrenimi için, babası tarafından istanbul'a yollandı. çorlulu ali paşa medresesi'nde müderris olan dayısının yanına sığındı. medresede kur'an ve arapça okudu. 1837 temmuzunda nefer(er) olarak harbiye'nin hazırlık sınıfına alındı. 8 ay sonra imtihanla onbaşı, 1839 temmuzunda çavuş, sonra başçavuş oldu. 1842'de mekteb-i fünun-i harbiyye-i şahane'yi bitirerek 21 yaşında mülazım (teğmen) rütbesini aldı. 1849'da erkan-ı harb kolağası (kurmay kıdemli yüzbaşı) rütbesiyle 28 yaşında harb akademisi'nden çıktı.

1852 haziranında binbaşı rütbesi ve "bey" unvanı alarak harbiye'ye taktik öğretmeni tayin edildi. 12 haziran 1853'te yarbay rütbesiyle şumnu'ya, sonra sofya 'ya gönderildi. daha sonra vidin'deki tümenin kurmay başkanlığına getirildi. çatana zaferi üzerine padişah sultan abdülmecid, hüseyin avni bey'e altın kabzalı kılıç, albay rütbesi verdi. sonra mirliva (general) olarak kars'a, oradan şumnu'ya gönderildi. 1858'de mekteb-i harbiye kumandanı, sonra mekatib-i askeriyye (askeri okullar) kumandanı oldu. ocak 1868'te askeri şura reisi, temmuz 1863'te müşir (mareşal) rütbesiyle birinci ordu kumandanı oldu. rumlar ayaklanınca, 7 mart 1867'de girit'e yollandı. 29 kasım 1867'de girit eyalet valisi oldu. 9 şubat 1869'da serasker olarak ilk defa imparatorluk hükümetine girdi.

0

hüseyin avni paşa 1820 yılında isparta gelendost doğmuştur babasının adı müezzinoğlu ahmed tir. 15 yaşında istanbul'a geldi istanbul'da bir müddet medrese okidiktan sonra1837 yılında 17 yaşında harbiye'ye girdi 1832 38'de imtihanla onbaşı 1839 temmuz'unda çavuş sonra başçavuş oldu 1842'de 22 yaşında teğmen oldu 1849 yılında kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu 1852 yılında binbaşı rütbesi fb unvanını alarak harbiye'ye taktik öğretmeni oldu 12 haziran 1853'te yarbay rütbesi ile şamlı ya sonra sofya'ya gönderildiburada gösterdiği başarı üzerine miralaylıga terfi etti.kars muharebesinden sonra milli vallahi yükseltildi 1855 yılında paşa olan hüseyin avni kırım harbi ne katıldı kırım tuna ve kafkas cephelerinde harbe katıldıktan sonra 1862'de ferikliye terfi etti. sadrazam fuad paşa'nın himayesinde hızla yükseldi harbiye kumandanı ve şurayı askeri neyse daha sonra 1863 yılında mareşal rütbesi ile bir ordu kumru kumandanı ve şer asker bugünkü milli savunma bakanlığı ve genelkurmay başkanlığı görevini denk düşen ünvanı aldı
kaba görgüsüz ve laubali bir kişiliğe sahip olmak isteyen ali paşa bir cuma selamlığı merasimi sırasında suçludur sultan abdülaziz han'ın seviyelerinden bir kadın efendiye söz sarkıntılık yapınca 1865'te vazifeden azledildi.bir müddet açıkta kaldıktan sonra 1867 girit daha sonra da teselya valiliklere tayin edildi 1868'de fuat paşa'nın tavsiyesi ile ali paşa tarafından tekrar serasker ile getirildi 1871'de mahmut nedim paşa'nın sadrazamlığı sırasında ser askerlikten azledilerek ısparta'ya sürüldü isparta'da 11 ay ikamet ettikten sonra bir affedildi 1872de aydın yani izmir valiliğine görevlendirildi 1873'te de bahriye nazırlığı na getirildi aynı sene içinde tekrar serasker oldu 13 şubat 1874'te seraskerlik uhdesinde kalmak üzere sadrazam oldu 1875'te sadrazamlıktan western askerlikten azledildi aydın valiliğine gönderildi valilikten affını istenirse yine aynı paşa tedavi olmak bahanesiyle fransa'ya gitti 24 avrupa'da seyahat ettikten sonra aynı sene yurda döndü ve konya valiliğine tayin edildi ama bir şekilde konya'ya gitmekten kurtulduk istanbul'da kaldı 1875 senesi içinde 3 defa serasker dile getirildi ise de kısa bir müddet sonra tekrar azeri dili ve bursa valiliğine gönderildi mithat paşa'nın medrese talebi talebelerine gizlice para dağıtılması ve talebelerin ayaklanması üzerine bakanların değiştirilmesi nedir uzun görüldüğünde hüseyin avni paşa da 13 mayıs 1876'da son olarak sen askerlik makamına getirildi ordunun iradesini fiilen elinde alan hüseyin avni paşa şahsen kim duyduğu sultan abdülaziz han'ın tasarladığı üzerine tahttan indirmeye karar verdi bu hususa meşrutiyet tarafından görülen şurayı devlet reisi mithatpaşa ile adam yokluğu sebebiyle sadaret makamı işgal eden hiçbir iş ve ceremi en dirençsiz basiretsiz ve koltuğunu kaybetmek için hüseyin avni paşa'nın dümen suyunda hareket eden sadrazam mütercim rüşdü paşa ve müfsid padişahın istemesine rağmen olumsuz sonuçlar aldı

0

1820 de ısparta gelendost ta dünyaya gelmiş olan hüseyin avni paşa, sultan abdülaziz döneminde sadece toplam bir yıl iki ay dokuz gün sadrazamlık yapmış olan osmanlı asker, devlet adamı ve sadrazamıdır. bir çok savaşlara katılmıştır.

kişiliği hakkında kaba vs. olduğu şeklinde olumsuz rivayetler bulunan bir şahsiyettir. hatta torunlarının itibar sorunu nedeniyle olabilir dava açtıkları bilinmektedir.

bir kötü davranışı neticesinde sultan abdülaziz tarafından görevinden azledildiği için abdülaziz e karşı kinci davranışlarda bulunmaya başlamış, tahttan indirme çabalarında bulunmuştur. abdüllaziz in öldürülmesine sebep olduğu söylenmektedir.

0

hüseyin avni paşa osmanlı döneminin en önemli sadrazamıdır.bir çok savaşta yer alan sadrazam fatih sultan mehmetin hocasıdır.hayatını saray içinde ölerek sona ermiştir.

0

osmanlı' da 1 yıllık sadrazamlık yapmıştır. 1875 te silahlı saldırı sonucunda ölmüştür.

0

1820 yılında ısparta gelendost"ta doğdu.
istanbul 'da medrese okudu.harbiye'ye girdi.

0

abdul aziz döneminde sadrazamlık yaptıgını biliyorum...

0

32 osmanlı padişah abdülaziz saltanatında 15 şubat 1008 74 26 nisan bilezik 75 tarihleri arasında 1 yıl 2 ay 9 gün sadrazamlık yapmış osmanlı devlet adamıdır bir hükümet toplantısında yapılan silahlı saldırı ile ölmüştür hüseyin avni paşa 1819 yılında isparta'nın gelendost ilçesinde doğmuştur öğrenimi için babası tarafından istanbul'a yollanmıştır çorlu ali paşa medresesinde müderris olan dayısının yanında sığınmıştır medresede kur'an ve arapça okumuştur 18 37 temmuzunda nefer olarak harbiye'nin hazırlık sınıfına alınmıştır 8 ay sonra imtihanda onbaşı 1839'da temmuz'unda çavuş sonra başçavuş olmuştur 1847 mektebi fünunu harbiye-i şahane bitirerek 21 yaşında milazim teğmen rütbesini almıştır 1849'da urban harp kolağası kurmay kıdemli yüzbaşı olmuştur 28 yaşında harp akademisinden çıkmıştır 1852'de haziran dahi binbaşı rütbesi ve bey ünvanını alarak harbiye taktik öğretmeni tayin edilmiştir 12 haziran 1853'te yarbay rütbesi rütbesi ile şumlu ya sonra sofya'ya gönderilmiştir daha sonra ve dindeki tümeni kurmay başkanlığına getirilmiş çatana zaferi üzerine padişah sultan abdülmecid hüseyin avni bey altın kabzalı kılıç albay rütbesi vermiştir sonra milli var genel olarak karşısı oradan da şunu niye gönderilmiştir 1858'de mektebi harbiye kumandanın sonra mtk bir askeriyesi kumandanı olmuştur ocak 1008 68 de askeri şura reise temmuz 1008 63 demir mareşal rütbesi de bir ordu kumandanı olmuştur rumlar ayaklanınca 7 mart 1867'de girit'e yollanmış 29 kasım 1862 de gitti eyalet valisi olmuştur 9 şubat 18 69 da serasker olarak ilk defa imparatorluk 25 hükümetine girmiştir 15 şubat 1008 26/4 nissan 1875 tl arasında sadrazamı olmuş 30 mayıs 1876 tarihinde yapılan mithatpaşa ile birlikte padişah abdülaziz tahttan indirilmesi ile sonuçlanan hükümet terbiyesinde diğerinden biriymiş ancak 15 haziran 1856 kedisi mithat paşa'nın beyazıt'taki evinde bir hükme toplantısında katılırken padişah abdülaziz'in kayınbiraderi herkese yasanın konağı yaptığı baskın sırasında hariciye nazırı mehmet reşit paşa ile beraber çerkez hasan tarafından öldürülmüştür

0

müeezzinoğlu ahmed beyin oğlu olan hüseyin avni paşaibinsekiz yüz yirmi yılında ıspartanın gelendost ilçesine doğdu.on beş yaşında istanbula gelmiştir.burada bir süre medere eğitimi görmüştür. bin sekiz yüz otuzyedi yılında ise harbiyeye girmiştir hüseyin avni paşa.bindokuz yüz otuz yedi yılında on başı bin dokuz yüz otuz sekiz yılında ise çavuş ve baş çavuş ünvanlarını almıştır.bin sekiz yüz kır iki yılında ise yani daha yirmi iki yaşında iken, mulazım bir diğer adıyla teğmen rütbesini almaya hak kazanmıştır.bin sekiz yüz kırk dokuz yılında ise okulu bitirmiştir. okulu bitirdiğindeki rütbesi ise kurmay yüz başı rütbesini almıştı.bin sekiz yüz elli iki yılında ise binbaşı rütbesi ve bey ünvanını alarak harbiye de takdik öğretmeni olark çalışmaya başlamıştır. on iki haziran bin dokuz yüz elli üç yılında yarbay rütbrsiyle şamuya ordanda sofyayagönderilmiştir. burada gösterdiği başarı ve başarılar üzerine ise miralay rütbesiyle onurlandırılmıştır.kars muharebesinden sonra ise mirlivalığa yükseltildi.bin sekiz yüz elli beş yılında paşa olan hüseyin avni kırım savaşınada bu dönemde katılmıştır.kırım tuna ve kafkas cephelerinde de görev yaptuıktan sonra bin sekiz yüz altmış iki yılında ferikliğe terfi etmiştir.sadrazam fuad paşanın yanında ve himayesinde hızla yükselmiştir.
hüseyin avni paşa bir cuma namazı sonrasında sultan abdülazizin eşlerinen birine sözle sarkıntılık edince bin sekiz yüz altmış yılında vazifeden alınmıştır.bir müddet açıkta kaldıktan sonra girit daha sonrada teselya valiliklerine tayin edilmiştir. fuad paşanın tavsiyesiyle ali paşanın tarafından tekrar askerliğe dönmesine izin verilmiştir.nedim paşanın sadrazamlığı döneminde ise askeriyeden tekrar atılmış ve ıspartaya tekrar dönmüştür.on bir ay sonra affedilmiş ve aydıın valiliğine getirilmiştir.

0

abdül aziz döneminde sadrazamlık yapmış olan birisidir

0

sultan abdulaziz döneminde yaklaşık bir yıl sadrazamlık yapmış kişidir.

0

zamanında abdül aziz paşanın sadrazamıymış.

0

15 subat 1874-26 nisan1875 yillari aradinda sadrazamlik yapmis osmanli devlet adamidir bir hukumet toplantisi sirasinda silahla vurularak oldurulmustur. abdulazizin tahttan indirilmesiyle sonuclanan darbenin liderlerinden birisiydi isparta gelendosda dogmustur. esmi bir osmanli devlett adamidir..