0

kaybolup giden bayram geleneklerimiz arasında mahallenin büyüklerinin sırayla mahallenin küçükleri tarafından ziyaret edilmesi ve yine kaybolmaya yüz tutmuş bir diğer gelenek ise küçük çocukların komşu komşu gezip para ve şeker almaları bir de yine yavaş yavaş kaybolmaya başlayan bir kişi vefat etmişse onun ailesinin taziye için ilk denk gelen bayramda ziyaret edilmesi hususlarını sayabilirim.

1

önceden bayramda küçükler büyüklerini ziyarete giderlerdi, büyükler küçüklerle bayramlaştıkları zaman ya şeker ya bayram harçlığı verirlerdi. ama artık bunlar yok. sanki bayram sabahımız da diğer günlerden farksız gibi bir hal aldı.

1

biz küçükken her yer güvenilirdi çıkar kapı kapı dolaşıp şeker toplardık sapıklık yoktu güzel elbiseler giyer arkadaşlarla toplanirdik şimdi öyle arkadaşlıklar yok güvenilir insanlar yok sokaklar bomboş bayram günleri kapınızı çalan çocuklar yok

1

kaybolup giden bayram adetlerinin en başında gelen bayramda çıkılan tatiller bayramlar sevdiklerimizle geçirebileceğimiz muhteşem fırsatlardır. günümüzde insanlar bayramlarda aileleriyle birlikte olmak yerine tatil beldelerini dolduruyor.
biz çocukken bayramlar çok daha güzeldi komşularımızın kapısına gider şeker toplardık sokak sokak gezerdik. artık bunu yapmak pek mümkün değil. dünya çok kirlendi.

2

mendil içerisinde verilen harçlıklar diyeceğim de o kadar geriye gitmeye gerek yok. bayram ziyaretleri unutuldu. artık herkes için bayram demek tatile gitmek demek.

1

benim için en büyük kayıp şeker toplayamamak ne güzeldi çocukluğumdaki bayramlar akşam heyecan ile uyurdum yarın bayram diye